Музичне втілення української поезії для демонстрації на уроках.

21 березня світ відзначав Всесвітній день день поезії. Чи варто говорити про те, що учні у школах не завжди готові сприймати поетичні твори кращих митців? Ще більшу складність викликає необхідність вивчити той вірш напам’ять. Як результат, діти у більшості своїй стороняться поетичних творів на уроках літератури, вважаючи їх надто складними і нудними.

Спробуйте достукатись до школярів через музику. Підтверджено, що поезія часто краще сприймається саме у пісенній формі. Правда, не забудьте попередити школярів, що музиканти часто адаптують вірші для більш зручного виконання. Нехай зібрані нами поетичні твори у виконанні сучасних гуртів не входять до програми української літератури, але інколи корисно вийти за її межі.

Біла Вежа «Виростеш ти, сину» (Василь Симоненко)

Біла Вежа - Виростеш ти, сину (на вірші В.Симоненка)

Український рок-гурт «Біла вежа» взявся за непросту роботу – виконати один з кращих віршів в історії української літератури. «Лебеді материнства» В. Симоненка – легендарна поезія, тому взятися за її музичне втілення – досить сміливе рішення для рок-гурту. У 2014 році музиканти отримали дозвіл на використання твору від онуки поета Мирослави Симоненко.

Kozak System «Не моя» (Василь Симоненко)

Поезія Василя Симоненка десятиліттями надихає на нові творчі звершення. Рок-гурт «Kozak System» також потрапив під цей містичний вплив, обравши для виконання поезію «Ну скажи – хіба не фантастично» з певною адаптацією. Вірш має особливу атмосферу. Поет помер надто передчасно у віці 28 років, тому поезія, написана за рік до загибелі сприймається особливо філософськи:

Як це все буденно!
Як це звично!
Скільки раз це бачила Земля!
Але ми з тобою...
Ми не вічні,
Ми з тобою просто – ти і я...

Ця поезія та її музичне втілення можна використати у процесі вивчення біографії поета. Перетворіть цей особливий етап навчання на не звичне цитування підручника.

Ліна Костенко, Микола Вінграновський, Дмитро Павличко в альбомі гурту «Фіолет»

Гурт «Фіолет» випустили міні-альбом, який так і назвали: «НаВірші». На музику було покладено 5 відомих поезій авторства Ліни Костенко («Спини мене»), М. Вінграновського («Вас так ніхто не любить»), В. Стуса («Напевне, так і треба»), Д. Павличка («Якби я знав, де ти живеш»), Г. Чубай («У здивуванні знов стою німому»).

Як говорить лідер гурту, ідея створити такий альбом виникла досить давно. Особливо гнітила тенденція засилля у соцмережах цитат закордонних поетів, окрім за винятком лиш декількох українських постатей. «Володимир Маяковський, Сергій Єсенін, Йосип Бродський… Культові імена, без сумніву. Але концептуально ми маємо далеко не менш цікавих особистостей у нашій літературі», – говорить соліст та лідер гурту. Як бачите, подібна ідея суголосна з мотивацією написання цієї статті.

Тінь Сонця «У цьому полі, синьому, як льон» (Василь Стус)

Неможливо уявити пісенну естраду і без поезій Василя Стуса. У мережі існує досить багато пісень, створених за мотивами його творів. Ми ж зупинимо увагу саме на роботі «У цьому полі, синьому, як льон». Є у цьому виконанні щось трагічне, як і у вірші, як і у житті митця.

Ні. Вистояти. Вистояти. Ні —
стояти. Тільки тут. У цьому полі,
що наче льон. І власної неволі
спізнати тут, на рідній чужині.
У цьому полі, синьому, як льон,
супроти тебе — сто тебе супроти.

Проблема вибору, самотності, страху, у бажанні йти своїм шляхом неодмінно знайдуть відгук у серці школярів. Поезія Василя Стуса вивчається в 11 класі, і це вже той вік, коли школярі розуміють більше, ніж здається.

Pianoбой «Літак» (Микола Вінграновський)

Дмитро Шуров – «Літак»

Багато хто з сучасних музикантів звертається до поезій М. Вінграновського. Здається українці заново для себе відкривають твори цього поета. Дмитро Шуров подарував друге життя віршеві «Я сів не в той літак...».

Рік написання вірша – 1965. Якраз тоді молодий поет був на життєвому розпутті, з’ясовуючи своє місце у житті. Переосмислюючи прожиті роки, розмірковуючи, що зроблено, та що варто зробити. Ці переживання чудово передає ритміка вірша, його форма. Музичне втілення може стати суголосним внутрішнім переживанням підлітків. Навіть якщо поезія не за програмою, у межах загального вивчення творчості поета було б добре звернути увагу на її переродження у сучасній естраді.

Апокриф «Між іншим» (Ліна Костенко)

А ось це досить незвична інтерпретація творчого доробку геніальної поетеси. Не кожному вчителю вона буде до смаку, але багато хто з учнів оцінить реп-виконання. Стиль може подобатись, може й ні. Але саме такий підхід покаже учням, що українська поезія універсальна, було б бажання втілити її в музичному форматі.

– Люди, будьте взаємно ввічливі! –
і якби на те моя воля,
написала б я скрізь курсивами:
– Так багато на світі горя,
люди, будьте взаємно красивими!

«Виклик» Михайла Старицького

Той випадок, коли авторську пісню звикли вважати народною. Знайдіть час розказати учням про «Виклик» Михайла Старицького. Адже більшість чули саме пісню «Ніч яка місячна», не знаючи її витоків. Не зайвим буде нагадати про прекрасну поезію на уроках чи позакласних заходах.

«Заспівай нашу освіту»

Шукаючи пісні на вірші, випадково натрапили на альбом, який називається «Заспівай нашу освіту». У ньому міститься 10 програмних віршів у пісенному виконанні. Серед авторів 9 поетів ХХ століття та Григорій Сковорода. Цей матеріал можна порадити школярам, які інформацію краще сприймають на слух. Особливо корисно у процесі підготовки до ЗНО.


Переконані у тому, що ви зможете назвати безліч сучасних виконавців, яких надихає українська поетична класика. Можете використати аудіо з виконанням віршів: І. Франка (Один в Каное «Човен», Плач Єремії «Як на вулиці зустрінеш», Христина Соловій «Отсе тая стежечка», Кому вниз – «Орач»), Т. Шевченка (Хочу ЩЕ «Тополя», Ot Vinta «Кохайтеся чорноброві», The Ukrainians «Стоїть явір над водою», Гурт «Скрябін» «Мені Однаково»), Л. Костенко (Brutto «Вечірнє сонце», Jamala «Неандертальці», Дмитро Лилик «В пустелі сизих вечорів», Ігор Жук, Ольга Богомолець «Що в нас було? Любов і літо»), Лесі Українки (Сестри Тельнюк  «Досадонька»).

Залучайте кращі пісні у процесі вивчення української літератури, це пожвавить навчальний процес та навчить любити українську поезію.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter