Новини

Викладання навчальних предметів у ЗЗСО у новому навчальному році: рекомендації МОН

Міністерство освіти і науки України надало рекомендації щодо викладання навчальних предметів у 2023-2024 навчальному році. 

Цьогоріч пріоритетними є наступні напрями освітньої діяльності:

  • продовження реформи НУШ – впровадження у 6 класах нового Держстандарту базової середньої освіти;
  • подолання втрат у навчанні, зумовлених спочатку тривалими карантинами, потім – військовою агресією рф;
  • посилення національно-патріотичного виховання, формування громадянської позиції, розвиток навичок інформаційної гігієни під час війни;
  • просвіта з питань особистої безпеки;
  • психологічна підтримка всіх учасників освітнього процесу.

У документі ви знайдете перелік оновлених навчальних програм, яким надано гриф МОН, а також – роз'яснення щодо їхньої конкретизації на рівні закладу освіти. Окремо наголошується на тому, що педагог може розробити навчальну програму самостійно та вносити зміни у пропонований модельною навчальною програмою зміст навчального предмета / інтегрованого курсу, з урахуванням підготовленості класу, регіональних особливостей, робочого навчального плану школи, необхідності своєчасного реагування на конкретні умови, в яких відбувається освітній процес. У рекомендаціях додатково наводиться перелік рекомендованої для використання навчальної літератури.

Також надано рекомендації щодо навчального плану, зокрема кількость навчальних годин, та поділу класу на групи.

Окрему увагу приділено важдивості виявлення втрат у навчанні. Для цього на початку навчального року варто виявити рівень опанування учнями навчального матеріалу, яким вони оволодівали самостійно або під час дистанційного навчання, а отже визначити необхідність організації традиційного повторення вивченого матеріалу за минулий рік,
запровадити «коригуюче навчання». Таким чином ви зможете виявити прогалини у знаннях учнів та правильно організувати освітній процес. 

Серед пропозицій МОН щодо ліквідації освітніх втрат – проведення компенсаторних занять як для класу, так і для окремої групи школярів чи зведеної групи класів однієї паралелі після завершення семестру та навчального року, а також у період літніх канікул.

Додатково в рекомендаціях ви знайдете поради щодо реалізації медіаосвітнього компоненту, а також поради з психологічної підтримки школярів. 

Більше деталей ви знайдете за посиланням.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter