Добірка матеріалів, присвячених інтернет-небезпекам.

Розглядати питання безпечного інтернету потрібно комплексно: кіберзагрози, способи подолання Інтернет-залежності, психологічна допомога дитині тощо. Як підштовхнути учнів до роздумів про надмірне використання гаджетів? Як знайти альтернативи, які допоможуть вирішити проблему? До кого звертатися у ситуації кібербулінгу? Що можуть робити педагоги, батьки та самі діти? 

Відповіді на ці запитання можна знайти в наступних 15 розробках із Бібліотеки «На Урок» від учителів-практиків та педагогів з усієї країни!

Тема: Психолого-педагогічний семінар «Суїцидальні ризики» (презентація)
Авторка: Пащенко Юлія Сергіївна
Про матеріал: Неймовірно корисна розробка, яка допоможе батькам і вчителям дізнатися про інтернет-загрози, які погіршують психологічний стан дитини та навіть можуть призвести до самогубства. Насамперед мова йде про «групи смерті», пропаганду самоушкодження, розладів харчової поведінки тощо. Що корисно: авторка матеріалу розповідає про ознаки, які допоможуть помітити небезпечну поведінку дитини та запобігти негативним наслідкам.


Тема: Плакат з теми «Як придумати надійний пароль і де його зберігати»
Автор: Січкар Валентин Сергійович
Про матеріал: Надійний пароль може захистити від багатьох інтернет-загроз. Автор пропонує ознайомити школярів зі створенням надійного пароля власноруч, його перевіркою за допомогою зручного онлайн-сервісу та перевагами і недоліками автозаповнення паролю на різних сайтах. 


Тема: Конспект уроку з інформатики «Електронне листування»
Авторка: Кравчук Лариса Федорівна
Про матеріал: За допомогою розробки школярі познайомлять з можливостями електронної скриньки, її протоколів та додаткових функцій. Так діти обиратимуть безпечні електронні адреси та дізнаються історію створення цих онлайн-платформ. Також учні на практиці закріплять знання про вебінтерфейс та головні дії з онлайн-поштою. 


Тема: Дискусійний майданчик «Кібербулінг, секстинг та безпека в мережі»
Авторка: Костенко Юлія Сергіївна
Про матеріал: Як говорити про безпечний інтернет із молодшими школярами? Авторка пропонує організувати круглий стіл, у межах якого діти виявлять причини інтернет-залежності, види кіберзагроз та способи боротьби із ними. Урок передбачає залучення соціального педагога або шкільного психолога.


Тема: Анкета на тему: «Інтернет-загрози для дітей та підлітків»
Авторка: Коротка Вікторія Вікторівна
Про матеріал: Авторка пропонує школярам пройти опитування, яке допоможе краще зрозуміти загрози Інтернету. Запитання тесту: що є порушенням прав користувачки та користувача в Інтернеті? Яку інформацію не варто надавати, здійснюючи онлайн-замовлення? До кого слід звертатися, якщо зіштовхнулися із кібербулінгом? Неймовірно корисно!


Тема: Що таке секстинг і чим він загрожує підліткам
Авторка: Дмитренко Алла Віталіївна
Про матеріал: Навчальна презентація пропонує ознайомити школярів із темою секстингу за допомогою цікавих фактів. Наприклад, діти дізнаються про проєкт, який надає психологічну допомогу людям, які пережили кібернасилля. Також презентація до уроку містить українську статистику звернень по допомогу внаслідок секстингу та навіть згадку про тематичну пісню Лани дель Рей!


Тема: Небезпека дітей в інтернеті
Авторка: Габрієлян Арміне Елдарівна
Про матеріал: Запропонований семінар для вчителів допоможе закріпити теоретичні знання з теми безпеки в Інтернеті. У межах семінару педагоги змоделюють різноманітні ситуації, із якими зіштовхуються школярі в онлайн-просторі. Наприклад, листування з іноземцями, обмін особистими фотографіями, прохання надіслати кошти для допомоги потерпілим тощо. 


Тема: Анкета до Дня безпечного інтернету «Мій інтернет-щоденник»
Авторка: Француз Мар'яна
Про матеріал: Авторка пропонує школярам пройти тестування, яке допоможе визначити, якими онлайн-сервісами діти користуються найчастіше. За результатами опитування, вчитель дізнається, якому контенту учні надають перевагу. Це допоможе підштовхнути дітей до пошуку більш здорових альтернатив!  Наприклад, якщо дитина часто слухає музику в соцмережах, можна запропонувати зауважити спеціальні додатки без потенційно небезпечної реклами, кіберзагроз тощо. 


Тема: БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ (Вебквест з елементами тренінгу)
Авторка: Бюкерт Наталія Володимирівна
Про матеріал: Як познайомити найменших учнів із темою безпеки в Інтернеті? Учителька пропонує 7 практичних вправ: «Інтернет-термінологія», «Ситуації: Mr. Nox», «Каструлька. Скринька. Смітник» тощо. Це чудовий спосіб попередити небезпечну поведінку молодших школярів у цифровому просторі!


Тема: Презентація «Медіагігієна та пошук інформації»
Авторка: Галенко Катерина Степанівна
Про матеріал: Безпека в Інтернеті – не тільки про захист особистих даних та попередження кібербулінгу. Дуже важливо дотримуватися медіагігієни! Тобто розрізняти фейки від фактів та знаходити баланс між реальним та онлайн-життям. Для цього авторка матеріалу пропонує ознайомитися з альтернативними пошуковими системами та надасть поради щодо складання пошукових запитів. Наприклад, шукаючи інформацію, варто використовувати модифікатори та звертати увагу на домен сайту.


Тема: Анкета «Інтернет-залежність»
Авторка: Драга Тетяна Сергіївна
Про матеріал: Авторка пропонує школярам відповісти на 20 запитань, які допоможуть визначити вплив Інтернету на їхнє життя. За допомогою зручної таблиці, діти зрозуміють, чи є у них Інтернет-залежність. Що корисно: результати опитування можуть стати першим поштовхом для зміни деструктивної поведінки.


Тема: «Хто ти в мережі Інтернет?». Презентація
Авторка: Гаврилець Яніна Олегівна
Про матеріал: Презентація містить наукову інформацію стосовно Інтернет-залежності як однієї із хвороб, закріплених у Міжнародній класифікації ментальних розладів. Школярі дізнаються про симптоми залежності, її розповсюджені прояви та способи подолання. 


Тема: Презентація батьківські збори на тему «Діти, смартфон та інтернет»
Авторка: Тищук Іванна
Про матеріал: Про негативні наслідки користування Інтернетом потрібно розповідати не тільки дітям, але й їхнім родинам. Так батьки не тільки знатимуть про проблему, але й зможуть допомогти дитині подолати її, нівелювати негативні наслідки для фізичного й ментального здоров’я учня. 


Тема: Словник «Кібербулінг»
Авторка: Позднякова Наталія Вікторівна
Про матеріал: Чи знаєте ви, що таке «хепіспленінг», «сексторшен», «кібергрумінг»? Це нові пастки Інтернету! І розуміння їх – перший крок до того, щоб убезпечити себе та дітей від онлайн-загроз. 


Тема: Година спілкування «Правила спілкування в соціальних мережах»
Авторка: Васильченко Алла Миколаївна
Про матеріал: Авторка пропонує провести годину спілкування, присвячену соцмережам. Діти дізнаються про історію створення популярних соцмереж та отримають конкретні поради щодо екологічного спілкування в онлайн-просторі. Що цікаво: вчителька наводить приклади різних типів людей в Інтернеті, як-от «людина-загадка», «людина-щастя», «людина-щоденник» тощо. 

Які вправи допоможуть дітям дізнатися більше про безпеку в онлайн-просторі? Як учитель може піклуватися про власне психологічне здоров’я в Інтернеті? Як говорити про інтернет-загрози дітям з особливостями розвитку? Щоби дізнатися відповіді на ці (і навіть більше!) запитання, радимо відвідати Всеукраїнську інтернет-конференцію «Безпечне інтернет-середовище». Мастхев для всіх!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter