Як підбити підсумки року та поставити нові цілі.

Погодьтеся, що 2020 рік разюче відрізняється від попередніх. Він вніс кардинальні зміни у життя кожного – для когось відкрилися нові можливості, на когось чекали великі змін. Саме тому, що цей рік був таким особливим, підбивати його підсумки слід теж по-особливому. Як позитивно оцінити результати, зробити висновки та відчути натхнення в новому році? Практичними порадами та власним досвідом поділилася Любов Цукор під час вебінару «Психологічна складова роботи вчителя: як підбити підсумки року з користю для себе та учнів».  

Підбиття підсумків року: треба чи ні?

Звичайно, вчителі – не батьки, але вони завжди мають бути готовими підтримати дух та підвищити мотивацію дітей. Спілкування в демократичному форматі «особистість – особистість» дозволяє ефективно виявляти причини учнівських негараздів та успішно коригувати траєкторії їхнього розвитку. Адже успішність та рівень оцінок безпосередньо залежать від психологічного стану дитини та емоційного навантаження. 

Спільне підбиття підсумків за рік дуже важливе для всіх учасників освітнього процесу та має чимало переваг:

  • розвиває критичне мислення, що сприяє об’єктивному розумінню досягнень та поразок, подій та людей, причин та наслідків;
  • формує правильний підхід до аналізу власного досвіду та досвіду інших, вчить не порівнювати свої досягненнями з результатами інших, а порівнювати себе лише з собою, відповідати за власні вчинки;
  • зроблені висновки з подій та явищ дозволяють знаходити позитивні сторони у будь-яких ситуаціях та усвідомлено ставитися до власного життя.

Обговоріть підсумки року з учнями, поділіться їхніми планами та бажаннями з батьками. Але не забудьте попередньо запитати в дітей дозволу. Адже довірливе спілкування з учнями – це міцна основа для планування майбутніх стосунків.

Позитивні ідеї для роботи з учнями

Уміння аналізувати попередній період і свій прогрес сприяє системному розвитку та допомагає дитині не повторювати помилки, свідомо уникати проблемних моментів. Існує чимало технік підбиття підсумків, але всі об'єднує одне загальне правило: по-перше – це слід робити чесно, по-друге – письмово. Ніщо так не заряджає на нові досягнення, як наочна демонстрація власного прогресу!

Чому б не провести цей захід як дружню бесіду, ще й у формі гри? Для цього слід підготувати два макети дерев (із написами 2020 та 2021), на який буде стільки листочків, скільки у вас учнів. Попросіть учнів описати одним словом, із чим у них асоціюється 2020 рік, та які їхні очікування від прийдешнього року. Впишіть ці слова на кожен із листочків. Говоріть про поразки та досягнення, не критикуйте, будьте відвертими, коли говорите про себе.

Спільно виділіть особливе за рік: емоційну подію, творчий прорив, соціальний прорив, прозріння (відкриття року). Поміркуйте, якщо у якійсь зі сфер не було прориву, можливо, варто надолужити це наступного року? А якщо подивитися з іншого ракурсу, то, можливо, так звана поразка насправді є маленькою перемогою?   

Практичні позитивні поради для вчителя

2020 рік став періодом складних і неочікуваних проблем, які вимагали термінового вирішення. Пошук оптимальних сервісів та ресурсів, опанування нових комп’ютерних програм, організація взаємодії з учнями, дотримання балансу робота-дім – цей перелік можна продовжувати та продовжувати. Спробуйте скласти власний список перешкод, шляхів їх подолання та досягнень. Для цього оберіть зручну для вас форму (таблиця, схема, графік) – це дозволить поглянути свіжим поглядом на все, що вже зроблено, та окреслити цілі на майбутній рік.  

2020 рік також характеризувався катастрофічною нестачею часу. Спробуйте визначити завдання, на які ви витратили найбільше часу, та оцінити їх за шкалою від 1 до 12. Не кваптеся робити висновки щодо правильного чи неправильного розподілу часу та сил. Головне – усвідомити, куди і з якою метою було витрачено час, чи було воно того варте? Можливо, наступного року слід приділити більше уваги сферам, які отримали найнижчу оцінку? 

Як завершити рік позитивно

Як залишити позитивні враження від підведення підсумків? Дуже просто! Наприклад:

  1. Напишіть листа (класу загалом чи кожному учню окремо). Зазначте у листі, що ви разом пройшли цей непростий рік, та чому ви пишаєтеся кожною дитиною.
  2. Сплануйте ідеальне святкування Нового року. Запитайте кожну дитину про мрії та бажання, розкажіть про власні. Поділиться очікуваннями одне від одного в наступному році.
  3. Напишіть листа в майбутнє, який ви прочитайте через рік. Це може бути лист собі, а може бути лист для всього класу. Цілком можливо, що підбиваючи підсумки 2021-го і фіксуючи досягнуті цілі, ви самі здивуєтеся власному прогресу та успіхам.
  4. Ви працювали як ніколи важко та натхненно! Подякуйте собі за роботу та досягнення у 2020 році!

Бажаєте дізнатися більше про те, як позитивно підвести підсумки року спільно з учнями? Перегляньте вебінар Любові Цукор! 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter