Новий законопроєкт про застосування англійської мови в Україні наробив неабиякого шуму. І хоча суспільна дискусія наразі здебільшого точиться довкола того, що ж буде з українським кінодубляжем, проєкт закону зачіпає чимало сфер життя. Зокрема і освіту. 

Очільник МОН Оксен Лісовий заявив, що Міністерство підтримує ініціативу президента:

«Це важливий крок як для глобального розвитку української освіти і науки, так і для європейської інтеграції. Створюватимемо усі можливості для того, щоб українці мали змогу вивчати англійську якісно на всіх рівнях освіти». 

Також він повідомив, що МОН уже розробляє чіткий план із впровадження англійської мови на 2023-2026 роки. І хоча ми поки що не знаємо, що саме передбачається цим планом, проте вже можемо говорити про зміни, що передбачає новий законопроєкт. Погляньмо детальніше, що саме має змінитися.

Отже, головна мета – розширити застосування англійської мови в різних сферах суспільного життя та підвищити конкурентоспроможність України. Для цього потрібно опанувати англійську на достатньому рівні, тож і вивчати її пропонується змалечку.

Так, англійська мова має обов’язково використовуватися в освітньому процесі в закладах дошкільної освіти для роботи з дітьми будь-якого віку. А от для дітей старшого шкільного віку безпосередньо передбачені заняття з вивчення англійської. 

У школі ж усе має стати ще серйозніше. Так, учні обов’язково проходитимуть державну підсумкову атестацію з англійської мови:

  • у закладах освіти, де англійська вивчається як перша іноземна, ДПА з неї складається за кожен рівень освіти;
  • у закладах освіти, де англійська вивчається як друга іноземна, ДПА з неї складається за другий та третій рівень освіти.

Загалом же, згідно з новим законопроєктом, англійська в якості першої або другої іноземної мови має в обов’язковому порядку вивчатися в усіх без винятку закладах освіти. Тобто часи, коли хтось не вивчав англійську взагалі, скоро остаточно підуть в минуле.

Водночас чинні стандарти вивчення англійської мови на будь-якому рівні освіти мають бути вдосконалені згідно з рекомендаціями Ради Європи з мовної освіти. А для того, аби навчатися було простіше та цікавіше, пропонується створити, запроваджувати та поширювати різноманітні інноваційні цифрові ресурси. 

Звісно, для того, аби викладати англійську на високому рівні, педпрацівники мають досконало володіти не лише самою мовою, а й новітніми методиками та прийомами викладання. Тож законопроєкт передбачає також обов’язкове підвищення кваліфікації освітян.

Поради для підвищення кваліфікації 

Освітній проєкт «На Урок» має чимало цікавих можливостей для вчителів історії України, якими точно варто скористатися! Для того, аби швидко знайти тематичні вебінари, курси та конференції, перейдіть у вкладку «Підвищення кваліфікації», оберіть у випадному списку пункт «Всі можливості» (якщо шукаєте конкретний формат, то його теж одразу можна обрати), а потім відфільтруйте активності за напрямом, компетентностями, категоріями та предметом. До речі, ми вже зробили це для вас, тож переходьте за посиланням та обирайте, як саме підвищуватимете кваліфікацію.

Порада від «На Урок»: активності для підвищення кваліфікації вчителів англійської мови:

  1. Курс Teaching 4 Language Skills to Teenagers. Авторка курсу Анастасія Шамарай розповідає про загальні стратегії розвитку 4 мовних навичок учнів, а також ділиться лайфхаками для їхньої ефективної реалізації.
  2. Предметний інтенсив «Уроки англійської в сучасних умовах», під час якого розбирали особливості дистанційної роботи з учнями та організацію розмовної діяльності в онлайні, а також – нюанси викладання мови у 5 класі НУШ.
  3. Онлайн-конференція «Викладання англійської мови», в межах якої педагоги-практики говорили про інтеграцію іноземної мови в освітній процес, розбирали змістовно-інтегрований підхід та особливості викладання для дітей із ООП.
  4. Вебінар Оксани Карачун «Ігри на уроках іноземної мови в початкових класах», під час якого авторка поділилася цікавими та захопливими іграми для уроків іноземної мови.
  5. Вебінар «Що таке CLIL і як це використовувати, якщо ви не вчитель іноземної мови», в межах якого Наталія Зима розповіла про особливості, переваги та недоліки методики CLIL, а також поділилася лайфхаками її застосування в освітньому процесі.
  6. Вебінар Марини Кропельницької «Білінгвальні уроки математики в початковій школі: спроби, кроки, результати», під час якого вона розповіла про важливі нюанси організації білінгвального навчання. 

Освітній проєкт «На Урок» дбає про вас, особливо в часи таких серйозних змін, тож ми підготували для вас перелік онлайн-заходів для підвищення кваліфікації вчителів англійської мови

Ви можете вивчити її та обрати заходи, які допоможуть розвинути професійну майстерність та поповнять вашу педагогічну скарбничку!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter