Новини

УЦОЯО: зміна дат ЗНО може стати справжнім стресом для учнів

Найбільшою проблемою перенесення дати проведення зовнішнього незалежного оцінювання з математики з 28 на 27 травня є посилення стресу в учасників тестування. Особливо серед тих, хто бере участь і в ЗНО з англійської мови, і в ЗНО з математики.

Так прокоментувала вимогу керівництва столичного департменту освіти перенести ЗНО з математики, оскільки воно заважає святу Останнього дзвоника, заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

Вона зазначила, що особливо постраждають учасники ЗНО з невеликих міст або сільської місцевості, яким у будь-якому разі доводиться долати значні відстані, аби дістатися пункту тестування:

«Таким підліткам у будь-якому разі доволі складно, оскільки пункти тестування неможливо створити в кожному населеному пункті, відповідно, таким учням і студентам доводиться подорожувати для проходження ЗНО, а в разі перенесення тестування часу для відпочинку в них зовсім не буде».

Також Тетяна Вакуленко зауважила, що проведення ЗНО з математики саме в п'ятницю, 28 травня, є оптимальним рішенням із огляду на наявність достатньої перерви між попереднім і наступним тестуванням, тобто між тестуванням з англійської мови (відбудеться у вівторок, 25 травня) і тестуванням з української мови і літератури (відбудеться у вівторок, 1 червня).

Під час розробки графіку проведення ЗНО враховується багато різних чинників. Зокрема варто мінімізувати психологічне навантаження на учасників тестування, виконати вимоги та дотриматися термінів доставки тестових матеріалів, обробки й перевірки робіт, надання результатів тощо. 

«З огляду на це, внесення будь-яких змін до графіка проведення зовнішнього оцінювання є доволі складним рішенням, яке матиме вплив на збалансовану організаційну роботу всієї системи зовнішнього оцінювання».

                                    заступниця директора УЦОЯО Тетяна Вакуленко

Нагадаємо, що тестування з англійської мови має відбутися 25 травня, а з математики – 28 травня. Але такий графік обурив курівництво департаменту освіти і науки Києва, яке планувало провести свято Останнього дзвоника саме 28 травня. 

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter