Новини

МОН: питання підвищення оплати праці педагогів є проблемним

Міністерство освіти та науки України відповіло на звернення Профспілки працівників освіти і науки з приводу забезпечення норм частини 2 статті 61 закону «Про освіту» у 2021 році стосовно рівня посадових окладів педагогічних і науково-педагогічних працівників.

У МОН зазначають, що питання оплати праці освітян є проблемним, а особливо гостро воно постало після прийняття Закону України «Про освіту» у 2017 році. Нагадаємо, що цим Законом визначено, що посадовий оклад педпрацівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється на рівні трьох мінімальних заробітних плат. Також йдеться про подальшу диференціацію посадових окладів педагогічних працівників інших категорій, науково-педагогічних працівників.

МОН повідомляє, що наразі створено робочу групу з розробки проєкту Концепції трансформації оплати праці працівників галузі освіти і науки. Цей проєкт має стати дорожньою картою оплати праці цих категорій працівників на 2021-2022 роки. Уже у вересні його представлять на розгляд Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

При цьому Мінфін наголошує на тому, що джерела для покриття додаткових видатків в бюджеті країни відсутні, тому необхідно змінити структуру зарплати освітян. Тобто у випадку збільшення посадових окладів варто переглянути доцільність деяких надбавок та доплат.

Мінекономіки повідомляє, що питання підвищення посадових окладів варто розглядати з урахуванням реальних фінансових можливостей. Тому зараз відомство опрацьовує пропозиції щодо підвищення посадових окладів працівників бюджетних установ відповідно до зростання на законодавчому рівні розміру мінімальної заробітної плати, а також шляхи удосконалення діючої ЄТС.

Також у Міністерстві освіти і науки зазначають, шо збільшення заробітної плати освітян залежить передусім від можливостей доіхдної частини державного та місцевого бюджету країни.

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter