Новини

МОН надало роз’яснення щодо трудового законодавства у галузі освіти і науки під час дії воєнного стану

До Міністерства освіти і науки України надходять численні звернення від керівників та працівників закладів освіти щодо особливостей застосування норм трудового законодавства під час дії правового режиму воєнного стану.

У зв’язку з цим МОН надіслало закладам освіти лист-роз'яснення.

1. Щодо трудової повинності.

Військове командування разом із військовими адміністраціями можуть запроваджувати та здійснювати трудову повинність для працездатних осіб, не залучених до роботи в оборонній сфері та сфері забезпечення життєдіяльності населення і не заброньованих за підприємствами, установами та організаціями на період дії воєнного стану з метою виконання робіт, що мають оборонний характер, а також ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, які виникли в період дії воєнного стану, та залучати їх в умовах воєнного стану до суспільно корисних робіт.

За працівниками, залученими до виконання суспільно корисних робіт, на час виконання таких робіт зберігається попереднє місце роботи (посада). У процесі трудової діяльності осіб, щодо яких запроваджена трудова повинність, забезпечується дотримання таких стандартів, як мінімальна заробітна плата, мінімальний термін відпустки та час відпочинку між змінами, максимальний робочий час, врахування стану здоров’я особи тощо. На час залучення працюючої особи до виконання трудової повинності за нею зберігається відповідне робоче місце (посада).

2. Щодо відпусток.

МОН уже наголошувало на тому, що керівники органів управління освітою та/або керівники закладів освіти не мають права примушувати працівників (педагогічних, наукових, науково-педагогічних тощо) писати заяви про відпустку без збереження заробітної плати.

Працівникам виключно за добровільним бажанням може бути надана відпустка (із збереженням або без збереження заробітної плати) відповідно до вимог трудового законодавства. Також виключно за добровільним бажанням працівника його може бути звільнено за власним бажанням.

Працівники, які тимчасово виїхали за кордон, або з об’єктивних причин не можуть виконувати посадові (службові) обов’язки (зокрема у традиційному режимі або дистанційно), мають право подати заяву про відпустку (із збереженням заробітної плати або без збереження заробітної плати), або про звільнення.

3. Щодо організації дистанційної роботи.

У випадку, якщо для працівників проїзд до робочого місця неможливий у зв’язку з об’єктивними причинами, проте вони можуть виконувати роботу дистанційно – рекомендується видати наказ про запровадження у закладі освіти або науковій установі дистанційного режиму роботи.

Під час дистанційного режиму роботи за працівниками зберігаються права та обов’язки, визначені Кодексом законів про працю України та іншими актами законодавства. Рекомендується встановити, що дистанційний режим роботи не поширюється на працівників, які знаходяться у відрядженні, призвані на військову службу або проходять службу у підрозділах тероборони.

Керівнику закладу освіти, наукової установи рекомендується забезпечити щоденний моніторинг результатів роботи працівників у будь-який доступний спосіб.

Зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами має розглядатися як простій.

4. Щодо оформлення простою.

Простій – це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

У разі простою працівники можуть бути переведені (за їх згодою, а також із урахуванням спеціальності і кваліфікації) на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця.

Час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). За час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.

5. Щодо оплати праці під час призупинення навчання.

У листі від 25 лютого МОН радило закладам освіти оголосити канікули щонайменше на два тижні. Оплата праці працівників закладів освіти під час оголошених канікул здійснюється у відповідності до норм чинного законодавства.

У випадку, коли в окремі дні заняття не проводяться з незалежних від учителя (викладача) причин, оплата його праці здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, за умови, що вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу. За відсутності такої роботи час простою оплачується в порядку і розмірах, визначених Кодексом законів про працю.

Також рекомендується забезпечити:

  • оплату простою працівникам, зокрема непедагогічних та тих, які працюють за сумісництвом, не з їх вини в розмірі середньої заробітної плати; 
  • оплату праці вчителів, вихователів, зокрема вихователів груп продовженого дня, музичних керівників, викладачів, інших педагогічних працівників закладів освіти у випадках, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з незалежних від них причин із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням умов чинного законодавства;
  • збереження заробітної плати при дистанційній формі підвищення кваліфікації вчителів, зокрема без відриву від освітнього процесу, та, на період оголошеного карантину і здійснення освітнього процесу у дистанційному режимі, оплати праці за фактично виконаний ними обсяг навчального навантаження.

Таким чином, оплата праці всім працівникам закладів і установ освіти, навчання в яких призупинено, здійснюються в розмірі середньої заробітної плати, а тих педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за тарифікацією, із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням при цьому умов чинного законодавства.

Більше корисної інформації ви можете отримати за посиланням.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter