Новини

Профспілка вимагає додатково захистити освітян у зв’язку з COVID-19

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України звернулася до Кабінету Міністрів України, Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України, а також до т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета з проханням забезпечити захист освітян, які працюватимуть в умовах адаптивного карантину.

У зверненні Профспілка зазначає, що, враховуючи вимоги щодо соціального дистанціювання, більшість класів необхідно поділити на групи, що вимагає додаткових ставок вчителів, викладачів, вихователів, а отже й збільшення обсягів фінансування.

«З метою усунення неоднозначності в застосуванні Порядку поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у ЗНЗ та зменшення ризику поширення інфекції цей Порядок потребує відповідних змін щодо обов’язкового поділу класів та груп на підгрупи з дотриманням норм фізичної дистанції, принаймні на період введення карантинних заходів, пов’язаних з коронавірусною хворобою».

Таким чином Профспілка зазначає, що організація освітнього процесу в умовах карантину має бути врегульована державними нормативно-правовими актами, а не локальними рішеннями закладів освіти.

У своєму зверненні Профспілка зазначає, що наразі інтенсифікація праці педагогів значно підвищилася, адже на них покладається обов'язок організації дистанційного навчання, різноманітних комунікацій з учнями та їхніми батьками тощо. 

Окрім цього, педагогічні працівники перебувають у зоні підвищенного ризику засворювання COVID-19, оскільки постійно контактуватимуть із учнями.

З метою компенсації за роботу в таких небезпечних умовах потребує закріплення у постанові Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» норми про встановлення педагогічним, науково-педагогічним  та іншим працівникам закладів освіти фіксованої надбавки в розмірі 50% саме «у зв’язку з епідемічною ситуацією, викликаною коронавірусною хворобою».

 

Профспілка працівників освіти і науки України розраховує на вжиття заходів для:

  • збільшення фінансування освітньої галузі на період карантину, запровадження для цього цільової державної освітньої субвенції;
  • запровадження обов’язкового державного страхування на випадок захворювання коронавірусом;
  • спрямування коштів спеціально створеного Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19 на фінансування потреб закладів освіти;
  • повернення МОН вилучених з його бюджетних програм  видатків в обсязі понад 4,9 млрд. гривень.
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter