Новини

ДПА 2021: Міністерство пропонує до громадського обговорення проєкт наказу про державну атестацію

Міністерство освіти і науки України представило для громадського обговорення проєкт наказу «Деякі питання проведення в 2020/2021 навчальному році державної підсумкової атестації осіб, які здобувають загальну середню освіту».

Як зазначають у МОН, проєкт має на меті вдосконалення правового регулювання проведення ДПА для здобувачів початкової, базової середньої та профільної середньої освіти. Проєкт акту визначає перелік предметів, з яких у поточному навчальному році проводитиметься державна підсумкова атестація.

Так, у 2020/2021 навчальному році ДПА буде проводитися у наступному форматі:

  • Для осіб, які завершують здобуття початкової освіти, базової середньої освіти, проводиться у закладі освіти у письмовій формі.
  • Для осіб, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти (профільної середньої освіти), проводиться у формі ЗНО.
  • Для осіб, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти та зазначені у пунктах 6–11, 13–16, 18 розділу II Порядку атестації, проводиться у закладі освіти в письмовій формі.
  • Для осіб, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти та здобувають освіту мовами національних меншин чи корінних народів, з мови національних меншин чи корінних народів (за заявою одного з батьків або інших законних
    представників та за рішенням педагогічної ради) проводиться в закладі освіти у письмовій формі.
  • Для осіб, які бажають скористатися правом повторного складання державної підсумкової атестації з української мови, та/або математики, та/або історії України, проводиться у формі ЗНО.

Також у проєкті пропонується перелік предметів, із яких проводитиметься ДПА. Так, для 4 класу:

  1. Українська мова.
  2. Математика.
  3. Мова національної меншини або корінного народу.

Для 9 класу:

  1. Українська мова.
  2. Математика.
  3. Один із навчальних предметів зі списку:
    1) біологія, всесвітня історія, географія, зарубіжна література, іноземна мова (англійська, іспанська, німецька або французька мова відповідно до освітньої програми закладу освіти), інформатика, історія України, основи правознавства, українська література, фізика, хімія – для учнів класів з українською мовою навчання, у яких не вивчається мова національної меншини чи корінного народу;
    2) біологія, всесвітня історія, географія, література, іноземна мова (англійська, іспанська, німецька або французька мова відповідно до освітньої програми закладу освіти), інформатика, інтегрований курс «Література», історія України, мова національної меншини, мова корінного народу, основи правознавства, українська література, фізика, хімія – для учнів класів з навчанням або вивченням мови національної меншини.

Для 11 класу:

  1. Українська мова.
  2. Математика.
  3. Історія України або іноземна мова.
  4. Один із навчальних предметів зі списку: історія України, іноземна мова, біологія, географія, фізика, хімія (за вибором здобувача освіти).
  5. Мова національної меншини чи корінного народу (для тих, хто завершує здобуття повної загальної середньої освіти мовами національних меншин чи корінних народів).

Також варто зауважити, що учні, які обрали третім навчальним предметом історію України, можуть у якості четвертого обрати іноземну мову та навпаки. А ті учні, які обрати третім навчальним предметом одну з іноземних мов, у якості четвергого також можуть обрати іншу іноземну мову. 

Ті ж учні, які вивчали курс «Природничі науки»,  можуть вибрати один з таких навчальних предметів як біологія, географія, фізика, хімія.

Детальніше ознайомитися з проєктом можна за посиланням.

Зауваження та пропозиції щодо проєкту акта проcимо надсилати до 12 жовтня 2020 року з темою повідомлення «Громадське обговорення» на e‑mail: b_kudrenko@mon.gov.ua (відповідальна особа Кудренко Богдан, державний експерт експертної групи з питань освітнього процесу директорату шкільної освіти)

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter