Поговоримо про завершення карантину та відкриття шкіл.

Пандемія не триватиме вічно – одного дня все повернеться до звичного режиму, і навчання у школах також. Як зараз повідомляють у МОН, діти повернуться за парти 1 вересня, утім, сам коронавірус нікуди не зникне, а отже нам усім доведеться звикати до нових норм роботи і навчання.

Що головне? Дизенфекція, особиста гігієна та соціальне дистанціювання. Але як їх забезпечити? Наразі очевидно, що ідеального рішення для всіх немає, а отже кожній країні доведеться виробити власні алгоритми повернення до звичного життя. Можливо, нам дещо простіше, адже ми вже маємо змогу подивитися на досвід деяких європейских країн, які вже почали відкривати школи та дитячі садочки.

Як повертаються вони

Першою повернути дітей до шкіл і дитсадків наважилася Данія. Утім сталося це не всюди та не одразу: спочатку навчальним закладам довелося підлаштуватися під нові вимоги місцевого МОЗ, наприклад, збільшити дистанцію між партами до двох метрів. Також лікарі рекомендують учителям та дітям більше часу знаходитися на свіжому повітрі, але і тут не все просто: для того, щоб учні могли гуляти та не скупчувалися в одному місці, шкільни двір розділили бар'єрними стрічками на 6 зон. 

Також відкрити школи вирішила Німеччина. Утім, за парти повернуться не всі одразу, а перш за все – учні випускних класів та старших класів початкової школи. Діти мають отримати атестати зрілості, а іспити на них, як стало відомо, проведуть у встановлені раніше терміни. Австрія теж вирішила повернути до шкіл випускників ще у квітні, а от учні початкової та середньої школи повернуться за парти лише зараз, у середині травня. 

Однією з перших також відкрила навчальні заклади Норвегія, при чому першими повернулися до звичної обстановки дошкільнята, а за ними вже і молодші класи у школах. Щоправда, дітей там мінімум: не більше трьох дітей у віці до трьох років у групі під наглядом вихователя. А от діти у віці від 3 до 6 років можуть знаходитися у групах по шість осіб. Місцеве МОН заявило, що це цілком безпечно, утім, багато хто з батьків із цим не погодився. Для зменшення контактів заклади освіти працюють у кілька змін, діти ж, перед тим як зайти у приміщення, мають ретельно вимити руки (і повторювати цю процедуру щогодини). Також дітям заборонено приносити іграшки чи предмети для занять із дому, а вихователі та вчителі постійно дезинфікують іграшки, ігрові майданчики та парти. 

Ще однією країною, яка послабила каратин та відкрила школи, стала Швейцарія. Але це стосується поки що початкової школи та молодших класів середньої школи. А от учні старших класів підуть до шкіл лише на початку червня. Також відкриває заклади освіти і Франція, але за новими правилами у класі одночасно не може знаходитися більше 10 осіб. Схожі рекомендації видали на Кіпрі: у класі має бути не більше 12 дітей, при цьому учням доведеться забути про сусідів по парті. А от Велика Британія планує відкривати садочки та школи лише з червня (канікули у країні традиційно починаються у липні). 

Як повернемося ми

Чітких рекомендацій від вітчизняного МОН поки що немає. Так, рік завершується дистанційно, так, відомі основні дати, але при цьому багато питань школи мають вирішити самостійно, у межах своєї автономії. І це непогано, адже дійсно, у кожному регіоні своя ситуація, та й хто краще за директора конкретної школи знає, як варто завершити навчання? 

Отже, до повноцінного навчання повернемося 1 вересня. При цьому МОН гарантує цілковиту безпеку дітей. Про це повідомляла під час онлайн-конференції т.в.о. міністра освіти і науки України Любомира Мандзій:

«Ми розуміємо, що школи маємо зробити безпечними для того, щоб учні до них повернулись. Це точно не має бути головним болем батьків, тому це наша відповідальність. Ми зараз над цим питанням працюємо, щоб забезпечити безпечні та належні умови навчання у закладах освіти після виходу з карантину».

Утім, що саме криється за цими словами? Поки що своїми ідеями щодо початку роботу закладів освіти ділиться Департамент освіти та науки Києва. І маємо визнати – рішення цікаві:

  • обмеження проведення масових заходів;
  • обов'язкова перевірка температури дітей зранку вдома, а також на вході та виході;
  • розробка маршрутів пересування, які дозволять мінімізувати зустрічі груп дітей;
  • зміна режиму роботи їдальні;
  • зміна початку занять для різних вікових категорій школярів (наприклад, молодші починатимуть о 8:00, середні – о 8:45, старші – о 9:15;
  • відкриття всіх запасних входів і виходів;
  • розведення учнів і викладачів на різні входи.

Також школам рекомендуватимуть розробити графік провітрювань, проводити «п'ятихвилинки здоров'я», замінити паперові журнали електронними та обмежити доступ для сторонніх (у тому числі і батьків). 

Поки що це лише варіант Києва, але загалом реально, що саме його візьмуть за взірец інші міста. Але багато нюансів залежатиме ще й від обстановки на місцях. До того ж, до вересня ще є час та можливість подивитися на інші країни. Але вже ясно, що у школах будуть нові правила, крім зазначених вище:

  • окремі парти (якщо продовжувати зберігати дистанцію);
  • обов'язко часто та ретельно мити руки, скоріш за все – додатково носити з собою антисептик;
  • маски та (можливо) рукавички (у випадках подальших спалахів);
  • культура чхання та кашлю (прикриватися серветкою, чхати чи кашляти у лікоть);
  • контроль за дотиками до обличчя;
  • ретельне відстежування стану здоров'я школярів.

Цікаво, що на Кіпрі не планують відкривати їдільні – учні приноситимуть їжу з дому. Можливо, це непогане рішення. 

Варто визнати, що повернення не буде легким. Система освіти має переналаштуватися на роботу в режимі постійної напруги, а за потреби – знову перейти у дистанційний режим. Але все у наших руках! А як ви гадаєте, як ваша школа повертатиметься до звичного режиму?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter