Новини

Гроші на освіту: МОН вдалося відстояти фінансування більшості програм

13 квітня відбулося позачергове засідання Верховної Ради України, під час якого було ухвалено зміни до Держбюджету. Нагадаємо: існував ризик істотного зменшення фінансування майже всіх програм МОН. Але завдяки спільним зусиллям Міністерства освіти і науки України та Комітети ВР з питань освіти, науки та інновацій фінансування ключових програм вдалося зберігти. 

«Ми розуміємо критичність ситуації, що склалась в Україні через коронавірус та економічні втрати, яких зазнає наша держава. Утім, зменшений бюджет сфери освіти та науки зараз – це недоодержання мільярдів гривень ВВП у майбутньому. У довгостроковій перспективі жодна інвестиція не є такою продуктивною для економіки, як інвестиція в освіту та науку. Саме тому в межах трирічної бюджетної декларації ми будемо пропонувати повернути та збільшити видатки сфери освіти та науки».

                                    т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій

Таким чином вдалося зберігти:

  1. 1 млрд гривень субвенції на НУШ. Це означає, що у МОН будуть гроші на придбання меблів та обладнання. Спочатку ж передбачалося повне зняття субвенції, що загрожувало б самій реформі.
  2. 500 млн гривень субвенції місцевим бюджетам на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів». Гроші підуть на завершення будівництва, закупівлю обладнання та створення навчальних кабінетів, оновлення інтер’єрів у шкільних приміщеннях.
  3. 100 млн гривень на створення навчально-практичних центрів професійної (професійно-технічної) освіти. Гроші необхідні для оновлення матеріально-технічної бази закладів професійно-технічної освіти;
  4. Майже 300 мільйонів гривень для Національного фонду досліджень. 
  5. Кошти на закупівлю нового друкарського обладнання для виготовлення тестових зошитів на ЗНО. 

Також у Держбюджеті 2020 року збережені кошти на заробітні плати викладачів університетів та коледжів, комунальні послуги та виплату стипендій студентам. На 100% збережене конкурсне фінансування наукових проєктів у закладах вищої освіти МОН.

На жаль, не вдалося зберігти 250 мільйонів гривень, передбачених, зокрема, на навчальне обладнання для університетів, та 400 млн грн базового фінансування науки у вишах. Але МОН сподівається отримати пільговий кредит від Світового банку. 

Також МОН наполягає на необхідності інвестицій у майбутнє та пропонує відновити втрачені цього року видатки, врахувавши їх у трирічній бюджетній декларації 2021-2023 років, над якою зараз ведеться робота.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter