Жартівлива добірка справ, які варто зробити під час зимових канікул.

Зимове повітря пахне святом, а морозні вихідні створені для відпочинку. Утім, відпочинок – теж наука, інколи навіть складніша за викладання! Аби їй навчитися потрібно докласти певних зусиль (не переживайте, лінивих та приємних зусиль!). Пропонуємо вам перелік обов'язкових планів на зимові канікули, які не тільки навчать вас відпочивати, але й допоможуть розслабитися на повну!

1. Викидаємо мотлох та святкуємо

Ніщо так не покращує настрій, як святкове оздоблення! А коли у куточку валяється брудна шкарпетка (навіть не у різдвяних кольорах!) святковий настрій тихесенько виходить за поріг… Тож правило номер один для зимових свят: чисто має бути не лише перед Новим роком, а й протягом усіх канікул! У цьому допоможе техніка прибирання КонМарі, головна ціль якої – залишити вдома лише ті речі, що приносять радість. І пам'ятайте: для зимових прикрас не існує поняття «занадто».

2. Розумна «салатна кома» 

Новорічні свята, відоміші як «салатна кома», з року в рік дивують гастрономічним розмаїттям та ощасливлюють животи. А що у цей час відбувається з нашим мозком? Звісно, гормони щастя вирують, але чи покращує наші когнітивні функції традиційне олів'є? Навряд. Готуючи традиційні страви не забувайте і про корисну для мозку їжу. Наприклад, жирні сорти риби, гречку, сочевицю та зелені овочі. На десерт підійде смачний натуральний шоколад, різні види горіхів, зелені яблука та гранат. 

3. Щоденник з новорічним єдинорожком

Більшість людей живуть на автопілоті, і вчителі не виняток. Тому вкрай важливо вміти позбуватися набридливих думок про минулі поразки та майбутні ситуації. У пригоді стане письмовий аналіз минулого року та встановлення цілей на майбутнє. Заведіть журнал професійного розвитку: така практика усвідомленості може значно знизити рівень стресу!  А коли на це виділити час учителю? Найкращий варіант: під час зимових свят, адже науково доведено, що встановлювати нові цілі краще у «переламні» моменти. І таким моментом є Новий рік! Інколи для досягнення професійних вершин вистачає теплих шкарпеток, чашки чаю та 15 хвилин на саморозвиток!

4. Книжкове свято

За вікном грайливо блищать сніжинки та кружить хурделиця, а сонячні промені пробиваються крізь засніжений горизонт… Звісно, це радше початок книги, аніж реалії цьогорічної зими. Тож додайте до буденності трошки магії – пориньте у казковий світ, де зима завжди сніжна, а люди частіше посміхаються. Традиційна зима та чарівні свята чекають на вас у таких книжках: 

  • «Сонце і Місяць, лід і сніг» (Джесіка Дей Джордж); 
  • «Напередодні Різдва» (Розамунд Пілчер);
  • «Листи Різдвяного Діда» (Джон Толкін).

Не позбавляйте себе справжньої зими! 

5. Щасливий день

Як часто ми мріємо по-справжньому відпочити? І чому після зимових канікул часто не відчуваємо припливу сил? Бо відпочивати теж треба вміти! Що для цього необхдно? Піклуватися про себе. Для цього складіть список речей, які викликають у вас дитячий захват, подумайте, про що ви мрієте. І почніть реалізовувати все, що написано у списку, з самого ранку (та й до вечора!): пізнє пробудження, сніданок у ліжко, гаряча ванна, прогулянка парком, новорічний фільм… Сьогодні все для вас!

6. Рухайтеся!

А ви знали, що наш мозок просто обожнює спорт? Фізіологічно фізичне навантаження робить нас щасливішими, а декілька годин після заняття спортом – найпродуктивніші. Відлежуватись у ліжку можна будь-коли, а взимку треба пробувати щось нове! Ковзани, сноуборд, сніжки та санчата – зимові цікавинки, які зацікавлять кожного вчителя. Утім, є святкові альтернативи: наспівування пісень, святкові танці та пробіжка до холодильника по олів'є.

7. Опануйте нове

Нагадайте собі, що ви – не тільки педагог або педагогиня! Задумайтеся: ким ви хотіли стати у дитинстві? А чи є у вас хобі? Або щось, що завжди приваблювало, але було не на часі? Усе це можна втілити просто зараз за допомогою безлічі онлайн-курсів, де кожен знайде щось цікаве для себе. Учительська професія не завжди дає ресурс, а хобі – може!

8. Сонна тверезість

Як часто вам вдається поспати 7-8 годин? 

  • Науковий факт №1: у будні у вчителів недосип, у вихідні – значний пересип. 
  • Науковий факт №2: сон менше 6 та більше 8 годин сприймається нашим мозком як легке алкогольне сп'яніння. 

Тож зимові свята – чудова можливість налагодити свій режим сну та влаштувати собі два тижні сонної тверезості!

9. Підвищуйте свій настрій

Агов, канікули – не час сумувати! Хто, крім вас самих, попіклується про ваш чудовий настрій? Ельф на заставці телефону, пакетик мандаринок, різдвяна пісня у виконанні веселих тварин… Ще один науковий факт: усе це підвищує настрій, тож переконайтеся, що веселого матеріалу вдосталь, та запасіться посмішками.

10. Фото-вихідні

Приготуйтеся до найдієвішого прийому продовження свята після вихідних: сфотографуйтеся. У перуці, з ялинковим дощиком, макіяжем Грінча або собакою з оленячими рогами… Запасіться терпінням, адже навіть у собаки є свій фотогенічний бік, тож процес може затягнутися. Але ж який результат! Фотокартку можна принести на роботу і не тільки хизуватися перед колегами, а й підвищувати собі настрій гарними спогадами.

А які ваші обов'язкові плани на зимові вихідні? 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter