Практичні прийоми

Культура мовлення школярів: добірка матеріалів із Бібліотеки «На Урок»

Матеріали, що допоможуть ефективно формувати мовленнєву культуру ваших учнів.
Комунікативні навички та навички співробітництва названі серед найважливіших якостей, які знадобляться молодим людям, щоб бути успішними у ХХІ столітті.
Тому одним із завдань сучасної школи є формування комунікативності учнів як здатності до спілкування, встановлення контактів і побудови різноманітних суспільних зв'язків.
Під час вивчення будь-яких шкільних дисциплін дуже важливо не просто формувати знання з певного предмету, необхідно навчити дітей застосовувати їх у повсякденному житті: вирішувати професійні завдання, досягати поставлених цілей, ефективно будувати процеси комунікації.
Ефективність комунікації безпосередньо залежить від того, наскільки розвиненою є мовленнєва культура людини, якою мірою вона володіє системою мовних засобів, правилами етикету, вміє будувати процеси спілкування, уникати конфліктних ситуацій.
Редакція Освітнього проекту «На Урок» дібрала для вас розробки колег-новаторів, які допоможуть сформувати в дітей навички ефективної комунікації.
 
Про  матеріал: Пропонована розробка допоможе пояснити учням, як використовується усне і писемне мовлення; її застосування сприятиме вдосконаленню вміння дотримуватися правил усного і писемного мовлення, мовного спілкування; розвиватиме зв'язне мовлення; виховуватиме любов до мови.
Про матеріал: Такий урок дозволить розширити та поглибити знання дітей про мовлення, ознайомити з видами мовлення, їхніми особливостями, з правилами культури усного й писемного мовлення; розвиватиме спостережливість, уміння порівнювати й робити висновки; формуватиме культуру мовлення.
Про матеріал: Цей урок має на меті розкрити сутність поняття «культура спілкування», виявити взаємозв'язок мови, мислення й рівня вихованості особистості; сприятиме формуванню й розвитку культури мовлення, навичок етичного спілкування, засвоєнню норм мовного етикету; вихованню любові до рідного слова.
Про матеріал: Матеріал дає можливість розкрити сутність таких понять: культура мовлення, мовний етикет, норми культури мови, мовлення людини.
Про матеріал: Запропоновані вправи сприятимуть виробленню навичок спілкування українською мовою.
Про матеріал: Такий урок дозволить сформувати уявлення про літературну мову та її норми; пояснити роль діалектів у розвитку літературної мови; формувати вміння виявляти в усному й писемному мовленні порушення норм літературної мови, виправляти допущені помилки; удосконалювати орфоепічні та правописні навички, навчить працювати з підручником та словниками; розвивати повагу й увагу до слова, логічне та образне мислення, пам'ять, емоційну та естетичну сфери, збагачувати й уточнювати словниковий запас учнів; виховувати повагу до рідної мови.
Про матеріал: Застосування цієї розробки допоможе педагогу навчити учнів говорити одне одному приємні слова; ознайомить їх із правилами мовленнєвого етикету; дозволить дізнатися про роль привітання у спілкуванні та засвоїти правила використанням міміки і жестів.
Про матеріал: У публікації подано матеріали, які можна розмістити у кабінеті української мови та літератури на стенді «Культура мовлення», а також використати для міні-диктантів.
Про матеріал: Цю розробку доцільно використати для цікавої презентації теоретичного матеріалу, що спонукатиме учнів до самостійної роботи. Розшифрувавши під час групової роботи деякі терміни, школярі з більшою готовністю працюють з підручником, більш відкриті до пошуку та самостійних знахідок.
Про матеріал: Гра «Морський бій» відома всім. Але її можна використати для представлення теми уроку. Авторка пропонує варіант, який «спрацьовує» під час вивчення теми «Культура мовлення», але цю вправу можна розробити й для будь-якого етапу уроку та будь-якої теми)

А які інструменти формування мовленнєвої культури учнів ви застосовуєте на уроках?
Додавайте власні розробки до Бібліотеки «На Урок», діліться досвідом з колегами, поповнюйте скарбничку педагогічних ідей!
Бажаєте більше дізнатися про механізми та інструменти формування мовленнєвої культури учнів?
Реєструйтеся на безкоштовний вебінар «Мовленнєва культура учнів: інструменти та механізми формування», який відбудеться 10 грудня о 18:00. Наш спікер Ганна Сукачова розкаже про те, що таке мовленнєва культура школярів, а також про основні інструменти та механізми формування словникового запасу школярів, мовленнєвої етикетної поведінки, навичок міжособистісної взаємодії, умінь професійного спілкування.
 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter