Світовий освітній форум (Дубай) очима українців.

Global Education and Skills Forum 2018 – одна з наймасштабніших освітніх подій світу. Форум відбувся 17-18 березня у Дубаї, ОАЕ. Наші партнери, компанія НАВІГАТОР КОРПОРЕЙШН, побували на заході та поділились враженнями.

Нагадаємо, що переможець Global Teacher Prize Ukraine 2017 Пауль Пшенічка разом із грошовою винагородою у якості призу отримав поіздку на Global Education and Skills Forum 2018. Компанію йому склали й колеги, які увійшли до 5-ки кращих учителів України: Вікторія Биркович, Наталя Гладких, Владислав Качур і Тетяна Веркалець.

Традиційно, тема форуму стосувалась основних світових проблем освіти, рівності та зайнятості. Ця непересічна подія об’єднує лідерів державного, приватного і соціального секторів, фінансисти, підприємці, громадські діячі, керівники бізнесів різного масштабу, філантропи, вчителі, шкільні лідери, реформатори різних сфер.

Цього року GESF відбувся уже вшосте. Загалом захід відвідало 2800 делегатів, 290 спікерів та 25 міністрів чи лідерів державного значення. Нагадаємо, що під час форуму відбулася церемонія нагородження лауреатів премії Global Teacher Prize, про яку ми нещодавно писали. Нагадаємо, переможницею Global Teacher Prize 2018 стала британка Андрія Зафіраку.

Вікторія Євтушенко, Директор з розвитку бізнесу НАВІГАТОР КОРПОРЕЙШН, відвідала Global Education and Skills Forum 2018 з робочим візитом і ділиться найціннішими інсайтами, отриманими на форумі. Оформимо їх у вигляді коротких тез:

Технології в освіті трансформуються швидше, ніж здається

Світ говорить про залучення VR/AR технологій в освіту, робототехніки та штучного інтелекту. Їх потенціал надто високий, щоб його недооцінювати. Більш того, вони спроможні докорінно змінити освіту на всіх сучасних рівнях.

Значення освіти недооцінюється, тому її фінансування замале

Присутні на форумі лідери закликають спільноту до партнерства між країнами для покращення освітніх умов. Необхідність збільшення фінансування освітньої  сфери - одна з першочергових задач.

Багато з країн надто сильно відстають від світових тенденцій

У цьому контексті озвучено проблеми країн з економікою, що розвивається (Південна Америка, Індія, Африка, Близький Схід). Висловлено побоювання, що через неналежне фінансування освіти в цих країнах є загроза того, що після 2030 року їх громадяни не будуть конкурентноздатними на світовому ринку праці.

Змінюється набір необхідних навичок

Доповідачі зі сфери освіти звертали увагу на необхідність розвитку так званих «людських навичок» («human skills») і важливість відображення цього в навчальних програмах. У мінливому світі дуже важливими стають такі навички та вміння, як критичне мислення. Особливо наголошується на вмінні вирішувати проблеми, співпрацювати і працювати в команді. Ціниться здатність творити і співчувати.

Не оминули увагою на GESF 2018 і тему насильства: вчителі з зон військових конфліктів виступили із закликом до урядів щодо забезпечення безпеки шкіл, а троє учасників шкільної стрілянини в штаті Флорида-Паркленд поділилися своїм досвідом і думками про неприпустимість повторення подібного.

Вікторія Євтушенко резюмує: «GESF 2018 поставив найвищу планку і визначив найважливіші вектори, яким ми маємо слідувати, щоб у 2030 року комфортно відчувати себе в глобальному світі. І ключова роль в цій трансформації відводиться освіті, як способу допомогти не тільки отримати знання, а й в більш широкому сенсі – сформувати бачення і цінності, які необхідні для успішної адаптації в мінливому світі. Важливо, щоб і в Україні якомога більше освітян на всіх рівнях мали доступ до цих передових підходів і могли застосовувати їх. Концепція НУШ, яка зараз впроваджується в початковій школі, націлена саме на те, щоб навчити дітей використовувати на практиці отримані знання, і мені радісно усвідомлювати, що в Україні вже відбуваються такі серйозні зміни».

Наступний Global Education and Skills Forum пройде 22-24 березня 2019 в Дубаї.

За матеріалами партнерів НАВІГАТОР КОРПОРЕЙШЕН

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter