Підготовка інших країн до відкриття шкіл.

В освітянській спільноті тільки й розмов що про 1 вересня. Яким воно буде? Як підготуватися до нового навчального року? Як навчати дітей в умовах карантину? Запитань поки що більше, ніж відповідей, але маємо надію, що незабаром ми все дізнаємося. А поки що до нового навчального року готуємося не лише ми – до нього готується весь світ. Давайте подивимося, як саме збираються розпочати навчання інші країни.

Італія

Країна, яка серйозно постраждала від пандемії коронавірусу, готується вікрити школи 14 вересня, тоді як із 1 вересня почнеться підготовка закладів освіти (в тому числі і санітарна).

Планується, що діти більшість часу навчатимуться просто неба, при цьому їх посадять за одномісні парти, що дозволить забезпечити соціальну дистанцію. Розпорядок дня зміниться: учні ходитимуть до школи у кілька змін, класи об'єднають у групи, а розклад побудують таким чином, аби школярі менше перетиналися одне з одним. Цікаво, що за сприятливих умов дітей навіть можна буде водити у музеї, театри та кінотеатри. Звісно, для реалізації цього плану потрібно більше вчителів, тому уряд Італії планує залучити тимчасових працівників. А безпосередньо перед початком навчального року всі викладачі сдадуть тест на коронавірус.

Іспанія

Новий навчальний рік тут планується розпочати традиційно, але не для всіх. Наразі уряд країни має кілька варіантів розвитку подій. Так, до заладів освіти можуть пустити учнів початкової школи та підготовчих класів, при чому жорстких правил (маски, дистанція) дотримуватися не обов'язково. Інший план передбачає збільшення частки дистанційного навчання, але з періодичним відвідуванням школи. Третій варіант – лише онлайн-навчання, але у випадку нового спалаху хвороби. Розглядається можливість повернення до докарантинних умов, але наразі вона виглядає не надто реальною.

Іспанія планує провести масштабну дезінфекцію шкіл, що дозволить гарантувати безпечний початок навчання. Також керівництво регіонів країни розглядає можливість залучити тимчасових учителів (тілки Андалусія шукатиме 6300 осіб), адже планується розділити на групи всі класи, де навчається більше 20 учнів. При цьому керівництво кожного закладу освіти має самостійно знайти додаткове місце для навчання та розподілити персонал. Про додаткове забезпечення вчителів засобами захисту поки що не йдеться.

Німеччина

Німецькі школи відкриються з 1 вересня, але кожен регіон має встановити власні правила та обмеження з огляду на загальну ситуацію. Головне ж, на чому наголошують усюди, це дотримання правил особистої гігієни. При цьому ніецька влада впевнена: діти мають повернутися до школи, тому обмеження, що діяли протягом цих місяців, скасовуються. У Брандернбурзі навіть більше не вимагатимуть дотримуватися соціальної дистанції. У деяких школах пропонується зменшити кількість уроків.

При цьому Німеччина готова у будь-який час повернутися до дистанційного навчання (звісно, за необхідності), а поки що вирішила забезпечити школи планшетами та ноутбуками.

США

І хоча Дональд Трамп наполягає на відкритті шкіл навіть в умовах пандемії, у США досі триває дискусія з цього приводу. Америка постраждала від пандемії більше за інші країни, коронавірус розповсюджується й далі, тож говорити про довгострокові плани поки що неможливо. 

Батьки виступають проти відкриття шкіл та не хочуть вести дітей до закладів освіти, поки зберігається небезпека. Тим часом Американська федерація вчителів погрожує протестами у випадку відкриття шкіл. У федерації зазначають, що адміністрації округів квапляться виконати наказ президента та підготуватися до нового навчального року, тоді як насправді до цього ніхто не готовий. У тому числі й фінансово: за оцінкою профспілки, кожній школі США необхідно не менше $1,2 млн, аби розпочати навчання з дотриманням усіх норм. Тим часом Центр контролю та профілактики інфекційних захворювань США готує рекомендації для відкриття шкіл. 

Фінляндія

Фінські школярі повернулися за парти ще у травні, витримавши два місяці дистанційного навчання, то ж і тепер діти почнуть навчальний рік традиційно. У Фінському інституті здоров'я та добробуту зазначають, що й надалі закриття шкіл малоймовірне, адже це може лише нашкодити. Нове дослідження довело, що закриття шкіл на карантин майже не вплинуло на кількість підтверджених випадків захворювання. У дослідженні порівнювали досвід Фінляндії та Швеції, яка майже відмовилася від карантинних обмежень у школах (дистанційно вчилися лише учні старшої школи). 

Який підхід здається вам найбільш вдалим?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter