Інструменти для покращення здоров’я.

«Щоб насолоджуватися здоров’ям, потрібно працювати над собою», – Поль Брегг.

І мова йде не тільки про фізичне здоров’я! За трактуванням Всесвітньої організації охорони здоров’я, здоров’я – це стан повного фізичного, психологічного, соціального добробуту.

Як це стосується вчителів? Безпосередньо! Учителі не тільки несуть знання, але й демонструють позитивний або негативний приклад школярам. Окрім цього, різні покоління учнів потребують різних за характером викладачів. Сучасні школярі, тобто діти покоління Z, потребують викладачів, які захоплюють, мотивують та спрямовують до позитивних звершень.

Отже, принцип роботи доволі простий – потрібно бути «публічною особистістю» для дітей. Тобто не тільки поширювати інформацію про здоров’я серед учнів, але й вірити у свої слова та слідувати ним!

Здоров’язбережувальний інструмент

Можна слідкувати за власним станом, створивши Колесо здоров’я (воно дуже нагадує колесо сфер життя). І принцип схожий: малюєте коло, ділите його на складові, а згодом аналізуєте кожен із аспектів здоров’я у відсотках.

У створенні такого «Колеса здоров’я» допоможуть знання складових нашого стану:

  1. Інтелектуальне здоров’я – набувати й застосовувати знання, аналізувати проблеми та приймати рішення.
  2. Духовне  –  мати власні цінності, визначений сенс життя, проводити час із близькими по духу людьми.
  3. Емоційне  –  розвивати власний емоційний інтелект.
  4. Соціальне –  якісно та позитивно спілкуватися з оточенням.
  5. Фізичне – слідкувати за своєю фізичною активністю, харчуванням, гігієною та не забувати про відпочинок.

Як бачимо, фізичне здоров’я є лише частиною турботи про себе та підтримки власного стану. Улюблена справа, внутрішня мотивація та позитивне мислення – три кити, на яких тримається здоровий спосіб життя.

Підтримуємо здоров’я на уроці

Харчування

Можна скласти з учнями харчову піраміду, попередньо проаналізувавши звичайний день. При цьому варто брати до уваги не тільки калорії, а й враховувати стать школяра, індекс маси тіла та баланс білків, жирів і вуглеводів. Для прикладу, вуглеводи найкраще вживати зранку, а білкову їжу – ввечері. 

Позитивне мислення

Чи помічали ви, що іноді під час стресу ми несвідомо беремо до рук олівець та починаємо щось малювати? Це теж своєрідна арт-терапія! Малювання (особливо не бездоганне!) варто застосовувати для того, щоб «випустити» негативні емоції.

Навичка самоконтролю

«Вибач, не стримався», – часто чуємо від оточення. Чому це відбувається? Бо ми погано володіємо навичкою самоконтролю. Вона пов’язана із компетенціями, що потрібно розвивати: навички комунікації, протидії соціальному тиску, регулювання стресу, розв’язання проблем і прийняття рішень.

Активності

Часто руханкам приділяють найбільше уваги в початковій школі. Але не треба забувати про старших школярів! Бажано турбуватися про фізичне здоров’я дорослих учнів та на кожному уроці виділяти кілька хвилин на активності. І руханки не обов’язково мають повторювати вправи з фізкультури!

Небанальні руханки просто на уроці

Кінезіологічні вправи: 

  • розвиток рухів іншою рукою (шульга практикується у написанні правою рукою тощо);
  • вправа, під час якої почергово змінюється положення рук (як-от спочатку права рука на носі, ліва – на лівому вусі і навпаки тощо).

Ритмічні вправи:

  • повторення ритмів, що задає вчитель;
  • створення музичної композиції, де кожен школяр «відбиває» свій ритм.

Тематичні вправи:

  • на уроках природничих дисциплін найлегше вигадати тематичні активності до теми уроку,
  • як-от щипання себе під час вивчення теми води тощо;
    вправи для зняття напруги з очей під час вивчення будови ока тощо.

Учителі можуть хоч кожного уроку розповідати школярам про важливість здоров’я та практикувати здоров’язбережувальні вправи! Але найцінніше, що ви можете дати учням – навчити їх піклуватися про себе.

Хочете дізнатися більше про кінезіологічні, ритмічні, тематичні вправи та отримати посилання на корисні ресурси? Обов’язково перегляньте виступ Ірини Дядюшкіної!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter