Новини

Ганна Новосад про зарплату вчителів

МОН йтиме шляхом реформування системи заробітних плат учителів. Про це повідомила Міністерка освіти і науки України Ганна Новосад в інтерв'ю УП: Життя

Під час бесіди логічно торкнулися теми зарплат учителів і Міністерка зауважила, що новий Закон про освіту не передбачає радикальних змін стосовно заробітних плат. Справа в тому, що реформа зарплат – складний та довгий процес, який потребує ширшої дискусії, і для того, щоб не відкладати прийняття Законо про освіту, було вирішено поки що залищити систему такою, якою вона була. Утім, саме завдяки новому Закону вдалося додати певну кількість надбавок. І зараз уже йде робота над коцецією реформування системи зарплат учителів. Її мають створити вже до кінця квітня.

«Важливо зауважити, що будь-які зміни мають мати під собою фінансове підґрунтя. І без розуміння того, який буде бюджетний ресурс наступні кілька років я особисто не готова змінювати нічого, тому що в межах нинішніх обсягів щось суттєво реформувати не вийде. Нам потрібні додаткові мільярди гривень, щоб суттєво підвищити заробітну плату.»

                                            Міністерка освіти і науки України Ганна Новосад

Таким чином поки що система з надбавками лишається чинною, але МОН планує оптимізувати їх та збільшити оклад педагогів. На думку Ганни Новосад, починати треба з надбавки за престижність праці (30%), яка має бути обов'язково інтегрована в оклад. 

Також Міністерка зауважила, що у деяких регіонах зараз не вистачає субвенції на покриття заробітних плат. І є три основні причини такого становища:

  • погана мережа шкіл;
  • небажання влади зробити школи більшими, з достатньою наповнюваністю класів;
  • нестача грошей, адже фактичні видатки більше за ті, які розрахувала держава.

МОН щороку йде назустріч місцевій владі та перерозподіляє субвенцію, що дозволяє покрити дефіцит. Але в регіонах, де працює нормальна мережа шкіл, де фактична наповнюваність збігається з розрахунковою – там таких проблем немає.

Ганна Новосад зазначила, що держбюджет виплачує дві частини щарплати педагога: оклад та надбавку за престижність. У випадку з престижністю – бюджет платить 25%, тоді як її гранична межа складає 30%. І часто на місцях виплачують лише 5%, хоча їм надали 25%. Зекономлені таким чином кошти місцева влада скеровує на покращення матеріальних умов та інші потреби. І саме тому під час реформування системи зарплати важливо зробити так, щоб учитель не залежав від маніпуляцій місцевої влади.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter