Добірка навчальних матеріалів, авторами яких є спікери інтернет-конференції «STEM, STEAM, STREAM і проєктне навчання»

Інтернет-конференції «На Урок» збирають довкола себе однодумців як серед спікерів, так і серед слухачів. Адже онлайн-заходи насичені величезною кількістю ідей, кейсів, побудованих виключно на базі власного досвіду.

Конференція «STEM, STEAM, STREAM і проєктне навчання» також зібрала спікерів, які багато років втілюють ідеї STEM-освіти та проєктного навчання на практиці разом із учнями різного віку. В годинний виступ нереально вмістити весь накопичений досвід педагогів-практиків. Саме для того, аби ви могли ознайомитись із доробком вчителів, ми підготували для вас добірку тематичний заходів, авторами яких були деякі спікери конференції, що відбулась 15 січня.

Ірина Дядюшкіна

Про спікера: Вчителька біології вищої кваліфікаційної категорії, «старший вчитель», завідувачка кафедри природничих дисциплін КЗО «Гімназія №3» Дніпровської міської ради. Учасниця та науковий керівник призера Міжнародної олімпіади наукових проєктів в Туреччині INSPO-2021. Спікерка WEB STEM SCHOOL 2019, 2020, 2021.


Курс: Проєктна технологія навчання на уроках біології

Авторський курс розрахований на вчителя біології, що викладає свій предмет на академічному рівні та рівні стандарту з шостого по одинадцятий клас у закладах загальної середньої освіти. Містить низку теоретичних питань та надає готові кейси щодо організації ефективного проєктного інтегрованого навчання на конкретних прикладах, відповідно до навчальної програми з біології, а також містить детальний опис простих у виконанні комплексів тематичних рухавок.

Вебінари:

Успішний досвід підготовки, організації та проведення STEM-тижня (до Міжнародного STEM-тижня)

Під час вебінару було розглянуто, як ефективно, цікаво та незабутньо провести STEM-тиждень в закладі освіти, долучившись до Міжнародного STEM-тижня. Опрацьовано корисні та дієві поради, які допоможуть грамотно та ефективно спланувати необхідні заходи. Крім того, учасники вебінару отримали практичні поради, які допоможуть зацікавити учнів організацією та проведенням STEM-заходів.

Інтегрований STEM-тиждень як ресурс формування цілісності сприйняття світу 

Під час вебінару розглянуто та проаналізовано принципи, інструменти та методи впровадження інтегрованого STEM-тижня. Автор надав покрокову інструкцію, як реалізувати STEM-тиждень в освітньому закладі. Опрацьовано корисні та дієві поради, які допоможуть спланувати та ефективно реалізувати STEM-активності.

Дослідницька діяльність на уроках біології: сучасно, цікаво, ефективно

На вебінарі розглянуто та проаналізовано різні методи досліджень, які доречно використовувати на різних етапах уроку в процесі проєктної діяльності. Разом із тим, окреслена роль вчителя-ментора, який допоможе дітям організуватися та мотивувати до спільної роботи.

Виступи на конференціях:

  1. Фасилітація в STEM-освіті – потужний інструмент розвитку креативної особистості
  2. Особливості роботи з обдарованими дітьми

Юлія Батура

Учитель хімії у КУ ЗОШ №5 І-ІІІ ступенів (м.Суми), лауреат Європейського фестивалю для STEM-викладачів «Science on Stage».

Вебінари:

STEAM — драйвер розвитку в учнів ключових компетентностей і навичок майбутнього

На вебінарі проілюстровано актуальність STEM-освіти та необхідність популяризації STEM-дисциплін серед учнів в контексті розвитку ключових навичок XXI століття. Окрему увагу було зосереджено на можливості колаборації та впровадження STEM в освітній процес через участь у міжнародних проектах.

Актуальні напрями в освіті. STEM в умовах сучасної школи

На вебінарі обговорювалась актуальність STEM-освіти та необхідність популяризації STEM-дисциплін серед учнів. Уся теоретична інформація підкріплена стратегіями STEM-навчання та практичними кроками для впровадження STEM у класі. Окрему увагу зосереджено на впровадженні STEM в освітній процес в умовах НУШ.

Методи фасилітації для планування та реалізації STEM-проектів і не тільки

Вебінар присвячено фасилітаційним технікам, як ефективним інструментам в роботі педагога, зокрема для втілення в життя STEM-проєктів.

Модель 5Е для організації та проведення STEM-уроку

Під час вебінару розглянуто 5E Instructional Model (Engage (залучи), Explore (досліди), Explain (поясни), Elaborate (Застосуй), Evaluate (оціни)) модель уроку; з’ясуємо, як організувати кожен етап та які сервіси для цього використати.

Виступи на конференціях:

  1. «Учнівський STEM-проект – це реально!»
  2. STEM-активності онлайн та офлайн під час вивчення природничих дисциплін

Ганна Дудіч

Учитель англійської мови, заступник директора з імплементації STEM-освіти в гімназії ім. Т. Г. Шевченка (м. Кропивницький). Фіналіст міжнародного конкурсу Global Teacher Prize-2017, спікер міжнародного освітнього форуму Global Education and Skills Forum, учитель-амбасадор Varkey, учитель-амбасадор PenPal Schools, учитель-амбасадор Scientix.

Вебінари:

Калейдоскоп STEM-проектів: налагоджуємо міжпредметні та міжнародні зв’язки

На вебінарі розкрито переваги використання інтегрованих проектів у навчальній та позаурочній діяльності, їх роль у формуванні в учнів цілісної картини світу, наукового світогляду, розвитку дослідницьких умінь і глобальної компетентності.

Міжнародні учнівські проєкти і конкурси: поради щодо пошуку та участі

Слухачі вебінару розглянуть низку щорічних міжнародних заходів із різних предметів (математики, природничих дисципліни, англійської мови, мистецтва тощо), до яких можна долучити українських школярів. Учителі дізнаються про те, як обрати проєкт/конкурс, дотичний до предмету викладання і навчальної програми, а також отримають практичні поради щодо ефективної організації міжнародної проєктної діяльності учнів.

Виступи на конференціях:

Учитель-амбасадор міжнародних STEM-спільнот: функції, можливості, переваги участі

Вікторія Бартюк

Учителька трудового навчання в ТОВ «НВК:Новопечерська школа», м. Київ; переможниця Всеукраїнського хакатону для вчителів «STEM: гендерночутливий підхід до навчання у школі». Півфіналістка (Топ-50) національної премії GLOBAL TEACHER PRIZE UKRAINE 2019.

Курс: Технологічна підготовка учнів засобами STEM, STEAM-навчання

Курс допоможе учителям, які викладають предмети технологічного напряму, урізноманітнити види діяльності за допомогою засобів STE(A)M-навчання, а також обрати метод розробки проєкту залежно від мети, очікуваного результату чи бажаного продукту.  

Вебінари:

STEM-освіта без гендерних стереотипів – запорука успішного майбутнього школярів

Маючи внутрішню мотивацію, учні набуватимуть нових знань і навичок впродовж усього життя, що є важливою складовою успіху в епоху інновацій. На вебінарі значну увагу приділено мотиваційній складовій освітнього процесу, а також важливим завданням вчителів та керівників закладів освіти – організувати заняття та навчальний процес так, щоб надати можливість учням здобути необхідні навички та задовольнити їхні освітні потреби, а також очікування батьків.

STE(A)M у школі: як формувати спрагу до пізнання у дітей

Під час вебінару розглянуто впровадження основ STEM-освіти в навчальний процес системно, як інтегрований курс. Разом із тим було проведено огляд модельних навчальних програм для НУШ та основних інструментів, які допоможуть сформувати пізнавальну активність та спрагу до пізннання.

Виступи на конференціях:

  1. «Розробка та реалізація учнівських STEM, STEAM проектів як запорука розвитку навичок ХХІ століття»
  2. STE(A)M-проєкти – ефективний засіб технологічної підготовки учнів
  3. Творчі проекти на уроках трудового навчання: перспектива розвитку чи крок у минуле?
  4. Виховання інноваторів засобами STEM, STEAM-навчання
  5. Ефективність очного та дистанційного навчання для уроків трудового навчання і STEM

Сьогодні на сторінках сайту Освітнього проєкту «На Урок» ви можете знайти величезну кількість матеріалів, що стосуються STEM та проєктного навчання. Виступи інших авторів ви можете знайти за посиланням. Усі заходи проходять у прямому ефірі, а їх записи знаходяться у вільному доступі. Тому кожен, хто навчається на вебінарах, курсах та конференціях «На Урок», може робити це в зручний час, маючи повний доступ до всіх навчальних матеріалів.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter