Лайфхаки для підтримки цифрового здоров’я.

Турбота про здоров’я полягає не лише в закритті фізичних та психологічних потреб! Важливо піклуватися про свою цифрову гігієну, інтернет-репутацію тощо. Соцмережі впливають на наш психологічний стан, адже проблеми в інтернеті ми сприймаємо не менш гостро, ніж проблеми у реальному житті. Нас можуть пригнічувати порушення особистого простору, розголошення особистої інформації, неввічливе спілкування тощо.

Тож як піклуватися про своє «цифрове здоров’я» та зробити свій цифровий простір безпечнішим?

Слідкуйте за власним цифровим слідом

У кожної людини є власний цифровий слід. Навіть у тої, яка хоча б раз користувалася мережею! Цифровий слід  –  сукупність інформації про відвідування та дії користувачів під час перебування у мережі Інтернет.

Аби зрозуміти, як мінімізувати цифровий слід, розглянемо його види:

  • активний  –  усвідомлені дії (поширення статті, коментар, публікація фотокартки);
  • пасивний  –  несвідомі дії, що використовуються для реклами та, наприклад, шпигування (приватна інформація  –  телефон, пошта, теги на фото, історія браузера за IP-адресою).

Існує думка, що все, що потрапляє у мережу, залишається там назавжди. А це  –  близько 30% інформації, про яку ми навіть не замислюємося! Необачними діями в інтернеті можна поставити під загрозу власну репутацію.

Аби цього уникнути, Ерік Кауман запропонував правила для підтримання позитивної «цифрової репутації»:

  1. Сім раз подумай  –  один раз пошир.
  2. Хтось точно спостерігає за вами.
  3. Видаліть зайве.
  4. Не будьте надто відвертими.
  5. Ваша конфіденційність  –  ваша відповідальність.

 

Ознаки того, що ви піклуєтеся про своє цифрове здоров’я

Визначіться з вашими цифровими компетенціями

Переконалися у тому, що потрібно піклуватися про своє цифрове здоров’я та репутацію? Наступний крок   –  визначити власні цифрові компетенції! Можна самостійно проаналізувати налаштування браузера та соцмереж, скориставшись вище зазначеною інфографікою та правилами. Окрім цього, існує інтерактивний онлайн-інструмент для визначення рівня ваших компетенцій та того, що саме вам потрібно «довчити». 

Колесо компетенцій –  безкоштовний онлайн-ресурс для визначення сильних та слабких сторін власного цифрового здоров’я. Завантажте перекладач, як розширення для браузера. Ви автоматично бачитимете сайт українською. 

Інструменту «Колесо компетенцій» дозволяє оцінити ваші цифрові навички за такими аспектами:

  • безпека;
  • інформація;
  • виробництво;
  • зв’язок.

Після проходження ви отримуєте інтерактивні рекомендації з користування мережею та цифровими технологіями!

 

Пам’ятайте про планування роботи поза Інтернетом

Онлайн-павутиння створене так, що користувачам часом складно з нього «виплутатися». Тож аби встигнути зробити все та залишатися ефективним у сучасному світі, потрібно планувати свій час та продуктивно його проводити. 

А допоможуть такі додатки:

1. Focus-To-Do: Помідорка Таймер та список завдань

Техніка Помодоро –  одна з найпопулярніших у світі! І це хороша новина, адже для неї створено додатки на будь-яку операційну систему на смартфоні та розширення для будь-якого браузера. Принцип роботи простий: розділіть весь обсяг роботи на кілька відрізків часу, які умовно називаються «помідорами». А далі  додаток надсилатиме сповіщення про перерви!

2. Focus: будь зосередженим

Додаток, що буквально допомагає не відриватися від важливого! Перед початком роботи, потрібно визначити орієнтовний час, який вам знадобиться для виконання завдання. Наступний крок  –  зайти у додаток та зафіксувати час. Ви побачите, як смартфон блокується, а віртуальне дерево починає рости. Девайс не можна чіпати, поки рослина не виросте. Це чудовий інструмент, за допомогою якого ви менше відриватиметеся від важливого під час роботи.

Використовуйте мережу лише собі на користь і не забувайте слідкувати за власною цифровою гігієною. Для вчителя це вкрай важливо! Бажаєте дізнатися більше про ефективні планувальники, органайзери та лайфхаки для підтримки вашого цифрового здоров’я? Перегляньте виступ Вікторії Богданової.

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter