Поговоримо, як розвивати психологічну стійкість

Психологічна резильєнтність, також відома як психологічна стійкість, – це здатність людини адаптуватися до будь-яких ситуацій, долати труднощі та рухатись далі, незважаючи на складні життєві обставини. Але це не означає, що люди з високим рівнем резильєнтності не відчувають стресу, болю та інших негативних емоцій і почуттів. Натомість вони володіють набором чудових навичок і внутрішніх ресурсів, які допомагають їм ефективно справлятися з викликами, використовувати негативний досвід для особистого зростання та зберігати психічне благополуччя. З чого вона складається та як її розвивати? Про це і поговоримо!

Ключові характеристики психологічно стійких людей

Психологічно стійкі люди володіють багатьма цінними якостями, які допомагають ефективно справлятись зі стресовими ситуаціями та зберігати позитивний погляд на майбутнє. Ось деякі з ключових ознак, які їм притаманні:

  • Віра у власні сили та здібності: психологічно стійкі люди не ставлять під сумнів свої можливості. Вони вірять, що можуть досягти своїх цілей, навіть якщо шлях до них буде складним. Це не означає, що вони не визнають свої недоліки, але вони не зациклюються на них і не дозволяють їм заважати їхньому прогресу.
  • Сміливість перед помилками та невдачами: помилки – це неминуча частина життя, але для психологічно стійких людей вони не є приводом для розпачу та самобичування. Вони розуміють, що невдачі – це можливість для навчання та зростання й завдяки цьому не бояться ризикувати та пробувати нове.
  • Чітке уявлення про цінності та цілі: психологічно стійкі люди добре усвідомлюють, що для них важливо, й чого вони хочуть досягти у житті. Це дає їм ясне уявлення про напрям, яким вони мають рухатися, і допомагає їм залишатися мотивованими у складні часи.
  • Позитивний погляд на світ: психологічно стійкі люди не ігнорують проблеми та виклики, але вони не зациклюються на них. Вони здатні бачити позитивні аспекти навіть у складних ситуаціях і вірити в те, що все зрештою буде добре.
  • Збереження надії: навіть коли все йде не так, як їм хотілося б, психологічно стійкі люди не втрачають надії. Вони вірять, що все можна змінити на краще, і не здаються перед обличчям труднощів.
  • Впевненість у майбутньому: психологічно стійкі люди не бояться майбутнього. Вони з нетерпінням чекають нових можливостей та викликів, і готові до того, що життя може їм піднести.
  • Готовність до змін: психологічно стійкі люди розуміють, що життя постійно змінюється, і вони готові до цього адаптуватися. Вони не чіпляються за минуле й не бояться виходити за рамки звичної зони комфорту.
  • Пошук нових рішень: стикаючись з проблемами, психологічно стійкі люди не здаються. Вони шукають нові та креативні шляхи розв'язання проблем, й не зупиняються, доки не знайдуть те, що спрацює.
  • Вміння відпускати контроль: психологічно стійкі люди розуміють, що не все можна контролювати. Вони вміють відпускати те, що не можуть змінити, й зосереджуватися на тому, що їм під силу.
  • Вміння регулювати емоції: психологічно стійкі люди не дозволяють своїм емоціям керувати ними та не діють спонтанно. Вони обмірковують свої дії й слова, перш ніж щось зробити, не піддаються емоційним поривам, вміють контролювати гнів, страх і розчарування та не дозволяють їм затьмарити свій мозок.
  • Здатність тверезо мислити навіть у стресових ситуаціях: під тиском психологічно стійкі люди не втрачають голову. Вони вміють тверезо оцінювати ситуацію, й приймати виважені рішення.

Бажаєте дізнатись більше про ефективні інструменти психологічної підтримки всіх учасників освітнього процесу в умовах війни та способи вирішення нагальних проблем? Долучайтесь до учасників Всеукраїнської інтернет-конференції «Психологічна підтримка: поради та практика для освітян», яка відбудеться 06.06.2024! 

Як розвивати психологічну резильєнтність

В умовах війни нам доводиться систематично стикатись з емоційно виснажливими ситуаціями, жонглювати багатьма завданнями та відповідати за благополуччя своїх рідних і близьких. Проте, навіть у ці складні часи, ми можемо розвивати та підтримувати психологічну стійкість, використовуючи наступні стратегії:

Звертайте увагу на свої думки

Негативні думки – це потужна сила, яка може змусити нас відчувати себе безпорадними, розчарованими та песимістично налаштованими. Тому важливо навчитись їх своєчасно ідентифікувати та кидати їм виклик. Ось декілька порад, як це зробити:

  • відстежуйте свої думки. Звертайте увагу на те, що ви думаєте протягом дня. Які ваші думки? Чи є вони негативними або позитивними?
  • спіймайте себе на негативних думках. Коли ви помітите негативну думку, зупиніться на мить та не дозвольте їй захопити вас. Спробуйте визначити, чи є вона реальною та об'єктивною за допомогою таких запитань: «Чи є у мене докази, що підтверджують цю думку?», «Чи є інші, більш ймовірні пояснення ситуації?». А може є альтернативні, більш позитивні способи поглянути на ситуацію?
  • замініть негативну думку позитивною. Коли ви оскаржили свою негативну думку, замініть її позитивною та більш реалістичною.

Наприклад:

  • негативна думка: «Я ніколи не зможу знайти нову роботу. Я занадто старий/стара і нікому не потрібен/на» .
  • позитивна думка: «Існує багато людей, які знаходять нову роботу в будь-якому віці. Крім того, у мене є багато чудових професійних навичок та великий досвід, які будуть цінними для потенційного роботодавця. Я також можу навчитися новому».

Зосередьтеся на тому, що ви можете контролювати

Життя сповнене речей, які ми не можемо контролювати. Зокрема, ми не можемо впливати на дії інших людей, не можемо змінити минуле і не можемо передбачити майбутнє. Тож замість того, щоби витрачати час на переживання про те, що ви не можете змінити, зосередьте свої зусилля на тому, що ви можете тримати на контролі. Це допоможе вам відчувати себе більш впевненими та дати вам сили впоратися з труднощами. Ось декілька порад, які допоможуть вам навчитись це робити:

  • складіть список того, що ви можете контролювати. Це допоможе вам чітко зрозуміти, на чому потрібно зосередити увагу та куди спрямувати свої зусилля;
  • вчіться говорити «ні». Ви не зобов'язані робити все, що від вас вимагають. Ви маєте право ставити свої межі та захищати свої інтереси;
  • не порівнюйте себе з іншими. Кожен з нас має свої унікальні сильні та слабкі сторони. Порівнюючи себе з іншими, ви лише будете відчувати себе гірше;
  • будьте вдячні за те, що маєте. Зосередьтеся на позитивних аспектах свого життя, замість того, щоб скаржитися на те, чого вам не вистачає.

Наприклад:

Якщо ви відчуваєте себе безпорадним через війну у нашій країні, замість того, щоб зосереджуватися на тому, на що ви не можете вплинути, наприклад,на хід бойових дій, краще зосередитися на тому, де ви можете бути корисними – допомагайте ЗСУ, турбуйтесь про себе та своїх близьких, плануйте майбутнє.

Ставте перед собою цілі

Постановка цілей є потужним інструментом, який може допомогти вам покращити своє життя в багатьох аспектах. Наприклад, ціль «опанувати нову навичку або підвищити кваліфікацію з певного питання»  може допомогти вам просунутися по кар'єрній драбині та стати більш затребуваним фахівцем. Ціль покращити свою фізичну форму або вивчити нову мову може допомогти вам відчувати себе більш здоровим та щасливим, розширити свій кругозір та збагатити своє життя новими враженнями. Ось декілька порад, які допоможуть вам досягти своїх цілей:

  • візуалізуйте свій успіх. Уявіть собі, як ви будете відчувати себе, коли досягнете своєї мети. Це допоможе вам залишатися мотивованими та зосередженими;
  • розробіть план дій. Розбийте свою велику ціль на менші, більш керовані кроки. Це зробить її менш лякаючою та більш досяжною;
  • знайдіть підтримку. Поділіться своїми цілями з колегами, друзями, родиною або ментором. Вони можуть допомогти вам залишатися відповідальними та мотивувати вас йти вперед;
  • не бійтеся помилок. Не всі цілі можливо досягти одразу. Вчиться на своїх помилках і не дозволяйте їм зупинити вас на шляху до вашої мети;
  • відзначайте свої досягнення: Не забудьте відсвяткувати свої успіхи, навіть маленькі. Це допоможе вам залишатися мотивованими та вірити у власні сили;
  • не бійтеся змінювати свої цілі. Наші обставини та пріоритети з часом можуть змінюватися. Тож це цілком природно – переглянути свої цілі та переконатися, що вони все ще відповідають вашим потребам.

Пам'ятайте! Досягнення цілей – це подорож, а не пункт призначення. Насолоджуйтесь процесом, вчіться на своїх помилках і ніколи не здавайтеся!

Розвивайте оптимізм

Оптимізм – це віра в те, що майбутнє буде хорошим, а події зрештою складуться на вашу користь. Хоча він може здаватися вродженою рисою, але насправді це навичка, яку можна розвинути з часом та зусиллями. Ось декілька порад, які допоможуть вам поглянути на світ з іншого боку та відчути себе більш щасливим: 

  • шукайте позитив у кожному дні. Замість того, щоб зосереджуватися на негативі, робіть свідомий вибір шукати позитивні моменти у своєму житті. Це може бути що завгодно -  від красивого заходу сонця до щирої посмішки дитини;
  • опановуйте нові горизонти. Кожна складна ситуація може стати чудовою можливістю для навчання та розвитку. Намагайтеся побачити, чого ви можете навчитися з цього досвіду, як він може зробити вас сильнішим;
  • вірте у власні сили та можливості. Переконайте себе, що ви здатні досягти своїх цілей, та не дозволяйте нікому говорити вам, що ви не можете чогось зробити;
  • оточіть себе оптимістичними людьми. Проводити час з позитивними людьми може бути дуже корисним і приємним. Оточіть себе людьми, які бачать світ у кращому світлі;
  • практикуйте вдячність. Щоденно записуйте кілька речей, за які ви вдячні. Це допоможе вам зосередитися на позитивних аспектах вашого життя;
  • допомагайте іншим. Допомога іншим – це чудовий спосіб покращити свій настрій та відчути сенс життя.

Психологічна стійкість – це не про те, щоб уникати труднощів. Це про те, щоб мати силу йти вперед, незважаючи на них. Бажаєте дізнатись більше про розвиток психологічної резильєнтності та навичок самопідтримки в умовах війни? Долучайтесь до нашої конференції!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter