Новини

Тетяна Вакуленко: УЦОЯО абсолютно проти всіх рейтингів за результатами ЗНО

УЦОЯО виступає категорично проти будь-яких рейтингів шкіл, укладених за результатми ЗНО. Про це в інтерв'ю виданню ZN.UA заявиза заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

За її словами, причин такого підходу декілька. По-перше, ЗНО є випробування для вступу до ВНЗ, і тести з різних предмітв складають не всі випускники, винятком є лише українська мова. Саме тому результати не представляють усю вибірку випускників тієї чи іншої школи. Насправді вони дають результати лише тих учнів, які готувалися до тесту цілеспрямовано. По-друге, не зовсім зрозумілі критерії для створення таких рейтингів.

«Скажіть, яка школа краща – та, в якій 10 відсотків 200-бальників і 90 відсотків тих, хто не подолав або ледве подолав поріг «склав/не склав»? Школа, в якій усі склали тести на 150 балів чи та, в якій половина склала на 175, а інша половина – на 125? Нормальні рейтинги передбачають, що ви берете до уваги всі складові і фактори. Наприклад, сільські школи мають значно нижчі результати тестування, ніж міські. А гімназії мають завжди трохи вищі результати, ніж звичайні загальноосвітні школи. Але уявімо собі одну маленьку сільську школу із обмеженими ресурсами та низькою загальною мотивацією до навчання, в якій учитель зумів добитися того, що всі діти подолали поріг «склав/не склав». Можна вважати, що результат цієї школи дуже низький, порівняно з іншими, і в рейтингу вона десь внизу. Але для цієї школи – це реально досягнення, вчитель має пишатися тим, що зробив усе можливе, аби діти вчили його предмет, незважаючи на їхню низьку мотивацію до отримання освіти, відсутність якісних навчальних матеріалів, доступу до техніки тощо».

                                    заступниця директора УЦОЯО Тетяна Вакуленко

Також Тетяна Вакуленко зазначила, що у місті значно більше можливостей для самоосвіти, зокрема для пошуку репетиторів, а їхній внесок у результати ЗНО складно порахувати.

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter