Ключові тези виступу Любов Цукор.

Як учителю мобілізувати сили та шукати ресурси для вдалого початку нового року? Як ретельно спланувати 2021 рік та підбити підсумки минулого? Яке місце займає особистісне зростання в роботі та в житті педагога? Відповіді на ці запитання дізнайтеся з вебінару Любові Цукор «Ефективний початок нового року: планування та особистісне зростання вчителя»!

Визначаємо точки особистісного зростання

Особистісне зростання має зумовлюватися не стільки професійною необхідністю, скільки внутрішнім бажанням. Так, внутрішня мотивація допоможе досягати всіх запланованих цілей. 
А які фактори свідчать про особистісний розвиток? 

1. Збільшення кількості інтересів (змістовне наповнення життя)

Цьому сприяє живий інтерес до нового чи традицій та реалізація принципів навчання протягом життя.

2. Уміння відрізняти важливе від другорядного

Це допоможе педагогам правильно розставляти пріоритети під час роботи та особистого життя. Наприклад, не потрібно розпорошувати увагу. Слід виділити найважливіше та інвестувати у це свій час та зусилля!

3. Розуміння себе та свого оточення

Кожен із нас має обмежений часовий та емоційний ресурс. Тому важливо приділяти найбільше часу найважливішим для нас людям і подіям.

4. Уміння брати відповідальність за власне життя

Погодьтеся, що це недооцінена, проте дуже важлива риса! Беручи відповідальність за свої вчинки та почуття, ми здобуваємо внутрішню свободу та незалежність. Ба більше, не дозволяємо іншим перекласти на нас їхню відповідальність!

5. Самопізнання

Пізнаючи себе, ми можемо пізнати увесь світ! З чого почати? Проаналізуйте ваші слабкі та сильні сторони, зрозумійте власні почуття та емоції інших. А щоб дізнатися більше, перегляньте вебінар «Самопізнання  –  дієвий інструмент розвитку соціальної компетентності».

Аналізуємо минулий рік та пригадуємо найголовніше

Перед тим як ставити цілі на новий рік і втілювати їх у життя, потрібно проаналізувати минулі звершення. Допоможе у цьому вебінар «Психологічна складова роботи вчителя: як підбити підсумки року з користю для себе та учнів». Переглянувши його, ви дізнаєтеся, для чого підбивати підсумки року, а також розглянете творчі та психологічні вправи для учнів та вчителя.
То як планувати наступний рік учителю?

1. Проаналізуйте, чого ви навчилися

У пригоді стане запропонована таблиця. Заповніть її, орієнтуючися на наведені запитання!

2. Пам’ятайте, якими мають бути цілі

Перед початком планування пригадайте, якими мають бути цілі. І чим вони відрізняються від мрій!

  • Гнучкі. Будьте готові, якщо справи підуть не за планом, пробуйте корегувати дії на шляху до основної мети.
  • Реальні. Плануйте, спираючися на реальні можливості, але вірте в краще!
  • Такі, що вимагають від вас зусиль. 

3. Проаналізуйте, що може стати на заваді ваших планів

Наприклад, безпідставний оптимізм або песимізм. Занадто високі очікування щодо реалізації планів і, навпаки  –  упевненість, що нічого не вийде.

4. Проаналізуйте сфери вашого життя минулого року

Визначте, на що ви витратили найбільше часу (поставте оцінку від 1 до 12, де 12 – найбільше часу): Розум, Тіло, Емоції, Кар’єра, Фінанси, Стосунки, Розваги.
Чи задоволені ви результатом? Немає правильного чи неправильного розподілу часу і сил. Головне – усвідомлення, куди та з якою метою було витрачено час. І чи корисним для вас був цей розподіл? Можливо, цього року варто звернути увагу на сфери з найнижчою оцінкою?

Плануємо 2021 рік

А тепер можна перейти до планування наступного року! 

  1. Визначте 10 цілей. Це мають бути реальні цілі, результат яких залежить від вас.
  2. Розставте пріоритети. Як правило, перші цілі – це те, чого ви дійсно хочете досягти.

Після цього слід розподілити занотовані цілі за такими критеріями:

  • Швидкі (тиждень);
  • Тактичні (місяць);
  • Стратегічні (рік).

Цікаві рішення з використання онлайн-тестів для планування разом з класом можна дізнатися, переглянувши вебінар «Планування та особистісне зростання: онлайн-тести і не тільки».
Хочете дізнатися більше про успішне планування року та особистісне зростання? Подивіться вебінар Любов Цукор «Ефективний початок нового року: планування та особистісне зростання вчителя»!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter