Новини

ДСЯО перевірятиме дотримання школами Санрегламенту

1 січня 2021 року набрав чинності Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Він вносить низку змін в організацію освітнього простору у школах і допомагає керівникам шкіл адаптувати середовище згідно з концепцією НУШ. При цьому зберігається низка вимог, передбачених ДСанПіН. 

Державна служба якості освіти наголошує, що відтепер під час інституційних аудитів проводитиметься вивчення освітнього середовища ЗЗСО на його відповідність вимогам Санрегламенту. 

На що ж звернути увагу?

  1. Організація простору в класах. Можливе будь-яке зручне розташування робочих столів учнів (наприклад, по колу). Звісно, за умови забезпечення достатнього рівня освітленості робочих місць учнів. Учитель може сам створювати зручне середовище у своєму класі, а звичні вимоги щодо дотримання мінімальних відстаней між партами та стінами класу стосуються лише фронтального (рядами) розміщення робочих місць учнів.
  2. Середовище для дітей. Більше не буде обмежень щодо оформлення й використання середовища школи та її навчальних приміщень. Жодних обмежень щодо дизайну! Використовуйте яскраві елементи, оформлюйте виставки та експозиції, облаштовуйте ігрові осередки та місця для відпочинку дітей, будь що. Головна вимога – безпека для здоров'я. 
  3. Навчальне навантаження і домашні завдання. Заняття мають розпочинатися не раніше 8:00, а для другої зміни – не пізніше 14:00, та чітко регламентує граничну кількість годин навчальних занять на тиждень для учнів кожного класу. Рекомендується відмовитися від домашніх завдань для учнів 1-2 класів, а учні 10-11 класів мають впоратися з домашнім завданням за 2 години. також зазнчається, що учні 1-4 класів мають навчатися лише у першу зміну. 
  4. Туалетні кімнати та питання гідності. Особливу увагу в новому документі звернули на облаштування туалетних кімнат для учнів та працівників школи. Усі туалети мають бути лише внутрішні, а вуличні – піти в минуле. У туалетних кімнатах має бути холодна та гаряча вода, диспенсери із рідким милом та паперовими рушниками. Обов’язковими є двері в туалетних кабінках, що зачиняються зсередини.
  5. Харчування і питний режим. У шкільному буфеті заборонені кондитерські вироби із підвищеним вмістом цукрів, морозиво, вироби з кремом та харчові концентрати, газовані напої (солодкі, енергетики), кава і кавові напої, снеки з високим вмістом солі, синтетичних барвників, підсолоджувачів та підсилювачів смаку. Також важливо забезпечити харчування для учнів із особливими дієтичними потребами. Передбачено доступ до питної води протягом усього періоду перебування у школі. 
  6. Безпека у школі. Важлива наявність паркану навколо всієї території школи.
  7. Спорт у школі. На спортивних майданчиках має бути тверде покриття, а футбольне поле має мати трав’яне або штучне покриття. Майданчики для учнів 1-4 класів повинні мати тіньові навіси (альтанки) та фізкультурно-спортивне обладнання, що відповідає віковим особливостям учнів.
  8. Прибирання класів та «самообслуговування». Старий регламент передбачав також, що учні можуть самостійно прибирати класи, кабінети і лабораторії, і називав це «самообслуговування». Тепер же воно означає лише прибирання за собою сміття та дотримання чистоти на робочому місці. учні можуть хіба що поливати розсили та долучатися до вологого прибирання поверхонь (миття підлоги та вікон, використання мийних засобів заборонене). 

У ДСЯО обіцяють, що невдовзі в новій редакції вийдуть методичні рекомендації щодо розбудови внутрішньої системи забезпечення якості освіти.

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter