Робимо хімію захопливою та зрозумілою.

Хімія – один із найцікавіших навчальних предметів. А ще вона неймовірно видовищна. На жаль, інколи продемонструвати хімічну магію на 100% буває складно. Та й захопити нею учнів теж не завжди вдається. Утім, насправді це цілком реально! Особливо якщо заручитися допомогою сучасних технологій, зокрема різноманітних інтернет-ресурсів. 

Особливо актуальним є використання інтернет-ресурсів зараз, коли багато шкіл працює дистанційно та можливості проводити цікаві експерименти та активності офлайн просто немає.  

Періодична відеотаблиця від TED-ED: таблиця Менделєєва

Відеотаблиця Менделєєва від TED-ED – таблиця хімічних елементів, зміст якої представлений у форматі навчальних відеороликів. В кожному з них не лише розповідається про основні властивості хімічних елементів, але і демонструються різноманітні хімічні реакції (звісно, за їхньої участі).

Хоча відео англійською, за бажанням можна легко увімкнути субтитри українською. 

Як працювати:

Вибравши будь-який елемент з таблиці Менделєєва, перегляньте на уроці навчальне відео про його властивості.

Елементи з таблиці можна групувати за окремими ознаками (рідкоземельні метали, благородні гази, галогени, неметали тощо).

Periodic Table Pro – Chemistry

Періодична таблиця хімічних елементів, що завжди під рукою. У додатку зібрано надзвичайно багато корисної інформації, зокрема тут ваші учні знайдуть дані про хімічні елементи, ізотопи, діаграми розчинності, калькулятори молярної маси тощо. Ресурс має безліч корисних фішок, серед яких також:

  • цікавий інтерактив;
  • повний опис до кожного елемента;
  • посилання на Wikipedia та Google;
  • зручні фільтри категорій.

Як працювати:

Просто відкриваємо додаток, натискаємо на елемент та починаємо вивчати інформацію про нього! На жаль, обрати українську мову тут неможливо, доступна лише англійська, але це чудовий привід прокачати знання та навіть організувати колаборацію зі вчителем англійської. 

Unreal Chemist – Chemistry Lab

Не маєте можливості наочно продемонструвати дітям досліди? Цей додаток допоможе вам виправити цю прикрість! Із його допомогою можна симулювати навіть небезпечні експерименти та уявити, що ви працюєте у справжній хімічній лабораторії. Використовуючи додаток, ваші учні зможуть змішувати хімічні речовини та стежити за тим, як вони реагують. Або нагрівати метали та спостерігати за інтенсивністю і кольором полум'я. І це ще далеко не все!

А щоб було ще наочніше, в додатку є можливість налаштовувати та експериментувати з кількістю та швидкістю реакцій. 

Як працювати:

Якщо бажаєте продемонструвати дітям якусь цікаву реакцію, то запропонуйте їм відкрити додаток та обрати, наприклад, сольові розчини (Salt solutions). Відкриється перелік галогенідів та нітратів, із якими можна як слід поекспериментувати, при цьому (за допомогою повзунка на екрані зліва) можна визначати кількість та концентрацію розчину. А потім необхідно обрати речовину для змішування (тут також можна самостійно визначити швидкість змішування). І вже за кілька секунд ви побачите реакцію! Звісно, якщо вона в цьому випадку взагалі можлива.

Додаток пропонує 170 хімічних речовин, із якими можна експериментувати, і понад 800 унікальних симуляцій хімічних експериментів. Частина функцій платна, але і безкоштовної версії цілком достаньо для того, аби відчути себе справжнім науковцем. Таким чином вивчення хімії стає набагато захопливішим та цікавішим.

Smart Learning for All: пізнавальні мультфільми про хімію

Smart Learning for All – добірка з 61 короткометражного мультфільму, кожен із яких присвячений певним хімічним речовинам та процесам.

Як працювати:

Покажіть ці чудові відео школярам на уроці. У кожній серії зрозуміло та цікаво пояснюються складні хімічні процеси і закономірності. І хоча вся добірка англійською, але не хвилюйтеся – тут вам на допомогу прийде функція автоматичного перекладу. А ще це може стати приводом зробити колаборацію зі вчителем англійської.

ThatQuiz: періодична таблиця елементів

Ваші учні вже вивчили періодичну таблицю та провели кілька дослідів? Тоді саме час перевірити їхні знання! І цей ресурс точно вам допоможе. Це не просто інтерактивна таблиця Менделєєва, а справжній цікавий тест, який ви можете налаштувати за власним бажанням. 

Як працювати:

  • Зареєструватися (це дозволить отримати доступ до результатів учнів, також вам буде простіше створювати власні тести).
  • Учням реєструватися не обов'язково, ви можете просто надіслати їм посилання на тест. 
  • У стовпчику зліва оберіть кількість запитань, рівень складності, встановіть таймер (або ні), а також визначте, чи будуть підказки та в якій кількості.
  • Визначте періоди та тип тесту (таблиця, текст чи відповідності). 
  • Надішліть посилання на тест учням. 

До речі, ви можете завантажити собі (та запропонувати це ж зробити учням) цей додаток і на смартфон. 

Швидка хімія: Калькулятор

Додаток, який точно оцінять ваші учні (та і вам він теж може стати у пригоді). Він допоможе із розв’язанням складних хімічних рівнянь та дозволить унаочнити не завжди зрозумілі формули. 

Як працювати:

Програма дуже проста у використанні: достатньо просто ввести на спеціальній клавіатурі формулу, наприклад, NaHCO3, та натиснути пошук. Програма одразу надасть основні характеристики:

  • молярну масу;
  • масовий відсоток складу;
  • емпіричну формулу;
  • інформацію про елемент;
  • розчинність у воді.

Пошук можна вести як за назвою елемента, так і за формулою. Також додається опис елемента або сполуки. Щоправда, опис англійською, але він короткий, до того ж це дозволить дітям зайвий раз потренуватися в розумінні мови та перекладі.

А якими ресурсами та додатками користуєтеся ви?  

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter