Новини

Президент підписав Закон щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти.

«Цей закон важливий для розбудови якісної та доступної середньої освіти, оскільки він вдосконалює правове регулювання функціонування ліцеїв та оптимізує перехідний період для трансформації мережі закладів освіти. Таким чином він допоможе ефективно впроваджувати реформу “Нова українська школа” на етапі розбудови трирічної профільної середньої освіти».

                                            Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет

Новий Закон покликаний вдосконалити окремі положення законів «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту», а саме про забезпечення доступності повної загальної середньої освіти та трансформації мережі ЗЗСО.

Якщо ж говорити детальніше, то з Закону було виключено норму, яка обмежувала можливості міських рад створювати ліцеї в містах з населенням менше 50 тисяч осіб. Тепер засновниками ліцеїв можуть стати представницькі органи територіальних громад усіх рівнів. А опорні заклади зможуть забезпечити здобуття не тільки початкової та базової середньої, а й профільної освіти.

Також зазначається, що до 1 вересня 2024 року органи місцевого самоврядування повинні затвердити плани формування ефективної мережі закладів загальної середньої освіти. При цьому необхідно врахувати всі вимоги законодавства до ліцеїв, безпечного, інклюзивного та цифрового освітнього простору, демографічних показників розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць, спроможності територіальних громад, профілізації старшої профільної школи та необхідності охоплення на відповідній території усіх профілів навчання, визначених законодавством.

До 1 вересня 2027 року засновники ліцеїв мають забезпечити виконання затверджених з урахуванням вимог законодавства планів формування ефективної мережі закладів середньої освіти, провести конкурсний відбір педагогічних працівників та керівників закладів освіти, вжити інших передбачених планами і законодавством заходів.

У 2021-2030 роках Уряд має продовжити виділення субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Це необхідно для забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа». 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter