Корисні і практичні ідеї, що допоможуть прикрасити кабінет біології.

Біологія дає нам знання про тварин, природу, навколишній світ та власне тіло. Саме тому темою у декорацій кабінету може бути будь-що – спілкування з тваринами, будова нашого організму, природні цикли, гігієна та здоров’я. Звісно, не обов’язково перетворювати клас на анатомічний театр або кунсткамеру. Утім, додати кілька моделей, із якими будуть взаємодіяти діти, точно не завадить. А ще це просто красиво.

Пожалійте жабку

У неї теж є почуття. Найбільш наочний спосіб пнавчити дітей азам анатомії – препарувати жабу, що і робили довгі роки. Утім, ви не готуєте кожного учня до професії анатома, а сучасні екологічні тренди проти поверхового ставлення до чужого життя. Тим паче, що реальне препарування можна замінити цікавим телефонним додатком. Або ж просто повісити у кабінеті яскраву наочність (див. ілюстрацію). Такий плакат стане справжньою прикрасою!

Збери людське тіло

Чи знають школярі де розташовані ті чи інші органи? Що насправді означає біль під ребрами, у грудях, на рівні попереку? Про проблеми з якими органами може говорити? Напевно, учні знають де знаходиться мозок або очне яблуко. Але чи кожен знає, де розташовуються нирки, шлунок, печінка? 

Аби діти раз і назавжди запам’ятали розташування найважливіших органів, можна створити простий та дуже дієвий пазл. Роздрукуйте зображення людського скелету та наклейте на цупкий кольоровий папір, картон або тканину. Потім намалюйте і виріжте людські органи, що будуть частинами мозаїки, які учні мають розташувати у правильних місцях. 

Може так статится, що кілька разів діти розмістять шлунок на місці кишківника, але згодом усе запам’ятають, а набуті навички неодноразово стануть їм у пригоді!

Полагодь ДНК

Курс біології передбачає ознайомлення з поняттям ДНК. Для цієї теми можна зробити прикрасу для кабінету у вигляді гігантської подвійної спіралі, виглядатиме вона чудово! А якщо піти ще далі, цей предмет декору не важко використати як об’єкт навчальної гри. 

Усі ми знаємо, що частини молекули з'єднані попарно, але як саме? Як їх поєднати так, щоб ДНК функціонувала правильно? Нехай діти розставлять правильні пари та виправлять поломки у геномі, які навмисне вніс учитель.

Для «створення» ДНК можна використовувати поролон чи вторсировину – паперові стаканчики та пофарбовані пляшки на металевій проволоці.

Розжувати важливі факти

Коли виростають корінні зуби? До чого може призвести карієс? Коли і чому з’являється біль? Відповіді на ці та інші запитання можна дати за допомогою макету щелепи. Використовуючи тверду форму з проволоки, дерев’яних паличок або інших матеріалів, зліпіть із пластиліну щелепу (це можуть зробити діти). І починайте грати у стоматолога!

Нанесіть на зуби карієс, спробуйте чистити його і ставити пломби. Звісно, не забудьте про анестезію, вибір матеріалу відповідно до кольору зуба, ліки, полірування та адгезиви, що дозволяють ставити пломби, які служитимуть десятиліттями. 

Аби виліпити нерви, візьміть тонку нитку червоного пластиліну та обкатайте її білим. Імітуючи емаль та дентин, використовуйте білий і трохи жовтуватий пластилін (у якості покриття можна використати прозорий лак для нігтів). Під час «свердління» зуба діти побачать, наскільки глибоко знаходиться нерв і зрозуміють, чому не варто запускати карієс.

На макеті можна відобразити все, що може відбутися з зубами:

  • пожовтіння,
  • хворі ясна,
  • зубний камінь,
  • карієс,
  • неправильне розташування зубів (вростання у ясна),
  • кровоточивість ясен,
  • сколи емалі та ін.

До тематичних свят

Кабінет біології не варто залишати без яскравих прикрас на свята! При цьому навіть не потрібно поступатися біологічною тематикою. Так, день Святого Валентина – чудовий привід обіграти тему серця, на Новий Рік клас можна прикрасити пишними гірляндами у вигляді спіралі ДНК, а Гелловін – це взагалі ваше свято. Гарбузи, кажани, чорні коти та скелети можуть стати чудовими прикрасами та одночасно наочністю.

Ріст рослин

Діти обожнюють плакати, що демонструють певні речі зсередини, показують щось невидиме, приховане. Саме тому їм буде цікаво побачити, що відбувається з зернятком та корінням під землею, дізнатися, як стадії їхнього розвитку відповідають тому, що ми бачимо на поверхні.

Аналогічні схеми можна присвятити циклу життя метеликів. Усе залежить від того, що вашим учням подобається більше – рослини чи комашки. Для створення метеликів використовуйте фантики від цукерок або шматочки кольорового гофрованого паперу. Можна зазначити, що лялечки схожі на смачні рулетики або круасани, а замість личинок використати желейних черв’ячків.

Схема на малюнку – яйце, личинка, лялечка, метелик.

Будова клітини

Клітина має ядро та оболонку, а що ще? Діти краще запам’ятають її елементи, якщо складуть їх самостійно. Макет клітини можна зробити з картону, пінопласту або поролону, використовуючи щіточки для чистки трубочок, макарони, ґудзики, грудки валяного хутра чи шерсті, блискучі кульки тощо.

Клітину можна навіть пошити, зробивши подушечку, на яку нашиваються потрібні елементи. Коли виріб буде завершено, попросить дітей подумати на що це схоже – бутерброд, фруктовий салат, якась інша страва, чи парк згори? Цікаво, що побачить у петчворк-аплікації їх фантазія.

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter