Новини

Сергій Бабак: Якщо школа йде на співпрацю з окупаційною владою, то це – колабораціонізм

Деякі школи з тих, що розташовані на тимчасово окупованій території, завершили навчальний рік, а деякі – пішли на простій. Про це під час брифінгу «Робота шкіл та вступна кампанія в умовах війни» розповів голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

«Це (оголошення простою – прим. ред) робиться в тому випадку, якщо місцева окупаційна влада приходить до школи і каже: з завтрашнього дня ви всі будете працювати за російськими програмами, російською мовою, з подальшою можливою видачею свідотцв». 

                  Голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак

Сергій Бабак нагадав: Кримінальний Кодекс України передбачає, що якщо школа йде на співпрацю з окупаційною владою, то це – колабораціонізм. І це – кримінальна відповідальність. Саме тому владою був одразу напрацьований алгоритм для таких випадків. 

Якщо керівництво школи бачить безпосередню небезпеку, якщо заклад примушують працювати так, як того хочуть окупанти, то адміністрація або педагогічний колектив можуть оголосити простій. Школа перестає працювати, але за всіма вчителями та іншими працівниками зберігаються їхні посади, а також – зберігається щонайменше дві третини зарплати. Це єдиний алгоритм, який наразі є законним, і не буде вважатися колабораціонізмом.

«Спроби видавати російські свідоцтва нам невідомі. Але точно відомо, що в деяких населених пунктах хочуть перевести програми на російські, хочуть зробити це двома мовами чи за російським стандартом. Подекуди приходять до вчителів або до адміністрації шкіл та кажуть, що з наступного навчального року вже буде все трішки інакше». 

                  Голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак

Він наголосив на тому, що освітянам не варто йти на співпрацю з окупантами, адже це тягне за собою кримінальну відповідальність. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter