Ключові тези з виступу Сергія Багаліки 

Що ретельніше ми дотримуватимемося правил, то більше нас поважатимуть! Надзвичайно важливо бути відповідальним, знати власні права та обов'язки. А посилить нашу безпеку співпраця з поліцією та знання законів. 

Як розповісти дітям про їхні права та обов'язки цікаво та зрозуміло? Які правила мають супергерої, чого навчить Інспектор Котик? Відповіді на ці запитання дав Сергій Багаліка – інспектор управління патрульної поліції у місті Києві, старший лейтенант поліції – під час вебінару «Школа та поліція»: як створити безпечні умови для організації освітнього процесу.

«Школа та поліція» – це програма, розроблена Міністерством внутрішніх справ та Міністерством освіти і науки України, щоби запобігти правопорушенням в освітньому процесі. Програма розрахована на учнів 1-11 класів.

Будь-яке негативне явище простіше попередити, аніж потім розбиратися з його наслідками. Роль поліції полягає не лише у врегулюванні результату конфлікту, а й у запобіганні неправомірних дій. Про це йдеться у Законі України «ПРО НАЦІОНАЛЬНУ ПОЛІЦІЮ».

Стаття 23. Основні повноваження поліції 

Поліція відповідно до покладених на неї завдань здійснює превентивну та профілактичну діяльність, спрямовану на запобігання вчиненню правопорушень.

Лектор вважає, що розпочинати профілактичну роботу слід із дошкільного віку, коли у дитини формується світосприйняття.

Обов'язки здобувачів освіти

Аби навчальний процес був ефективним і безпечним, кожен його учасник повинен дотримуватися певних правил, розуміти власні права та обов'язки. У школі діють закони держави, а за порушення законів передбачена відповідальність. Також важливо пам'ятати, що ми зобов'язані дотримуватися тих правил, які затверджені саме в цьому навчальному закладі. Стаття 53З Закону України «Про освіту» регулює права та обов’язки учнів. 

Здобувачі освіти зобов’язані:  

  • виконувати вимоги освітньої програми (індивідуального навчального плану за його наявності), дотримуючись принципу академічної доброчесності, та досягти результатів навчання, передбачених стандартом освіти для відповідного рівня освіти;  
  • поважати гідність, права, свободи та законні інтереси всіх учасників освітнього процесу, дотримуватися етичних норм;  
  • відповідально та дбайливо ставитися до власного здоров’я, здоров’я оточення, довкілля;
  • дотримуватися установчих документів, правил внутрішнього розпорядку закладу освіти, а також умов договору про надання освітніх послуг (за його наявності);  
  • повідомляти керівництво закладу освіти про факти булінгу (цькування) стосовно здобувачів освіти, педагогічних, науково-педагогічних, наукових працівників, інших осіб, які залучаються до освітнього процесу, свідком яких вони були особисто або про які отримали правдиву інформацію від інших осіб.

Здобувачі освіти мають також інші права та обов’язки, передбачені законодавством та установчими документами закладу освіти.

«Школа та поліція»: шість занять для учнів молодших класів і дошкільнят

Програма «Школа та поліція» для молодших школярів містить 6 занять на важливі теми, що допоможуть створити безпечні умови життя дитини та організації освітнього процесу.

Заняття 1: «Дитина та незнайомець». Ми не можемо бути з дитиною цілодобово, тому маємо навчити її головних принципів НЕспілкування.

Заняття 2: «Поведінка у ситуаціях, коли ти загубився та заблукав». На цьому занятті розбираються важливі принципи: де чекати на батьків, як не панікувати, до кого із дорослих можна звертатися.

Заняття 3: «Безпечна дорога до школи». Заняття відбувається з урахуванням місця проживання дитини. У великому місті одні правила, в селі – інші. 

Заняття 4: «Безпечна поведінка в автомобілі». Коли батьки везуть дитину до школи, мають діяти правила: як не відвертати увагу водія, як пересуватися автомобілем, чи потрібно користуватися автокріслом.

Заняття 5: «Дитина та автомобільний транспорт». У занятті йдеться про правила дорожнього руху для малечі, правила безпеки у вашому населеному пункті тощо.

Заняття 6: «10 головних правил безпеки для дітей». Мультифункціональний урок, який дуже подобається дітям: він вчить нас, що добрі вчинки завжди повертаються! Тому важливо стежити за думками, безпекою та власними діями.

Гра «Навчати Котика»

Фото з вебінару«Школа та поліція»: як створити безпечні умови для організації освітнього процесу

Сергій Багаліка познайомив слухачів зі своїм іграшковим помічником – Інспектором Котиком. Діти називають його маленьким кошеням із великим серцем. І не дарма! Інспектор Котик допомагає перекласти важливі поняття простою мовою.

Інспектор Котик дуже забудькуватий. Однак учитель сказав шкільному офіцеру, що діти знають багато правил безпеки і можуть навчити їх котика!

Звісно ж, розмову направляє дорослий. Саме він проговорює ключові правила безпеки. Але діти залучені у процес і думають, що саме вони навчають Котика. Так малеча краще запам'ятовує правила та одразу повторює їх. Лектор зазначає, що діти прекрасно сприймають інформацію та дослівно відтворюють правила навіть через рік.

Відповіді на запитання

1. Якщо дитина не відвідує заняття понад тиждень, а батьки не повідомляють причину: що робити та хто несе відповідальність?

У разі відсутності учнів, які не досягли повноліття, на навчальних заняттях протягом 10 робочих днів підряд із невідомих або без поважних причин, заклад освіти невідкладно надає відповідному територіальному органу Національної поліції та службі у справах дітей дані таких учнів для провадження діяльності відповідно до законодавства, пов'язаної із захистом їх прав на здобуття загальної середньої освіти. Поважна причина – медична довідка, письмове пояснення батьків чи інших законних представників учня.
(Постанова КМУ № 684 від 13.09.2017 р. «Про затвердження Порядку ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів», П.13).

2. Якими мають бути дії вчителя, якщо дитина палить на території школи?

Якщо ви бачите правопорушення, то маєте зафіксувати цей факт: зняти відео та дати свої пояснення інспектору поліції, який буде оформлювати протокол. Це порушення статті 175 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Якщо людині виповнилося 18 років – штраф сягатиме 170 грн. Якщо дитині до 16 років, її батьки сплатять 850-1700 грн. 

Важливо! Поясніть школяреві, що ви маєте право знімати правопорушення на телефон чи відеореєстратор. Оскільки ви знімаєте не дитину, а правопорушення. Це ваші права та навіть ваш обов'язок!

3. Чи має право шкільний психолог чи інші працівники закладу освіти спілкуватися з неповнолітньою дитиною без присутності батьків?

Так. Педагогічні працівники мають право спілкуватися з дитиною, але якщо вона кличе батьків – забезпечте її комфорт.
Якщо йдеться про допит, то його проводить слідчі органи за спеціальними нормативами. Там має бути присутнім прокурор, процесуальний керівник, слідчий, спеціальний психолог.

4. Під час онлайн-уроків дитина вживає ненормативну лексику. Які дії педагога?

Якщо це відбувається систематично – ситуацію слід розцінити як тиск на інших учнів і вчителя. Адже онлайн-заняття проводиться в публічному просторі та на ньому присутні інші люди.

Факт потрібно зафіксувати, повідомити батькам, керівництву школи та шкільному офіцеру поліції. На батьків буде складено адміністративний протокол за вчинення їхньою дитиною порушення Кодексу України про адміністративні правопорушення. Йдеться про вчинення дрібного хуліганства, стаття 173 цього Кодексу.

5. Як боротися з тим, що дітей вдома залякують поліцією? Будеш нечемним чи галасуватимеш – заберуть.

На жаль, так буває. І не лише вдома, але й у дошкільних заходах. Шкільному офіцеру поліції доводиться пояснювати, що він тут для того, аби дитина могла спокійно гратися, навчатися та почуватися в безпеці. Лектор зазначив, що кожен працівник має дбати про створення позитивного образу поліції

Бажаєте дізнатися про права та обов'язки учнів старшої школи? Хочете почути відповіді на всі запитання? Обов'язково перегляньте насичений та інформативний вебінар. Дізнайтеся багато нового про власну безпеку та права й відповідальність дітей!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter