Добірка цікавих поробок на зимову тематику.

Зима – особлива пора, що дарує дивовижний настрій, яким хочеться поділитися з іншими.І саме взимку як ніколи хочеться творити, тож подаруємо дітям можливість відчути себе справжніми митцями! А ще – провести кілька цікавих експериментів. 

Скляний замок

Поробки не обов’язково створювати у класі, особливо якщо у вашому місті вже випав сніг. Тож пропонуємо ідею для активностей на свіжому повітрі! Запропонуйте учням створити справжній льодовий замок. Як? Для цього попередньо заморозьте у пакетах з-під соку підфарбовану воду.  

Утім, скляний замок – лише базова ідея, яку можна розвити та перетворити на безліч навчальних завдань. Наприклад, ви можете заморозити кольорову воду у гумових рукавичках, створивши таким чином льодові скульптури у вигляді рук. Або ж запечатати у лід квіти і картинки та зробити вуличну крижану виставку. Крім того, з нанизаних на нитки шматочків барвистого льоду можна створити медальйони та гірлянди, що прикрасять дерева навколо школи.

Запропонуйте учням поробку-експеримент та створіть яскраву райдужну бурульку. Для цього візьміть пластикову пляшку, зробіть у ній отвір, прикріпіть до нього нитку, підвісьте на вулиці та залийте у пляшку воду. Вона повільно витікатиме з пляшки та замерзатиме навколо нитки. Додавайте до води різні фарбники – таким чином ви отримаєте надзвичайну різнокольорову бурульку. Така поробка допоможе наочно продемонструвати процес утворення сталактитів, атакож – принцип нашарування мінеральних порід, розчинених у воді.  

Пульверизатор, або пляшка з кольоровою водою можуть стати пензлями для учнів, за допомогою яких вони можуть розмалювати сніг сніжинками, зимовими картинами та персонажами.

Сніжинки з солі і не тільки

Як щодо малюнка, який фактурою нагадує справжній сніг? Для цього знадобиться звичайний аркуш, клей та сіль. Намалюйте на аркуші сніжинку, а потім нанесіть по контуру клей допомогою тюбику наносимо клей та, доки він не висох, посипте сіллю. Тепер можна розчинити трохи синьої фарби у воді та за допомогою пензля просякнути сіль підфарбованою водою. У вас вийде чудова об’ємна сніжинка, яка може прикрасити листівку.

Зробити сніжинку можна навіть з йоржиків для чищення трубочок (аби отримати схожий матеріал, достатньо обкрутити проволоку пухнастою ниткою чи декоративним папером). Ці йоржики легко згинаються, тож із них можна без проблем створити різноманітні сніжинки, чи навіть корону зі сніжинок!

Ще один простий спосіб створення сніжинки – вирізати паперові смужки та вкрити їх блискітками. Виходить ажурна прикраса, що принесе зимовий настрій у клас.

Чарівна банка

Багато хто з дітей мріє про новорічну кульку, всередині якої падає «сніг». Але снігову кулю можна створити власноруч! Школярі точно зрадіють такій можливості! Для поробки вам знадобиться: невелика банка з кришкою, що закручується, вода, прозорий клей, блискітки та іграшкові фігурки, з яких ви складете композицію всередині банки.

За допомогою клею прикріпіть фігурки до кришки (зсередини). Додайте у воду клей та насипте у суміш блисток. За бажанням можна додати барвник. Обережно помістіть композицію з фігурок у банку та закрутіть кришку. Прикраса готова!

Аналогічний виріб, але без рідкого наповнювача.

Сніговик зі шкарпеток

Якщо в  учнів знайдуться старі светри, одяг та шкарпетки – попросіть їх принести ці речі до школи. Для чого? Робитимемо іграшки! Для цього беремо рукав светра або шкарпетку, набиваємо їх наповнювачем (вата чи щось подібне) та перев’язуємо. Так ми створюємо тіло та голову сніговика. З клаптиків тканини можна зробити шапочку та одяг, додати деталі з ґудзиків, ниток, валяної вовни тощо. 

Веселий сніговимірювач для шкільного двору

Скільки сантиметрів снігу випало цієї зими? Звісно, можна загуглити та подивитися прогноз погоди, але значно цікавіше виміряти самим! Для цього візьміть невелику дерев’яну планку, пофарбуйте її та зробіть розмітку. Аби вимірювач виглядав привітно і привертав увагу, можете додати йому руки, веселу посмішку та капелюх. Тепер лишилося встромити його у землю та чекати появи снігу. З його допомогою діти зможуть усю зими робити заміри кількості опадів та вести відповідну таблицю.

Поселення північних народів

Як живуть люди там, де зима значно суворіша, ніж в Україні, а літо дуже коротке? Попросіть дітей пригадати основні елементи побуту таких народів та відтворіть їх за допомогою картонних фігурок. Техніка дуже проста – ви використовуєте пласкі силуети з прорізами, у які вставляються інші деталі – ноги, вуха тварин, роги та інше.

Використовуйте зимові поробки не лише як забавку, але і як спосіб розказати дітям щось нове та допомогти засвоїти важливу інформацію на практиці.Це справді цікаво!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter