Новини

Цілодобовий доступ до укриттів у закладах освіти: Служба освітного омбудсмена розібрала всі «за» та «проти»

У соцмережах активно обговорюють рішення надавати цілодобовий безперешкодний доступ до споруд цивільного захисту, розташованих у закладах освіти. Освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своїй сторінці у фейсбуці розповів, що до нього всі частіше звертаються учасники освітнього процесу із проханням надати оцінку такій ситуації. Служба освітнього омбудсмена зібрала всі аргументи «за» та «проти» таких рішень, а також надала пропозиції щодо врегулювання ситуації.

Серед аргументів «за» важливість зберегти життя людей, відсутність поряд із закладом освіти інших укриттів, якими могли б скористатися громадяни, а також той факт, що чинне законодавство не відносить укриття у закладах освіти до тих сховищ, де укриваються лише окремі категорії громадян, тож обмежувати доступ до них не можна. До того ж чимало укриттів насправді в поганому стані, тоді як шкільні здебільшого приведені до ладу.

Але аргументів «проти» насправді теж чимало. І найвагоміший із них - потенційний серйозний ризик для безпеки освітян та учнів, адже ми не знаємо, хто саме може потрапити до укриттів. До того ж вони не охороняються належним чином. Також важливо враховувати той факт, що укриття розраховані на певну кількість осіб, а місць подеколи не вистачає навіть дітям. Ще однією значною проблемою є незаконне залучення та примус працівників закладів освіти до роботи в укритті, а такоє створення додаткового навантаження на них.

«У випадку цілодобового безперешкодного доступу до укриттів в закладах освіти виникає ситуація, коли права дітей на життя і здоров’я та безпечну освіту можуть перетинатися з правами на безпеку життя та здоров’я інших громадян».

         Освітній обмудсмен Сергій Горбачов

Пропозиції для врегулювання цього питання:

  • Ставити в пріоритет використання фінансових та матеріальних ресурсів для оборони держави та безпеки громадян.
  • Здійснювати моніторинг укриттів, здійснити ремонт та облаштування інших укриттів - поза межами закладів освіти, зокрема там, де в наявності лише укриття закладів освіти, і запропонувати альтернативу громадянам.
  • Посилити підрозділи цивільного захисту додатковими штатними одиницями для забезпечення роботи укриттів, чергування в них.
  • Забезпечити укриття охороною (Національна поліція, Муніципальна варта,  додаткові штатні одиниці охоронців у закладах освіти).
  • Розробити порядок дій для керівників та працівників закладів освіти щодо організації роботи укриття за умови безперешкодного цілодобового доступу до цих укриттів сторонніх осіб.
  • Під час ухвалення рішень щодо укриттів у закладах освіти залучати до підготовки цих рішень освітян, щоб виробити певні механізми врегулювання цих питань та алгоритми дій у різних ситуаціях.
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter