Новини

Сергій Шкарлет про діджиталізацію, НМТ та відновлення освіти після війни

Перебіг цьогорічної вступної кампанії вже викликає стриманий оптимізм. Про це в етері телевізійного марафону «Єдині новини» розповів міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет:

«492 тисячі осіб зареєструвалися на тестування, з них 402 тисячі є унікальними, і 346 тисяч комплектів реєстраційних документів надійшло до регіональних центрів Українського центру оцінювання якості освіти. Вражаючі цифри для нас. Є стриманий оптимізм стосовно набору, адже випускників 11-их класів на сьогодні 224 тисячі».

Звісно, складно порівнювати цю вступну кампанію із попередніми, оскільки НМТ – це не ЗНО. Зовнішнє незалежне оцінювання складалося з кількох окремих предметів, а НМТ – це єдиний тест із трьох навчальних дисциплін. Тож порівнювати кількість реєстрацій, звісно, як зауважив міністр, не надто коректно. 

«Але дуже наочним порівнянням є 224 тисячі випускників 11-их класів і 346 тисяч верифікованих реєстраційних карток».

                         Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет

Цікаво, що майже 190 тисяч потенційних вступників уже обрали місце для складання тестування, з них понад 20 тисяч – за кордоном.

Також очільник МОН розповів про плани щодо підтримки та подальшого відновлення української освіти, зокрема від іноземних партнерів. Він зауважив, що наразі є 11 проєктів, яких українська освіта потребує першочергово:

«Проєкти передбачають питання інфраструктурної підтримки галузі освіти та цифрової підтримки: створення цифрового освітнього паспорту, розбудова Всеукраїнської школи онлайн; питання, що пов'язані з мережею закладів освіти, забезпеченням шкільними автобусами та створенням освітніх хабів за кордоном».

Наразі за межі України виїхали близько 620 тисяч дітей і 26 тисяч педагогів. МОН домовляється із країнами ЄС, аби там наших освітян залучали до роботи з українськими школярами. Адже головне завдання – повернути дітей та освітян до України. 

Окрема тема – діджиталізація освіти, із якою також готові допомогти іноземні партнери. Саме діджиталізація є каталізатором швидких перемог в освіті. Звісно, багато чого нашу систему освіти вже навчив COVID-19, але є ще над чим працювати. 

«Під час Світового освітнього форуму 2022 з Генеральним директором Microsoft Education у Європі, Близькому Сході та Африці Марком Істом ми говорили про можливості додаткової підтримки освіти в воєнний і післявоєнний час, а також про відновлення та побудову нової системи освіти. Зокрема, мова йшла про цифровий освітній паспорт кожного українця. Це спеціалізована платформа, що дозволить нам певним чином систематизувати всю інформацію про дитину, а також надасть можливість роботодавцям обирати найкращі здібності та здобутки кожного з наших громадян».

                         Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет

Як нагадав міністр, бюджет держави наразі спрямований на перемогу та забезпечення Збройних сил України, проте робиться все можливе, щоб жодна дитина не страждала від зупинки чи призупинення освітнього процесу, а також від нестачі певного обладнання та технологій для розвитку освіти. Адже якщо ми попри все не розвиватимемо освіту, то дуже скоро відчуємо негативні наслідки такого підходу. 

 

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter