Добірка тематичних відеоматеріалів щодо безпеки в інтернеті

Проблема безпеки в інтернеті не лише не втрачає актуальності, а й стрімко загострюється. Саме тому (вже втретє) ми зібралися на традиційному  масштабному заході, присвяченому темі захисту в мережі, – конференції «Безпечне інтернет-середовище». Упродовж двох днів (05-06 лютого 2022 року) власним унікальним досвідом ділилися найкращі вчителі-предметники та експерти у сфері безпеки в інтернеті. Аби ви мали змогу докладніше розібратися у багатьох нюансах, ми підготували для вас добірку тематичних заходів, авторами яких є деякі спікери нашої конференції.

Інна  Іванова

Про спікера: заступник директора з НВР Першотравенської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2, вчитель-методист, медіатренер, медіапедагог, співавтор навчальної програми для початкової школи «Я у медіапросторі», викладач онлайн-школи «На Урок ».

 

Курс: Медіаграмотність та критичне мислення: від теорії до практики

Авторський курс допоможе вдосконалити теоретичні знання з формування медіаграмотності й буде цікавим і корисним для педагогів різної спеціалізації, які розпочинають медіаосвітню діяльність. Пропоновані практичні інструменти допоможуть спланувати урок із використанням медіатекстів, провести сучасну виховну годину або бібліотечне заняття, а також стануть у пригоді під час створення шкільної газети чи постів для соціальних мереж. 

Вебінари: 

Основні принципи медіаграмотності – важливої компетентності сучасного вчителя

У ході вебінару розглянуто актуальність питання медіаосвіти, власної медіаграмотності, медіапозиції та медіаповедінки педагога. Автором представлено основні принципи медіаграмотності, які допоможуть поглибити знання про кордони медіапростору, а також надано поради щодо подолання основних медіавикликів сьогодення.

Реалізуємо змістову лінію «Досліджуємо медіа» в початкових класах НУШ: практичні поради для вчителя

У ході вебінару розглянуто питання щодо реалізації змістової лінії «Досліджуємо медіа», надані практичні поради щодо використання найпростіших медіатекстів у початковій школі. Представлені медіапродукти та універсальні схеми для дослідження навчальних матеріалів допоможуть організувати цікаву та корисну роботу молодших школярів.

Виступи на конференціях:

  1. Медіаосвіта в сучасній українській школі: окремі спецкурси чи інтеграція в навчальні предмети?
  2. Безпека вчителя в медіапросторі: як зберегти своє здоров’я, репутацію, кошти.
  3. Онлайн-комунікація: як не потрапити в халепу.
  4. Медіаграмотність та критичне мислення: практичні вправи для кожного уроку.

Наталія Понежа

Про спікера: вчитель історії, медіатренер, заступник директора з навчально-виховної роботи Першотравенської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2, вчитель-експерт від Microsoft, педагог-тренер курсів «Соціальні сервіси Web-2.0 в навчально-виховному процесі».

 

Вебінари: 

Секрети використання вчителем сервісу Gmail для комфортного та ефективного листування

Вебінар буде корисним для всіх, хто веде листування електронною поштою, але не відчуває себе впевненим користувачем сервісу Google. Автором представлено прості правила нетикету для ділового листування та надано поради щодо налаштування пошти Gmail для зручної й продуктивної роботи.

Виступи на конференціях: 

  1. Як учителю спілкуватися в (батьківських) чатах, (професійних) спільнотах, щоб не виглядати «цифровим динозавром».
  2. Практична медіаосвіта: творчі завдання для учнів.

Сергій Петрович

Про спікера: викладач спецдисциплін ВСП «Вінницький фаховий коледж Національного університету харчових технологій», кандидат педагогічних наук зі спеціальності «Теорія і методика професійної освіти», фіналіст премії Global Teacher Prize Ukraine-2019, вчитель Всеукраїнської школи онлайн.

 

Курс: Цікаве програмування: створення онлайн-проєктів із використанням одноплатних мікрокомп’ютерів BBC micro: bit та Arduino

Авторський курс призначений для освітян, яких цікавить створення онлайн-проєктів із використанням одноплатних мікрокомп’ютерів BBC micro:bit та Arduino. У курсі розглянуто можливості застосування мікроконтролерів як інструмента інформаційної підготовки учнів та надано практичні кейси з розробки та реалізації онлайн-проєктів у популярних середовищах розробки Tinkercad і makecode. 

Вебінари:

Як навчати майбутніх програмістів: практичні кейси для уроків інформатики

Матеріали вебінару допоможуть розширити знання щодо особливостей здійснення проєктної діяльності учнів на уроках інформатики та формування їхньої інформаційно-комунікаційної компетентності під час онлайн та офлайн-навчання. Автором розглянуто перспективні напрямки  програмування (мови та середовища розробки) та  надано рекомендації для школярів, які мріють  про майбутню кар'єру у престижних ІТ-компаніях. Також лектор поділився практичними порадами щодо створення проєктів із використанням мікроконтролерів і продемонстрував розв'язання конкретних практичних завдань у програмах Autodesk Tinkercad, UnoArduSim.

Telegram для навчання: практичні кейси зі створення вчителем каналу та бота

Під час вебінару розглянуто  особливості створення та використання Telegram-каналу і Telegram-бота в освітньому процесі. Також представлено методику їх створення  без знання мов програмування.

Ірина Дядюшкіна

Про спікера: вчителька біології вищої кваліфікаційної категорії, «старший вчитель», завідувачка кафедри природничих дисциплін КЗО «Гімназія №3» Дніпровської міської ради.

Біоадекватна (ноосферна) технологія навчання є дуже цікавою й ефективною освітньою інновацією. Її мета – формування психологічного здоров’я школярів, мотивація екологічно здорового типу мислення, яке дає дитині можливість побачити цілісну картину світу. Одним із основних   принципів цієї методики є  інтелектуальна   безпека, яка вкрай важлива в епоху тотального онлайн-спілкування та стрімкого розвитку цифрових технологій. У ході виступів авторка ділиться секретами ефективного використання біоадекватної методики, які стануть у пригоді вчителям будь-яких навчальних предметів. 

Виступи на коференціях:

  1. Біоадекватне та ефективне дистанційне навчання на уроках біології в умовах карантину.
  2. Біоадекватна технологія навчання - запорука здоров'я всіх учасників освітнього процесу під час дистанційного навчання.

Анна Ленчовська 

Про спікера: психологиня, виконавча директорка ГО Київський Освітній Центр «Простір толерантності», авторка та ведуча тренінгів для підлітків і педагогів, координаторка Інституту «Навчай для України: Формуй майбутнє своєї країни».

 

Виступ на конференції: 

Мережа чи пастка: погляд психологині на безпеку підлітків в інтернеті.

У ході виступу було розглянуто психологічні потреби та вікові особливості онлайн-поведінки школярів. Спікером визначено загальні та індивідуальні фактори ризики формування залежності, акцентовано увагу на визначній ролі критичного мислення та медіаграмотності у розпізнаванні небезпеки в інтернеті. Представлені кейси допоможуть розповісти школярам про доросле відео та їхні дії у разі домагань чи кібербулінгу в простій та доступній формі. 

Любов Цукор 

Про спікера: головна редакторка та авторка статей журналу освітнього проекту «На Урок», вчителька української мови та літератури, організаторка інтернет-конференцій та практичних інтенсивів.

Вебінари: 

Онлайн-тести і медіаграмотність: навчаємо та розвиваємо

Вебінар покликаний допомогти вчителям, які прагнуть виховати медіаграмотних учнів. Автором розглянуто можливості використання онлайн-тестів для розвитку медіаграмотності, представлено принципи їх створення та способи використання. Також слухачі вебінару поглибили знання про основи медіаграмотності та пригадати принципи безпечної поведінки в інтернеті.

Виступи на конференціях: 

  1. На допомогу вчителю: додаткові матеріали про безпеку в інтернеті.
  2. Безпека в інтернеті: Практикум для учасників конференції.
  3. Практикум «Вправи, які допоможуть розказати про безпеку в інтернеті дітям». (Нагадуємо, що виступ у прямому ефірі ви зможете переглянути 09.02.2022 о 16:00).

Це лише невелика частка неймовірно цікавих виступів, що стосуються безпеки в інтернеті. Переглядайте всі заходи у записі у зручний час та долучайтеся до наступних прямих ефірів!  

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter