Новини

Вакцинація освітян від COVID-19 стане обов'язковою

Про це повідомив під час засідання Кабміну сьогодні, 22 вересня 2021 року, міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко. Він наголосив на тому, що зараз пандемія COVID-19 – це пандемія невакцинованих, тож держава має розробити ефективні інструменти протидії загрозі. 

«Пропонуємо започаткувати впровадження обов'язкових профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19. Зокрема, працівників закладів освіти, працівників міністерств та інших центральних органів виконавчої влади та їх структурних підрозділів, а також місцевих державних адміністрацій».

                                          Міністр охорони здоов'я України Віктор Ляшко

Такий підхід, як наголосив очільник МОЗ, уже передбачено чинним законодаством, зокрема статтею 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»:

«Працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб».

Як зазначив Віктор Ляшко, Європейський суд з прав людини у квітні цього року підтвердив положення нашого національного законодавства щодо того, що обов язкова вакцинація є законною і може бути необхідною в демократичних суспільствах, та не протирічить Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

«Враховуючи статтю 12 Закону України та визначення переліку професій, які відносяться до повноважень МОЗ, прошу на засіданні Уряду підтримати відповідне протокольне доручення, що дозволить нам реалізувати цю функцію та зробити ще один ефективний крок до подолання коронавірусної хвороби».

                                         Міністр охорони здоов'я України Віктор Ляшко

У підсумку прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що навчальний процес буде продовжено. Там, де вчителі не встигли вакцинуватися, заклади освіти працюватимуть дистанційно. Дитсадки та заклади спеціальної освіти працюватимуть офлайн, а учні молодшої школи (з 1 по 4 клас) навчатимуться очно. Також набуде чинності наказ МОЗ про обов'язкову вакцинацію певних категорій і професій (відповідно до чинного законодавства). 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter