Новини

ДСЯО: 72% вчителів задоволені організацією освітнього процесу

Державна служба якості освіти України провела моніторинг щодо організованого початку 2022-2023 навчального року у закладах дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти. 

«Засновники та керівники закладів освіти вжили заходів для організованого початку нового навчального року. Понад половина закладів, охоплених моніторингом, розпочали роботу в очному та змішаному форматах, щоб надати дітям якісні освітні послуги. Втім більшість користується найпростішими укриттями, а частина досі їх не мають. Ми акцентуємо увагу місцевої влади: на першому місці має бути безпека дітей і педагогів».

                                                         Голова ДСЯО Руслан Гурак

Серед питань, які вивчали спеціалісти Держслужби якості освіти:

1. Безпека учасників освітнього процесу.

Так, у 67% шкіл є власні укриття, 13% вимушені користуватися укриттями інших суб'єктів господарювання, а у 20% ЗЗСО укриттів немає взагалі. Водночас найбільше у закладах освіти найпростіших укриттів. Можливість проводити уроки в укриттях мають усі охоплені моніторингом заклади загальної середньої освіти Житомирської, Кіровоградської, Рівненської областей. Але у 56% шкіл відсутня можливість проводити уроки в укритті. Є проблеми і з доступом до інтернету: він є лише у 58% укриттів.

2. Організація освітнього процесу.

Як зазначає ДСЯО, в тих територіальних громадах, де проводився моніторинг, 29% ЗЗСО працюють в очному форматі, тоді як 40% шкіл організували навчання у змішаному форматі. 31% закладів працює тільки онлайн. 

Під час анкетування 93% батьків учнів зазначили, що їхні діти забезпечені необхідним обладнанням для дистанційного навчання та доступом до мережі Інтернет. Ствердно на це запитання відповіли 88% учителів.

У 76% шкіл використовується єдина освітня платформа. Під час дистанційного навчання активно використовують Google Classroom (73%), Google Workspace for Education (16%), а також інші інструменти або власні платформи (40%).

3. Відсоток задоволеності організацією освітнього процесу.

72% вчителів висловили задовлення організацією освітнього процесу в їхній школі. Батькі дітей задоволені трохи менше - позитивно висловилися 60%. 

40% учителів підтверджують високий рівень налаштованості на роботу. Ще майже 40% педагогів цілком налаштовані працювати в умовах, що склалися.

Якщо ж говорити про дітей, то, за словами батьків учнів, 35% мають високу мотивацію до навчання, у 34% мотивація на достатньому рівні, але у 7% - на низькому.

На основі аналізу результатів опитування Державна служби якості освіти України надала закладам освіти та їхнім засновникам рекомендації щодо поліпшення освітньої й управлінської діяльності.

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter