Новини

Як реалізувати норму про 24 учні в першому класі: відповідь Служби освітнього обмудсмена

Із нового навчального року зміниться максимальна наповнюваність класів початкової школи. Згідно з нею, кількість дітей у класі має становити від 5 до 24 учнів і не більше. Про те, як утілити цю норму в життя, розповіли у Службі освітнього омбудсмена України.

Причина змін – набрання чинності з 1 вересня 2024 року норми ч. 2 ст. 12 Закону України «Про повну загальну середню освіту». Проте, оскільки закон не маж зворотної сили, стосується нововведення саме 1-х класів, які набиратимуть у 2024-2025 навчальному році. Для інших класів НУШ норма не застосовується.

Також варто враховувати, що під час дії воєнного стану норма чинна не для всіх форм навчання, а тільки для очної. Тобто, у класах із дистанційною формою навчання може навчатися більше дітей. 

Проте, як зазначають фахівці, незрозумілою лишається ситуація для шкіл, які працюють за змішаною формою навчання. Також поки що непояснене питання стосовно поділу класів на групи для вивчення окремих предметів. Річ у тім, що, згідно з наказом МОН, поділ можливий лише коли у класі 27 і більше школярів. 

Також зазначається, що наразі формула розподілу освітньої субвенції не враховує зміни щодо нової максимальної наповнюваності 1-х класів у 24 учні. Тож у Службі освітнього омбудсмена наголошують на необхідності внести зміни до формули розподілу освітньої субвенції з урахуванням цієї норми.

Окрім того, тут можуть виникнути складнощі із прийняттям до школи всіх дітей, які мають право на першочергове зарахування: можливо, закладам освіти доведеться відкривати додаткові класи, що складно в умовах воєнного стану та обмеженого фінансування.

Проблеми можуть зʼявитися і в сільських шкіл, якщо максимальна кількість майбутніх першокласників умовно кажучи, складає 27 осіб, а відкрити два класи з умовною кількістю 14 та 13 осіб громада фінансової спроможності немає.

Як зазначає освітній омбудсмен Сергій Горбачов, втілення в умовах воєнного стану норми про максимальну наповнюваність початкових класів у 24 учні з 1 вересня 2024 року є складним завдання. Причина – короткі терміни реалізації, велика кількість проблем та нестача фінансування. Тому освітній омбудсмен надіслав запит до Міністерства освіти і науки України з проханням надати роз’яснення щодо зазначених проблемних питань.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter