Новини

Лілія Гриневич: Зараз учителів не можна оцінювати за новим професійним стандартом

Для упішного втілення реформи НУШ необхідно чітко виписати вимоги до вчительської професії, а впровадження професійного стандарту, який затвердили наприкінці минулого року, має бути поступовим. Про це розповіла екс-міністерка освіти і науки України Лілія Гриневич в інтерв'ю.

Вона зазначила, що профстандарт має впроваджуватися поступово, оптимальний час – від 3 до 5 років. До цього оцінювати педагогів за ним не можна. 

«Учителів не можна оцінювати за новим профстандартом, поки вони не отримають час і можливості для відповідної підготовки. Від цього залежить успішність сприйняття й застосування профстандарту».

                                                   Лілія Гриневич

Також важливо розробити чітку послідовність впровадження стандарту:

  1. Перегляд освітніх програм підготовки вчителів.
  2. Оновлення програм підвищення кваліфікації вчителів.
  3. Інтеграція у систему оцінювання педагогічної діяльності.

«Якщо подивитися на досвід освітніх систем і на те, як у багатьох успішних країнах піднімають суспільний статус учителя, то важливо наголосити на двох аспектах. Перший – підвищення оплати праці вчителя і його соціальна захищеність. Другий – чітке окреслення вимог до сучасного вчителя для того, щоби він міг самостійно творити зміни, які відповідають викликам сьогодення. Я вважаю, що підтримка і просування соціального статусу вчителя абсолютно необхідні для запровадження нового професійного стандарту вчителя».

                                                   Лілія Гриневич

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter