Новини

Сергій Шкарлет розповів про основні зміни, що відбулися у шкільній освіті в 2021 році

Під час онлайн-брифінгу щодо підсумків освітньої та наукової діяльності 2021 року міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет розповів про ключові здобутки та позитивні зміни у шкільній освіті. Про це повідомляє МОН. Особливу увагу він звернув на розбудову безпечного і здорового освітнього середовища, зокрема – створення умов для здорового харчування у школах, розвиток інклюзивного навчання, оновлення порядку відбору шкільних підручників, цифровізацію освіти.

«Реформа "Нова українська школа" має на меті створити безпечне і здорове освітнє середовище. Зокрема, в межах Національної стратегії безпечного і здорового освітнього середовища в НУШ на 2021 рік за ініціативи першої леді Олени Зеленської здійснюється реформа шкільного харчування, спрямована на розбудову системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок».

                                                  Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет

Упродовж 2021 року було відремонтовано 1298 шкільних харчоблоків, також за раунок субвенції «Спроможна школа для кращих результатів» і місцевих бюджетів було закуплено нове сучасне обладнання. Не менш важливою подією стало створення платформи про здорове харчування у школах «Знаїмо».

Серед надважливих новацій, звісно, старт апробації Державного стандарту базової середньої освіти в 5 класах 143 шкіл та затвердження Типової освітньої програми для 5-9 класів ЗЗСО. 

Також очільник МОН наголосив на важливості підготовки якісної шкільної літератури та розповів, які кроки для цього здійснюються. Так, Міністерство та ІМЗО оновили порядок конкурсного відбору шкільних підручників. Це дозволить вдосконалити зміст і покращити якість навчальної літератури. 

«Нашим завданням було розв’язання проблем якості шкільної літератури, які накопичувалися впродовж попередніх декількох років, та недопущення подібних помилок. Тож головна відмінність нового порядку – цілковита прозорість і відкритість усіх етапів конкурсу».

                                                  Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет

Окремо Сергій Шкарлет зупинився на результатах роботи з забезпечення доступності освітніх послуг та інклюзії у школах. Наприклад, станом на 1 листопада 2021 року в 19 областях України ОДА вже придбали та передали територіальним громадам 260 шкільних автобусів. В інших областях завершують процедури закупівлі. 

Крім того, у 2021 році у 6394 школах організовано інклюзивні класи, в результаті чого загальна кількість інклюзивних класів наразі становить 18 681, кількість ІРЦ – 637.

А з 2022 року запрацює «Школа супергероїв», яка допоможе забезпечити право на освіту для всіх дітей, зокрема для тих, які перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я, або яким надається реабілітаційна допомога.

Одним із пріоритетних напрямів для Міністерства у 2021 році була цифровізація освіти. Для цього 977 закладів освіти в сільській місцевості було підключено до широкосмугового інтернету в межах проєкту «Інтернет-субвенція». А в межах проєкту «Ноутбук кожному вчителю» понад до шкіл доставлено вже понад 40 тис. ноутбуків. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter