Що таке Година коду та чому на неї варто звернути увагу.

Інформатика – не просто один з найцікавіших шкільних предметів, це ще й одна з найважливіших у сучасному світі наук. Але нерідко вона видається учням заскладною та не дуже цікавою. Як довести учням, що інформатика та програмування цілком їм по силах? Наприклад, під час тижня інформатики (проходить з 3 по 9 грудня) можна взяти участь у Годині коду, яку організовує Code.org – громадська організація з популяризації вивчення інформатики в закладах освіти.

Що таке Година коду?

Це одногодинний вступ до інформатики, що має продемонструвати, що програмування – це не так складно, як може здаватися на перший погляд. Опанувати основи програмування може кожен. І для цього потрібна лише одна година!

Насправді кожен учень повинен мати можливість вивчати інформатику. Навіть якщо він не збирається у майбутньому пов’язувати своє життя з програмуванням. Інформатика чудово розвиває логіку та творчість, формує навички розв’язування задач. І, звісно, знання основ інформатики дає безліч можливостей для подальшого кар’єрного успіху.

Година коду дає учням можливість, граючись, навчитися писати коди. При цьому вони зможуть одразу побачити результати своєї роботи, а це надзвичайно зручно. До того ж, сумно точно не буде, адже цього року організатори підготували неординарні уроки, під час яких діти зможуть поринути у світ Майнкрафт, створити власну гру «Зоряні війни» в далекій-далекій галактиці, опанувати основи робототехніки та ще багато іншого.

Як приєднатися?

Все дуже просто. Щоб приєднатися до Години коду, необхідно зареєструвати ваш урок інформатики на офіційному сайті проекту Code.org. Після цього необхідно обрати один з представлених на сайті інтерактивних підручників (інструкції з написання кодів додаються). На сайті також наведено детальні інструкції, за допомогою яких ви зможете легко організувати Годину коду. Зверніть увагу: уроки доступні українською мовою.

Цікаво, що для того, щоб провести Годину коду, не обов’язково бути викладачем інформатики. Достатньо цікавитися програмуванням, вірити у себе, та мати бажання долучитися разом із учнями до світової освітньої ініціативи.

Як працювати?

Вправи та підручники від Code.org працюють на будь-яких пристроях (персональних комп’ютерах, смартфонах, планшетах) у будь-яких браузерах. Докладна інформація про підручники та технічні вимоги також представлена на сайті. А якщо немає змоги працювати на комп’ютері, можна скористатися спеціальними безмашинними вправами. Самі розробники рекомендують працювати наступним чином:

  • у парах – як свідчать дослідження, учні, які програмують удвох, демонструють кращі результати;
  • використовуючи проектор – таким чином ви зможете залучити до участі у Годині коду одразу весь клас, навіть якщо пристроїв на всіх не вистачає;
  • скориставшися безмашинним варіантом – для цього розробили спеціальні вправи

Узяти участь можуть усі вчителі України зі своїми учнями! І це дійсно чудово. На сайті представлені різні варіанти завдань для дітей різного віку, а отже, кожен учитель зможе знайти матеріал, який зацікавить саме його учнів. До речі, приємна новина: після завершення кампанії всі, хто забажає, зможуть роздрукувати для своїх учнів сертифікати, а потім ще й опублікувати світлини з уроку в спільноті проекту на Facebook.

Година коду проводиться зусиллями американської неприбуткової організації Code.org. За час існування ініціативи в ній узяли участь понад 100 мільйонів школярів зі 180 країн.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter