Новини

Вакцинація проти COVID-19 та допуск до роботи: роз'яснення Служби освітнього омбудсмена

Як відомо, 8 листопада 2021 року набирає чинності наказ МОЗ №2153 від 04.10.2021 року «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням». Нагадаємо, що згідно з ним працівники закладів освіти мають обов’язково отримати щеплення проти коронавірусу.

Служба освітнього омбудсмена України звернулася із проханням надати роз’яснення щодо ситуації до Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України та до Державної служби України з питань праці. 

Який порядок отримання керівником закладу освіти інформації про наявність або відсутність у працівника закладу освіти обов'язкового щеплення проти COVID-19 або про відмову педагогічного працівника від вакцинації?

Держпраці: відмова або ухилення працівника закладу освіти від обов’язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 є підставою для його відсторонення. Якщо працівник не надає керівнику закладу освіти сертифікат про проходження обов’язкового щеплення – це також є підставою для його відсторонення від роботи.

МОЗ: працівники, які мають абсолютні протипоказання до проведення профілактичних щеплень проти СOVID-19, мають надати керівникові закладу освіти медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти СOVID-19, виданий закладом охорони здоров’я.

Як діяти керівнику закладу освіти, якщо працівник відмовляється робити обов'язкове профілактичне щеплення проти COVID-19 та/або надати відповідний сертифікат, що підтверджує наявність такого щеплення?

Держпраці: роботодавець може відсторонити працівника від роботи, якщо працівник: 

  • з’явився на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння;
  • відмовляється або ухиляється від обов’язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони;
  • в інших випадках, передбачених законодавством (стаття 46 Кодексу законів про працю України). 

До інших випадків, передбачених законодавством належить, зокрема відмова або ухилення від профілактичних щеплень працівників професій, виробництв та організацій, для яких таке щеплення є обов’язковим. Це передбачено статтею 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»). Тому відмова або ухилення працівника закладу освіти від обов’язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 є підставою для його відсторонення. Якщо працівник не надає керівнику сертифікат про проходження обов’язкового щеплення – це також є підставою для його відсторонення від роботи.

МОЗ: відповідно до пункту 41-6 постанови Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2021 р. № 1096 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236», керівники закладів освіти мають забезпечити відсторонення від роботи працівників, обов’язковість профілактичних щеплень проти СOVID-19 яких визначена переліком, але які відмовляються або ухиляються від проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти СOVID-19. 

Як діяти працівнику, якщо він має протипоказання до проведення профілактичних щеплень? Чи має право керівник закладу освіти допустити такого працівника до роботи?

Держпраці: якщо працівник має абсолютні протипоказання робити щеплення відповідно до Переліку медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ від 16 вересня 2011 року № 595, він не підлягає обов’язковій вакцинації.

МОЗ: відповідно до підпункту 2 пункту 41-6 постанови Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2021 р. № 1096 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236», ті працівники, які мають абсолютні протипоказання до проведення профілактичних щеплень проти СOVID-19, не відсторонюються від роботи. Але для цього працівник повинен надати керівнику закладу освіти медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти СOVID-19, виданий закладом охорони здоров’я. 

Чи правомірне відсторонення не вакцинованого працівника під час очного навчання, під час дистанційного навчання та канікул?

Постанова передбачає відсторонення від роботи (виконання робіт) працівників, без винятків, тобто і під час дистанційного навчання та канікул.

Чи зберігається заробітна плата у відсторонених від роботи працівників, які не отримали обов’язкове щеплення?

Держпраці: відповідно до частини першої статті 1 Закону України «Про оплату праці», заробітна плата – це винагорода, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. Оскільки під час відсторонення працівник тимчасово увільняється від виконання своїх трудових обов’язків та не може виконувати роботу, то за загальним правилом такому працівникові зарплата в період відсторонення не виплачується, якщо інше не встановлено законодавством. Законодавством не передбачається обов’язок роботодавця зберігати за працівником зарплату на період його відсторонення від роботи через відмову робити щеплення проти COVID-19.

МОЗ: відповідно до підпункту 3 пункту 41-6 постанови Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2021 р. № 1096, на час такого відсторонення оплата праці працівників здійснюється з урахуванням частини першої статті 94 Кодексу законів про працю України та частини першої статті 1 Закону України «Про оплату праці», які визначають, що заробітна плата – це винагорода, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. 

Якщо станом на 08.11.2021 року працівник отримав лише 1 дозу вакцинації проти COVID-19?

У цьому випадку працівник не ухиляється та не відмовляється від щеплення. Такий працівник має змогу згенерувати жовтий сертифікат про вакцинацію у додатку Дія або отримати його у лікаря і надати роботодавцю. Після отримання другої дози вакцини проти СOVID-19 у визначений строк, працівник має надати відповідний сертифікат керівнику закладу освіти.

На який термін можуть відсторонити працівника від роботи?

Чинне законодавство не визначає граничних термінів відсторонення від роботи. У підпункті 3 пункту 41-6 постанови Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2021 р. № 1096 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236» зазначено, що строк відсторонення встановлюється до усунення причин, що його зумовили. Отже, працівник відстороняється від роботи до моменту усунення причини відсторонення, тобто поки не зробить перше щеплення проти COVID-19 і не надасть сертифікат, що підтверджує проходження вакцинації.

Отримати більше інформації та побачи відповіді на інші важливі запитання можна на сайті Служби освітнього омбудсмена.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter