Новини

Нова модель оплати праці освітян: що готує МОН

Міністерство освіти і науки України планує розробити нову модель оплати праці вчителів і директорів шкіл, яка має бути зрозумілою та прогнозованою. Про це на Серпневій конференції розповіли віцепрем’єр-міністр Михайло Федоров та міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

«Не може бути 50 способів нарахування зарплати, ми маємо змінити ці правила. Маємо створити умови, коли вчитель думає тільки про те, як надихати і вчити дітей. А без змін зарплати це неможливо зробити».

                        Віцепрем’єр-міністр Михайло Федоров

Як озповів очільник МОН Оксен Лісовий, пілотний проект реформування моделі оплати праці вчителів має статувати вже у 2024-2025 рр. Для початку в ньому візьмуть участь 500 шкіл.

Найважливіша відмінність – відмова від Єдиної тарифної сітки і встановлення базової ставки заробітної плати на рівні 80%. Також важливою частиною стане премія від директора школи.

«В експерименті ми хочемо вийти з Єдиної тарифної сітки. Ми хочемо, щоб базова частина заробітної плати була біля 80%, також біля 20% надбавки і ще кілька регіональних надбавок і доплата від директора школи. Тобто ми робимо її зрозумілою прозорою, прогнозованою і саме головне – ми прагнемо підвищити заробітну плату».

                        Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий

Але основне питання реалізції ідеї полягає в тому, наскільки швидко країни вдасться зробити це, враховуючи воєнні дії. Також міністр нголосив на тому, що підвищити зарплати просто зараз, коли триває війна, практично неможливо. Утім, цілком реально змінити систему та підходи до її нарахування, і поступово готуватися до їхнього введення. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter