Новини

МОН презентувало новий підхід до розподілу субвенції на шкільні укриття

Нові правила було представлено 1 квітня в межах презентації «Шкільні укриття: нові правила розподілення коштів».

Одне з головних завдань, які декларує МОН – повернення дітям доступу до очної освіти. Наразі у країні є громади, де учні навчаються дистанційно, проте вони зможуть повернутися до очного навчання, якщо у школах будуть укриття. 

«Питання повернення дітей до очного навчання є надзвичайно важливим. Адже пандемія ковіду завдала значних освітніх втрат українській освіті, а повномасштабне вторгнення посилює цю тенденцію. За результатами міжнародного дослідження PISA українські школярі відстають на 1,5 року від необхідного рівня. Наше завдання – відновити доступ до якісної освіти, щоби не поглиблювати освітні втрати. А також спільно подбати про безпеку наших дітей. Маємо вже напрацьовані політики, які сприятимуть поверненню до очного навчання».

                              Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий

Цьогоріч державна субвенція на будівництво і ремонт укриттів становить 2,5 млрд гривень. Але правила розподілення коштів міняються. Якщо раніше вони надходили в області, а там уже вирішували, в яких закладах освіти потрібно будувати укриття, то тепер розподіл субвенції відбуватиметься через новий інструмент – платформу DREAM.

Громади, щоби отримати фінансування для створення укриттів, мають самостійно подавати проєкти. Серед головних вимог:

  • наявність проєктно-кошторисної документації на будівництво / капітальний ремонт укриття; 
  • у закладі освіти має навчатися не менше ніж 200 дітей;
  • проєкт має бути завершений до кінця 2024 року;
  • підтверджене співфінансування від громади не менше ніж 10% від загальної вартості проєкту. 

Після подання проєкту система DREAM автоматично розрахує бали відповідно до конкретних критеріїв. У будь-якому випадку, інтеграція платформи DREAM покликана забезпечити прозоре фінансування закладів освіти у громадах.

Команда DREAM спільно з МОН уже проводить навчання для громад у форматі воркшопів про те, як працювати з платформою. Ознайомитися з особливостями її роботи ви можете за посиланням

У Міністерстві освіти і науки пообіцяли підтримувати громади на кожному етапі подання заявок на субвенцію: від створення проєктно-кошторисної документації до реалізації ремонту або побудови укриття. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter