Про шкідливий вплив малорухливого способу життя.

Згадаймо анатомію. Людина має хребет із фізіологічними вигинами. Саме вони виконують важливу роль амортизації під час рухів – ходьба, біг та стрибки. Така будова допомагала первісній людині виживати: добувати їжу та тікати від небезпеки. На сьогодні технічний прогрес значно полегшив наше життя. Отож немає потреби в тому, щоби рухатися протягом дня майже безперестанку. 

Варто пам'ятати, що анатомічно хребет зовсім не адаптований до тривалого сидіння! Ми нерідко проводимо за столом 10-12 годин на добу. А це означає, що люди майже половину свого життя проводять із неприродним для хребта положенні. Поговоримо з вами про наслідки малорухливого способу життя та про профілактику захворювань.

Вплив на здоров'я

Коли ми довго сидимо, міжхребцеві диски піддаються компресії (стисненню), а центр тяжіння зміщується вперед. Читаючи щось на ПК, більшість людей несвідомо витягує голову до монітора чи клавіатури, які знаходяться нижче рівня очей. Наслідки: 

  1. Погіршення циркуляції крові, що призводить до накопичення жиру на стінках судин. У результаті підвищується кров'яний тиск і виникають проблеми із серцем.
  2. Глюкоза засвоюється лише в невеликих дозах. Попри це, підшлункова залоза продовжує виробляти інсулін, необхідний для транспортування глюкози до клітин. Така невідповідність може призвести до розвитку цукрового діабету.
  3. Підвищення інсуліну в організмі може призвести до утворення ракових клітин.
  4. Погіршення настрою, зниження працездатності.
  5. Деформація шийних хребців. Це спричиняє біль у шиї та стає важко утримувати її в прямому положенні.
  6. Розвиток тривожних станів, депресій, безсоння.
  7. Зменшується рухливість і мобільність зв'язок, що робить їх слабшими та підвищує ризик отримати травму.
  8. Сидіння сприяє притоку крові до ніг, що розвиває глибокий тромбоз вен. Прилив крові в кінцівки підвищується на 50% усього за одну годину сидіння.

Варто знати! Витягуючи шию всього на 30 градусів уперед, ми задіємо в 4 рази більше м'язів та напружуємо їх утричі сильніше. Чи варто дивуватися наслідкам у вигляді хвороб хребта? Відповідь очевидна. 

Профілактика захворювань від малорухливого способу життя

На щастя, існують дієві поради, які допоможуть запобігти захворюванням. Профілактика – завжди легше та дешевше, ніж лікування наслідків сидячої роботи. Що допоможе? 

Якомога більше ходіть пішки

Щоденна норма – 8 000-10 000 кроків. Забудьте про ліфт, а якщо ваша робота знаходиться недалеко від будинку, відмовтеся від громадського транспорту чи автомобіля. Так ви не лише потурбуєтеся про здоров'я, а й позбудетеся стресів. 

Сидіть правильно за комп'ютером чи ноутбуком 

  • Не закидайте ногу на ногу. Адже так ви затискаєте вени на ногах, що призводить до погіршення кровообігу. 
  • Ступні розташуйте на підлозі або на спеціальній підставці. 
  • Монітор має розташовуватися прямо перед вашим обличчям, на відстані витягнутої руки. 
  • Прослідкуйте, щоби клавіатура і мишка були розташовані на рівні ваших ліктів: так ваші плечі будуть знаходитися у правильному положенні.
  • Зап'ястя тримайте прямо: не опускайте їх донизу. 
  • Не напружуйте пальці під час набору тексту. Надмірна напруга призведе до швидкої втоми.
  • Не забувайте робити вправи для очей та шиї. 
  • Збільшіть яскравість екрану. Це допоможе розглянути більш дрібні деталі, не наближаючи монітор занадто сильно.

Профілактика діабету 

Чи знали ви, що всього один день, проведений сидячи, може різко знизити активність інсуліну і збільшити ризик розвитку діабету другого типу? Тому пийте якомога більше рідини. Коли ми зневоднені, в організмі підвищується рівень гормону вазопресину, який своєю чергою підвищує рівень цукру в крові. Регулярне вживання достатньої кількості рідини допоможе знизити рівень цього гормону та ризик розвитку діабету.

Турбота про ноги

Біль у ногах – побічний ефект тривалої роботи сидячи. Що більше ноги проводять у зігнутому положенні без можливості розтягуватися та рухатися, то сильніше вони починають боліти. Що можна зробити? Відрегулюйте стілець або крісло таким чином, щоби коліна були вище рівня стегон – це трохи знизить навантаження.

Підвищуйте концентрацію

Коли ми сидимо, кровообіг сповільнюється, а наш мозок отримує менше кисню. Як наслідок – знижується здатність до концентрації, погіршується пам'ять, креативність, а також здатність сприймати та аналізувати нову інформацію. Що допоможе? Розплануйте робочий день так, щоби раз на годину вставати з-за столу і проходити хоча б мінімальну відстань (100 метрів і більше). 

Отож, робота сидячи може бути не такою вже й небезпечною. І це якщо дотримуватися певних правил! Пам'ятайте, що ваше здоров'я у ваших руках.

Бажаєте дізнатися про те, як за допомогою рухливих ігор зацікавити учнів, уникнути одноманітності й буденності під час навчання та одночасно потурбуватися про їхнє здоров’я? Реєструйтеся на вебінар Наталії Понежі «Навчаємося не тільки за партою, або рухливі ігри з інтелектуальним навантаженням на уроках суспільного і гуманітарного циклу». Трансляція відбудеться 9 березня о 18:00. Проведіть свій вільний час із користю! Буде цікаво! 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter