Новини

Пілотний етап PISA заплановано на весну 2021 року

Із 5 квітня до 16 травня 2021 року в закладах освіти України буде проведено пілотний етап міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022. Комп'ютерне тестування з читання, математики та природничих наук проходитимуть понад 3000 учнів і студентів із 66 закладів, які ввійшли до минулорічної вибірки. Також діти братимуть участь в анкетуванні. Про це повідомляє УЦОЯО.

Цей пілотний етап дослідження – підготовка до основного. Його мета – перевірити, як працюють інструменти дослідження в Україні, апробувати процедури адміністрування, технологічні схеми підготовки та проведення дослідження в закладах освіти. Такий підхід дозволяє забезпечити якісне проведення основного дослідження, і, як наслідок, отримання валідних результатів.

Нагадаємо, що основний етап Міжнародного дослідження якості освіти PISA було заплановано на 2021 рік, але у зв'язку з пандемією COVID-19 його перенесли на 2022 рік. Віповідно, пілотний етап мав пройти ще минулого року, але карантинні обмеження не дозволили це зробити. 

З огляду на цей факт Організація економічного співробітництва і розвитку, які відповідає за проведення PISA, ухвалила рішення про зміщення циклів дослідження на один рік.

Тож поки є час підготуватися та детально розібратися в трендах міжнародного порівняльного дослідження PISA та в тому, як вони можуть вплинути на зміни в освіті на рівні навчання біології та інших природничих дисциплін в основній школі. Як це зробити? За допомогою цікавого онлайн-курсу від «На Урок» – «PISA: природничо-наукова грамотність»

Результати першої участі українських школярів у міжнародному порівняльному дослідженні PISA в 2018 році викликали величезний суспільний резонанс, адже рівень знань виявився не таким високим, як того хотілося б. Утім, це лише повштовх до активної роботи! Саме у цьому впевнений автор курсу Олександр Козленко ( науковий співробітник відділу біологічної, хімічної та фізичної освіти Інституту педагогіки НАПН України, Відмінник освіти України, сертифікований автор та експерт завдань зовнішнього незалежного оцінювання з біології). 

Тож саме зараз учителі природничо-наукових предметів (і не тільки! Адже тут багато корисної інформації для всіх педагогів!) мають можливість зробити висновки та вдосконалити власну педагогічну майстерність, а для цього варто створювати та активно впроваджувати компетентнісно орієнтовані завдання. Звісно, це новий формат роботи, тож потрібно багато вчитися та пробувати нове. І зробити це ви можете з допомогою цього неймовірного курсу, який присвячений саме підготовці таких завдань. 

Розглянемо приклади завдань PISA минулих років, навчимося створювати власні компетентнісно орієнтовані завдання, розвиватимемо читацьку та математичну грамотність учнів, а також креативність та навички комунікації! Бажаєте дізнатися більше? Переходьте за посиланням!

 

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter