Поговоримо, як підвищити якість навчання

Змішане навчання – це саме той формат, що здатен розкрити потенціал учнів та підвищити якість освітнього процесу. У чому його унікальність? Гармонійне поєднання сучасних інтернет-ресурсів і традиційної освіти дозволяє створити особистісно-орієнтоване середовище та індивідуалізувати процес навчання. Як це зробити? Що допоможе зробити навчання цікавим та корисним? Дієвими практичними порадами поділилася Ірина Дядюшкіна в межах інтернет-конференції «Сучасні інтернет-ресурси для організації ефективного навчання».

Персоналізація навчання – це потужний мотиватор до навчання та розвитку критичного й креативного мислення школярів. Необхідною умовою є створення особистісно-орієнтованого середовища, що складається з наступних компонентів: 

  • офлайн та онлайн-контент; 
  • співпраця між усіма учасниками освітнього процесу; 
  • комбіноване оцінювання учнів; 
  • додаткові матеріали.

Що потрібно ще? Звичайно, креативність та майстерність учителя! Адже сьогодні він вже є не просто транслятором знань, а наставником і провідником. Тож не дивно, що трансформувалися і функції педагога. Сучасний талановитий  учитель, не лише перевіряє, а й:

  • організовує процес навчання;
  • налагоджує взаємодію;
  • спрямовує діяльність учнів;
  • допомагає школярам.

Ефективне навчання сучасних школярів неможливо без використання цифрових технологій. А як обрати найзручніші та найцікавіші? Спробуйте наступні сервіси:   

E-bug

Це освітня платформа, де розміщено ігри та навчальні ресурси про мікроби та антибіотики. До проєкту вже приєдналося 39 країн, у тому числі і Україна. Є можливість обирати контент для учнів різної вікової категорії або скористатися готовими розробками для домашніх експериментів. А ще додавати власні розробки! Цей ресурс стане у пригоді не лише вчителям біології. Адже тут розміщена науково підтверджена інформація щодо пандемії, яку можна використовувати в освітньому процесі.

LearningApps.org

Цей чудовий безкоштовний ресурс з українськомовним інтерфейсом дозволяє організувати навчання за допомогою невеликих інтерактивних модулів. Вони можуть використовуватися як для вивчення навчального матеріалу, так і для перевірки знань. Є можливість користуватися наявними розробками чи створювати на їхній основі власні. А різноманітні форми завдань стануть ефективним інструментом для мотивації, актуалізації знань чи узагальнення матеріалу. 

MindMeister 

Цей ресурс дозволяє створювати інтелект-карти, ділитися ними з учнями та співпрацювати в режимі реального часу. За допомогою вбудованого режиму презентацій можна перетворювати ментальні карти на динамічні слайд-шоу. І не лише це! Є можливість перевести презентацію у формат PNG, вставити її на сайт цілком або навіть транслювати її в режимі реального часу! Є платні та безкоштовні версії. Але можливостей базового пакету цілком достатньо для роботи.

Padlet

Ця інтерактивна платформа дозволяє спільно працювати над одним проєктом та систематизовувати інформацію. Вона має чудові можливості, що допоможуть ефективно організувати процес навчання! За допомогою Padlet можна:

  • оформити дошку для будь-якого уроку та заповнити її даними (або ж можна запропонувати зробити це школярам);
  • організувати спільний доступ для всіх учнів;
  • експортувати дошку в різні формати;
  • розмістити у соціальних мережах чи надіслати посилання в месенджері;
  • додавати графічні, текстові та мультимедійні (відео або презентації) файли, посилання на вебсторінки, нотатки, знімки з вебкамери.

Навіть незважаючи на те, що безкоштовна версія надає можливість створити 3 дошки, цього цілком достатньо! Наприклад, якщо використати одну дошку для узагальнення та наповнити її різноманітними матеріалами – вона довгі роки допоможе навчати не одне покоління учнів! 

Візуалізація

А що допоможе ефективно узагальнювати знання? Звичайно, візуалізація! Створюйте інфографіку самі чи запропонуйте це зробити учням. Це гарантовано сприятиме кращому розумінню та запам’ятовуванню найскладнішого матеріалу! Створити яскраву візуалізацію допоможуть наступні ресурси: 

Доповнена реальність

Що може здивувати учнів так, що вони затамують подих? Доповнена реальність, яку можна створити за допомогою ресурсу WallaMe.

Цей безкоштовний додаток для iOS і Android дозволяє  обмінюватися повідомленнями за допомогою доповненої реальності. Зробіть знімок поверхні стола, напишіть, намалюйте чи додайте стікери або фотографії. Як тільки ви оформите та відправите повідомлення, воно буде геолокалізовано. Уявіть захват учнів, коли побачать у класі поруч із собою тигра чи динозавра! 

Бажаєте отримати більше корисної інформації та ресурсів для роботи? Перегляньте виступ

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter