Чекліст: створення, оформлення та застосування

Що більше інструментів у професійній скарбниці вчителя, то краще! І чеклісти можуть стати чудовим доповненням до:

  • будь-якого уроку;
  • домашнього завдання;
  • перевірки набутих знань;
  • цікавої виховної години;
  • рефлексії наприкінці уроку.

Чекліст – це список справ або речей, які укладач пропонує виконати. Зазвичай чеклісти стильно оформлені, їх приємно заповнювати, до них хочеться повертатися знову.

У перекладі з англійської мови checklist – список, із яким можна звіритися, перевірити виконані завдання.

Що відрізняє чекліст від звичної інструкції? Для неї важливий порядок дій: завдання потрібно виконувати покроково. У чеклісті послідовність не надто критична, головне – виконати всі (або більшість) пунктів. А потім можна оцінити, який обсяг роботи виконано та ефективно підбити підсумки.

Чому чеклісти стануть у пригоді вчителям та учням

Упевнені, ви бачили, використовували чи навіть самостійно складали для себе чеклісти. Це цікаве та захопливе заняття, яке допомогає організувати діяльність, розслабитися та відволіктися від проблем. А ще чек-листи можуть стати чудовим навчальним інструментом! Усе просто:

  • Дослідження демонструють, що ми краще сприймаємо інформацію тоді, коли записуємо її (саме записуємо, а не, наприклад, друкуємо). 
  • Стильний чекліст завжди привертає увагу. Тож забути про необхідність виконання завдань неможливо!
  • У такому форматі можна оформити буквально все: від списку літератури до корисних порад для чудового відпочинку на канікулах.
  • Яскраві чеклісти можуть зацікавити дітей та допоможуть залучити їх до виконання рутинних навчальних справ.
  • Укладаючи список самостійно, діти вчаться структурувати інформацію, аналізувати та планувати свої дії.

Як не помилитися з темою чекліста

Отже, ви вирішили створити чекліст і навчити цьому учнів. Що найважливіше? Обрати тему! І аби зробити це правильно, варто для початку поставити собі кілька запитань. Так ви просто заощадите час та не докладатимете зайвих зусилля. 

  1. Яким має бути майбутній чекліст? Пізнавальним, розважальним, офіційним тощо.
  2. Яка мета вашого чекліста? Заохотити школярів провести зимові канікули з користю, краще розібратися в темі, зняти напругу перед ЗНО тощо. 
  3. Які потреби дітей він може закрити? Можливо, чекліст має допомогти в навчанні, наприклад: «Що потрібно знати, щоб отримати 12 балів з біології» або «Що потрібно знати, щоби не нервувати на самостійній роботі». 

Зверніть увагу: зрозумівши принцип вибору теми чекліста, діти прокачають м’які навички. Особливо це стосується майбутніх митців та підприємців, адже вони навчаться правильно визначати цільову аудиторію та виділяти головні моменти проєктів. 

Нюанси, на які варто звернути увагу

Чеклісти настільки популярні, що знайти в інтернеті такий, що відповідатиме вашим запитам, дуже легко. І це дійсно так, але набагато ефективніше складати чек-листи самостійно. До цього варто привчати і учнів! Так, можна і варто надихатися творчістю інших, але хто знає вас краще за вас самих? А якщо ви складаєте чек-лист для учнів, то тим паче варто робити це самостійно, враховуючи такі нюанси як стиль викладання і спілкування. І, звісно, завжди варто пам'ятати, для кого ви створюєте чек-лист: його хобі, зацікавлення, мрії тощо. 

На що ще варто звернути увагу?

  1. Біля кожного пункту має бути незаповнене коло або квадрат. Завдання виконали? Можна поставити галочку, плюсик або просто замалювати. А далі час переходити до наступного пункту.
  2. Між пунктами має бути однакова відстань: так чекліст виглядатиме охайно. 
  3. Ви можете запропонувати дітям скласти чекліст самостійно. Це може бути індивідуальним або груповим творчим завданням.

Цікаво знати: Tone of Voice – це термін, що прийшов до нас із маркетингу. Він означає стиль спілкування з аудиторією. Створюючи чекліст, намагайтеся бути лаконічними та використовувати свої «коронні фрази». Так діти краще сприйматимуть інформацію. 

Сервіси для створення чеклістів

Для того, щоби зробити список візуально привабливим і стильним, скористайтеся графічними онлайн-редакторами. У пошуку на сайті можна ввести «чекліст» або «checklist» та знайти стильний і яскравий шаблон. 

  • Canva –  має українськомовну версію та безліч шаблонів для оформлення чеклістів. До того ж їх можна змінювати за власним бажанням.

  • Checli – сервіс повністю присвячено чеклістам, тож є безліч шаблонів.

  • DesignWizard – стане у пригоді для створення як навчальних, так і розважальних чеклістів.

Ми пропонуємо вам просто зараз вигадати кілька тем для чекліста! Діліться ідеями в коментарях. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter