Про те, як «упіймати нерв часу», олюднити літературу та заохотити дітей до читання книг

Хто може розкрити тему любові до книги, читання та популяризації літератури якнайкраще? Звісно, професійний письменник. А якщо він ще й професійний читач, то змістовний і натхненний виступ гарантовано! Гостем Всеукраїнської інтернет-конференції «Розвиток критичного, логічного та креативного мислення» став Сергій Жадан. 

Година спілкування сплинула непомітно – письменник поділився думками щодо сучасної літературної творчості, дав відповіді на ваші запитання та розповів про те, які книги дитинства переносили його в іншу реальність. Цікаво? Запрошуємо подивитися виступ і брати участь у подальших обговореннях! 

Про відкритість, доступність й «олюднення» літератури

Діти охоче знайомляться з  «живою» книгою та сучасними авторами, з якими можна поспілкуватися, пожартувати, яким можна поставити запитання. Адже література – це не справа минулого, бронзових пам'ятників чи академічних надбань. Література пишеться в наш час, ми маємо до неї безпосередній стосунок! «Олюднення» та відкритість літературної творчості надзвичайно важливі! Не варто ставитися до цього занадто сакрально.

Не треба боятися читати сучасних авторів. Дитині важливо знаходити в книгах не просто чиїсь думки, а чітко відчувати реальність на їхніх сторінках. Тож навряд чи вона побачить своє життя у творах письменників початку 20 століття. Тим паче, що дитяча література в Україні бурхливо розвивається, і нам є з чого вибрати. 

Про «демонізацію» сучасної української літератури

Сучасна література не має методологічної обробки, і цим вона може викликати насторогу з боку вчителів. Адже бути першопроходцем у тлумаченні творчості завжди відповідально та складно. Слід самостійно розібратися, на що акцентувати, на що спиратися, пояснюючи користь прочитаного та розшифровуючи думку автора.

Література є процесом неперервним, а сучасна література – це просто продовження літератури вчорашньої. І завтра з'являться твори, які будуть продовженням того, що пишеться сьогодні.

Тому «сьогоднішня» українська література не надто відрізняється від того, що писали в минулі десятиліття. Звісно, якщо не брати до уваги політичні ознаки епох. Так, деякі письменники прагнуть «упіймати нерв часу», але деякі цінності залишаються незмінними.

З іншого боку, не слід занадто ідеалізувати сучасну творчість, адже за розмаїттям барвистих обкладинок ховаються геть різні автори. Тому найкращий спосіб знайти хорошу книгу – цікавитися літературою та читати!

Про електронну книгу та друге дихання бібліотек

Часи змінюються й у нас є вибір, як на це реагувати: ігнорувати реалії чи зважати на зміни. Безперечно, механізми функціонування книги в суспільстві трансформуються. Набирає популярності електронна книга – це даність, із якою слід змиритися та максимально використати її для популяризації читання.

Сергій Жадан полюбляє паперові книжки, але передбачає, що класичні книгарні можуть втратити свої позиції. Безумовно, вони залишаться, але здебільшого у якості місця зустрічі любителів паперових видань та атмосферних книжкових поличок. Імовірно, люди купуватимуть літературні надбання через інтернет.

Сьогодні багато бібліотек перетворилися на центри потужного освітнього та громадського життя. Вони досить актуальні та мають попит серед населення. Лектор зазначає, що молодь Донбасу активно відвідує міські бібліотеки.

Про методи заохочення до читання книги

Важливо сприймати книгу як частину власного життя та світогляду. Книга не має здаватися дитині звичайним підручником. Вона має знаходитися на відстані простягнутої руки, щоби дитина в будь-який момент могла дістати паперового друга з полиці та включитися у гру, яку їй пропонує письменник. Тут багато залежить і від батьків, і від педагогів. Ми маємо подати книжку так, щоб дитина сприймала її як щось особисте. Зрештою, є вміння писати, а є вміння читати. І його часто не отримують ані вдома, ані у школі, тож тут справді багато залежить від педагога, який має зацікавити учнів. 

Пам'ятаєте ті моменти дитинства, коли ви поринали в інший чарівний світ, відкриваючи книгу? Це неймовірне диво дитинства, коли ми «продираємося» крізь рядки та сторінки та монтуємо нову реальність. Для того щоби диво сталося, часом необхідні легенькі підказки та ненав'язливі маркери, які можуть дати дорослі. 

Для вчителів початкових класів про любов до літератури

Сергій Жадан радить звернути увагу на сучасну творчість та на письменників, які пишуть про сьогодення. Попри те, що сучасна література принципово не відрізняється від творів попередніх століть, молодшим школярам особливо важливо відчувати актуальність прочитаного. У книжці дитина має знайти речі, з якими вона асоціює свій світ. Бачити побут, особливості та концепції сьогодення. На щастя, сучасна дитяча література України розвивається стрімко та бурхливо. Вірші, проза, пригоди, книги з виховання – нам є, з чого обирати.

Про світові тенденції та зниження любові до книжок

Статистика попереднього року доводить, що продажі книжок у деяких країнах Європи виросли. Особливо електронних. Ситуація в Україні протилежна – продажі впали. Ми потребуємо змін у культурі та пропаганді читання. Ми маємо зробити все, аби з'явилися нові методики, підтримати маркетингові ходи, які залучатимуть українців читати.

Суспільство не може не читати. Діти не можуть не читати. Це призводить до деградації

Для молодих учителів про корисну літературу, твори та ресурси

Хто, як не молоді вчителі, мають слідкувати за новинками книговидавництва! Сьогодні регулярно оновлюється мотиваційна, психологічна та прикладна література – це справжня розкіш! Слідкуйте за оновленнями на сайтах книгарень.

Про віртуальне життя в гаджетах та роль книжки

Часто ми жаліємося, що діти занурилися у світ гаджетів – віртуальних ігор, життя та спілкування. Але давайте починати з себе! Дорослі в цьому питанні не набагато відрізняються від школярів, адже також деколи занадто захоплюються віртуальними дискусіями. Це ознака часу, ми маємо працювати над собою та брати з мережі лише корисне.

Про вплив родини та школи на любов до книги

Більшість базових речей закладається у родині. Втім надзвичайно важливою є фігура вчителя: його роль у становленні читацької особистості, здатність зацікавити та знайти нестандартний підхід до пропагування літератури.
Сергій Жадан поділився, що бажанням «жити з книгою» він завдячує саме школі та педагогам – вони прищепили йому любов до читання. Звісно, родинна бібліотека також відіграла свою роль у становленні молодого читача. В дитинстві мама подарувала Сергієві книгу «Тореадори з Васюківки» Всеволода Нестайка. Письменник в деталях пам'ятає цей момент і навіть пригадує уривки твору, прочитані голосом мами.

Це був надзвичайно «живий» і натхненний виступ. Подивіться запис та дізнайтеся, що пропонує вчителям Сергій Жадан!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter