Основні тези виступу Дарії Пильо.

Як відомо, вчителі мають протидіяти булінгу в класних колективах, але перед ними нерідко постає питання: а що я можу зробити в межах чинного законодавства? Адже це чужі діти. Чи не будуть мої дії трактувати як перевищення обов’язків? Тож надзвичайно важливо окреслити – коли, у яких межах і наскільки різко ви маєте право діяти в ситуації булінгу. Про всі ці деталі розповідає юристка Громадської Організації «Ла Страда – Україна» – Дарія Пильо.

Окреслимо рамки

Перш ніж говорити про реакцію на булінг, варто чітко визначити саме поняття та його ознаки. Почнемо з того, як трактується термін «булінг» в українському законодавстві.

Булінг (цькування) – діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, в тому числі з застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Основні ознаки булінгу, що відрізняють його від звичайного конфлікту:

  1. Цькування відбувається в межах освітнього процесу. Якщо конфлікт відбувся не у школі, це не можна кваліфікувати як булінг (оскільки батьки є учасниками освітнього процесу, насильство з їхнього боку може стати об’єктом уваги вчителів).
  2. Систематичність (повторюваність) діяння. Цькування має повторюватися більше двох разів. Одноразовий випадок класифікується як конфлікт, із яким дитина або батьки можуть звернутися до шкільного психолога чи медіатора.
  3. Наявність сторін – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності). Спостерігачі можуть бути пасивними або активними – повідомляти про випадок булінгу або ж замовчувати його.
  4. Учасниками булінгу є малолітні (до 14 років) або неповнолітні особи (14-18 років);
  5. Дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого.

Як реагувати?

Якщо булінг помічають батьки учня, вони подають офіційну заяву (з максимально точним описом того, коли і як відбувався булінг, чи нанесено тілесні ушкодження, психологічну/економічну шкоду тощо), яка реєструється в закладі освіти. Після цього вважається, що заклад повідомлений про факт булінгу та впродовж доби надсилає заяву про випадок у поліцію. 

Протягом 72 годин школа повинна скликати комісію (згідно з наказом МОН України №1646 від 28 грудня 2019 року «Деякі питання реагування на випадки булінгу та застосування заходів виховного впливу в закладах освіти»). Комісію очолює керівник закладу освіти. Сюди можуть запрошувати батьків, соціальних працівників, учителів. Якщо булінг підтверджується, а ситуація не вирішилася, поліція передає справу до суду. 

Зауважити: згідно з 173-4 статтею кодексу України про адміністративні правопорушення на батьків кривдника може бути накладено штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

Якщо булінг помічає вчитель, то повідомляє адміністрацію закладу, батьків дітей та поліцію. Заява при цьому не пишеться. Схожим чином може діяти шкільний психолог. Помітивши непрямі ознаки булінгу (замкненість та ізольованість дитини), він може спробувати виявити причину такої поведінки. Якщо булінг підтверджується, психолог має право працювати як із жертвою та кривдником так і з їхніми однокласниками.

Куди звернутися?

Якщо ви не знаєте, що робити в ситуації булінгу, звертайтеся за телефоном національної дитячої гарячої лінії 0 800 500 225 або 116 1111 (короткий номер з мобільного). Дзвінки безкоштовні для стаціонарних та мобільних телефонів. На лінії надаються консультації юристів, психологів, соціальних працівників та інших фахівців. Лінія працює з понеділка по п’ятницю (12.00-20.00). Сюди можуть звертатися батьки, діти та педагоги.

Аби отримати більше корисної інформації з теми, перегляньте вебінар за посиланням.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter