Поговоримо про переваги та створення сприятливого середовища STEM-навчання

Чи задумувалися ви над тим, що всесвітньо відомі технологічні магнати колись теж були школярами. Але надзвичайно обдарованими! У 12 років Марк Цукерберг створив першу програму обміну повідомленнями. А Ілон Маск ще в 10 років розпочав розробку відеогри, код якої згодом купила відома компанія. Що вплинуло на їхні унікальні здібності та підштовхнуло до приголомшливих перемог? Захоплення STEM-навчанням! У чому його переваги? Як створити сприятливе навчальне середовище для потенційних вундеркіндів? Про це і поговоримо! 

Дефіцит професіоналів у певних областях – математиці, технологіях, науці та техніці насправді катастрофічний. Сучасний ринок праці потребує спеціалістів, які здатні співпрацювати, творити, критично мислити та комунікувати. Чи допоможе STEM підготувати фахівців майбутнього із необхідними навичками? Так! Адже філософія навчання дійсно відрізняється від традиційної освіти!

9 переваг STEM-навчання

1. Розвиває креативність. Якщо людський розум може щось осягнути, то він може цього досягти. У цьому впевнені передові розробники штучного інтелекту. Та чи будуть вони успішними без творчого підходу? Ні! Винахідливість та креативність гармонійно поєднуються у STEM та  ведуть учнів до нових ідей та інновацій.

2. Підвищує стресостійкість. Чи може невдача бути перемогою? Так! STEM підкреслює цінність невдач і заохочує учнів сприймати помилки як частину навчання. Це розвиває впевненість у власних силах та стресостійкість. Що неабияк знадобиться дітям у майбутньому!

3. Заохочує до експериментів. Без ризикованих випробувань не було б інновацій. Але їх утілили люди, які не звертали уваги на критику та недовіру інших. Як навчати дітей не боятися поразок на шляху до мети? Дозволяти їм експериментувати та трошки ризикувати під час навчальної діяльності! 

4. Мотивує до навчання. Чи здатні навчатися STEM учні із середнім рівнем навчальних досягнень? Звичайно! Командна робота заохочує їх активно співпрацювати для пошуку рішення проблем, значно підвищує самооцінку. 

5. Розвиває навички для життя. Чим вражає STEM? Практикою! Діти бачать, як нові знання та навички можна використати в реальному житті, а це дуже важливо. І не варто чекати, це можна зробити просто зараз!

6. Заохочує використання технологій. STEM говорить нам про сучасні та передові технології. Отже, дітей зовсім не налякає мінливість світу. В майбутньому це підвищить їхню конкурентоспроможність на ринку праці та дозволить йти в ногу з часом.

7. Навчає вирішенню проблем. STEM-освіта вчить учнів не лише досліджувати проблеми, а й по-різному їх інтерпретувати. Уміння бачити одразу декілька сценаріїв розвитку подій дозволить швидко адаптуватися, застосовувати знання та реагувати на будь-які ситуації. 

8. Забезпечує рівні можливості. Цікавий факт: дітям із особливими освітніми потребами дуже подобається STEM, вони досягають неабияких успіхів. Таке навчання чудово розкриває потенціал!

9. Сприяє гендерній рівності. Чому в світі інноваційних технологій традиційно працюють чоловіки? Так, жінки теж є, але їх мало. Справа в тому, що зазвичай жінки сумніваються у своїх силах, адже в нашому світі досі вважається, що хлопці більш здібні до точних наук. Цей стереотипа транслюється і у школі, і в університеті. STEM-навчання дозволяє зламати його та надає чудову можливість дівчатам розвивати свої здібності, аби згодом працювати у традиційно чоловічих галузях.

Ідеальний простір STEM

Геніями народжуються, а професіоналами стають. Але що для цього потрібно? Створити навчальне середовище, яке допоможе кожному учню відчути себе справжнім вундеркіндом! 

Зробіть вашу класну кімнату динамічною

Фізичний простір для STEM-навчання має бути мобільним та періодично змінюватися. А якщо немає можливості переобладнати класну кімнату? Розбийте її на станції! А ще обов’язково обладнайте куточок для практики! Дітям має бути комфортно працювати, щоб вони не робили. 

Електронні пристрої – необхідність

Ефективне викладання STEM неможливе без цифрових технологій та гаджетів. А якщо є лише один персональний ноутбук? Цього теж достатньо! Зрештою, діти можуть працювати по черзі чи групами.

Запрошуйте професіоналів

Що є ключовим компонентом ефективного STEM-навчання? Приклади реалізації теорії в реальному житті. Де їх знайти? Запросіть до класу професіоналів із різних галузей! Їхній досвід допоможе учням критично проаналізувати сфери зайнятості та надихатиме на нові звершення.

Не прагніть до досконалості!

Не намагайтеся створити досконалий навчальний простір! Чому? Бо  STEM стимулює критичне мислення та вчить учнів мислити творчо. Якщо простір для навчання «бездоганний», це зводить нанівець всю мету навчання.

Бажаєте дізнатися більше про STEM-навчання, а особливо про значення загадкової літери Е в цій абревіатурі? Приходьте 1 березня о 18:00 на вебінар Олександра Козленка «STEM через літеру «Е»: елементи інженерної освіти в початковій школі». Поговоримо про інженерію у школі!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter