. ПОВЕРХНЕВІ ВОДИ УКРАЇНИ. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РІЧОК УКРАЇНИ..

Про матеріал
Змістовна частина уроків розписана за етапами відповідно до типу уроку. Велику увагу приділено мотивації навчальної та пізнавальної діяльності учнів, що дасть змогу кожному вчителю перейти від органі-заційних питань уроку і перевірки попереднього матеріалу до вивчення нового, а найголовніше - створити відповідний настрій зацікавленості учнів у роботі зі здобуття нових знань, навичок і вмінь. Етап вивчення нового матеріалу являє собою здебільшого не викла¬дання фактичного матеріалу, а розгорнутий план з використанням мультимедійного продукту та використання елементів STEM навчання . конспект уроку + презентація
Перегляд файлу

   УРОК № 31                                              ДАТА:         КЛАС:

ТЕМА.  ПОВЕРХНЕВІ ВОДИ УКРАЇНИ. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РІ­ЧОК УКРАЇНИ.

Мета:

Знаннєвий компонент: поглибити знання уч­нів про внутрішні води, сформувати загальні уявлення про основні річкові басейни та особливості річок Украї­ни називає складові частини  вод суходолу в межах України;

зформулювати визначення понять «річка»,  «меандри», «тераси», «водний режим», «річковий стік», «витрата води «твердий стік», «падіння річки», «похил річки»;

Діяльнісний компонент: пояснювати особливості живлення та водного режиму річок та визначати падіння та похил річки.

удосконалити практичні уміння та навички роботи з картами атласу.

Обладнання: фізична карта Європи, фізична карта України, атласи, підручники. мультимедійна презентація.

 Тип уроку:   вивчення нового матеріалу.

Структура уроку

  1. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
  2. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ
  3.       МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Вступне слово.

Подивиться на фізичну карту України - численні сині жилки Тривають її територію складним узором. Це великі й малі річки, озера, водосховища, лимани, канали тощо - сукупність вод, які не­бідні людям для життя і господарської діяльності. Попри те, що вода  є одним із найпоширеніших мінералів на Землі, її запаси обмеженні для людського використання. Тому запаси води Національним багатством держави. Наскільки забезпечена Україна  даними багатствами? Дізнаємося про це детальніше, характеризуючи  складові внутрішніх вод України.

 ІV.ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛ

  1. Загальна характеристика водних ресурсів України.
  2. Річки.
  3. Показники характеристики річок.

 _

1.Загальна характеристика водних ресурсів України.

Внутрішні води (поверхневі - річки, озера, болота, штучні водойми  та підземні) поширені по території України залежно від клімату; Рельєфу, геологічної будови та діяльності людини.

Запаси вод ,які можуть бути використані в господарстві і для потреб населення називають водними ресурсами.

Водні ресурси використовують для водозабезпечення населених пунктів, зрошення полів, як джерела електроенергії, у промислових цілях, для відпочинку. Великі річки використовуються в судноплавстві, на них побудовані великі водою, сховища, у яких зосереджені значні біологічні ресурси. У посушливих районах побудовані системи зрошувальних каналів.

2. Річки.

Провідна роль у загальному обігу вологи і забезпеченні потреб господарства та населення прісною водою належить річкам.

 В Україні налічується близько 71 тис. великих і малих річок. Із них 123 мають довжину понад 100 км, а 14 - понад 500 км. На кожний квадратний кілометр території припадає 250 м річок.

Завдання.

За картами атласу визначте, до басейнів яких морів належать річ­ки території України.

Більшість річок належить до басейнів Чорного та Азовського морів і лише Західний Буг та Сян - до Балтійського басейну. Усі водні ар­терії України відповідно до геолого-геоморфологічної будови, течуть з північного заходу на південний схід. Найбільшими річками Украї­ни є Дніпро, Дністер, Південний Буг, Сіверський Донець, а також Ду­най, що тече територією України близько 174 км.

Джерелами живлення річок України є талі снігові води (найбільша частка для рівнинних річок), дощові та підземні води. Дощові води відіграють найбільшу роль у живленні гірських річок Українських Карпат і Криму.

Характер живлення річок великою мірою визначає "їхній водний Vе" жим. Усі рівнинні річки характеризуються весняною повінню, низь­кою літньою меженню з окремими наводками, незначним підвищенням рівнів води восени і низькою зимовою меженню. В Українських Карпатах паводки бувають протягом року і завдають великої шкоди-У Кримських горах паводки характерні протягом зими та весни.

Від чого залежить густота річкової сітки? Як змінюється її густота на території України?

Водоносність річок України зменшується з північного заходу на південний схід. Найгустіше річкова сітка в Україні в Карпат»* і Передкарпатті, найменше вона розвинена на півдні й південної*» сході. Усі великі річки мають численні притоки у верхній та середи течіях, а в пониззі, у південних районах їх мало.

3. Показники характеристики річок.

Характеристика річки складається з таких загальних ознак:

  1. де бере початок;
  2. довжина (загальна та в межах України);
  3. у якому напрямку тече;
  4. характер течії;
  5. як змінюється режим за сезонами року;
  6. які притоки приймає;
  7. куди впадає;
  8. як використовується в господарстві.

Однак для більш детальної характеристики річок використовують­ся показники падіння, похилу, величини стоку, витрат води тощо.

Похилом річки називається відношення її падіння (у сантиметрах) до довжини річки (у кілометрах). Отже, для визначення величини похилу річки спочатку необхідно визначити її падіння та довжину.

Похил річки – розраховують як відношення падіння річки до її довжини Вимірюється в м/км або.

                                            Пх   =       Пд   =     h в -       см/км.

                                                             Д                 Д       

Падінням річки називається перевищення її витоку над гирлом, виражене в метрах. Для визначення падіння річки необхідно від абсо­лютної висоти витоку річки відняти абсолютну висоту гирла річки.

Падіння річки визначають, як різницю висот рівня води між витоком і гирлом. Вимірюють у метрах.  ( Пд = h в -  hг ), де П – падіння річки, h в  - висота витоку, hг  - висота падіння. Д- протяжність річки,км                                                                                   

Витрата води - це об'єм води, який протікає за певний час через поперечний переріз річки і визначається в м/с.

Q_ =  F* V,

де Q - витрата води;

F - площа поперечного перерізу;

V - швидкість течії.

Текучі води річок виконують велику роботу: розмивають та зно­сять гірські породи. Цей процес називається водною ерозією.

Якщо річка за довгий час поглибила своє русло настільки, що під час повені вже не може затопити раніше утворену заплаву, вона по­чинає розробляти нову заплаву — нижчу, а верхня заплава перетворюється на терасу. Така робота не може тривати довічно, бо зниження ^плав обмежено рівнем водойми, до якої річка впадає. Цей рівень "ззивається базисом ерозії.

З  плином часу базис ерозії може підвищуватися чи знижуватися. І від чого це залежить? Від багатьох чинників, але в першу чергу, від тонічних рухів та твердого стоку. переносяться з її водою.

Твердий стік - це ті частки зруйнованих річкою гірських порід. Твердий стік можуть виражати масою або  об’ємом матеріалу, який річка перенесла за певний період - сезон, ін.

Великий об'єм твердого стоку може підвищити базис ерозії, а велике випаровування або нераціональне використання водних ресурсів  знизити.

 

V. закріплення нових знань і вмінь учнів

Бліцопитування.

1) Які водні об'єкти належать до внутрішніх? Поверхневих?

2) Що таке річка? Басейн річки?

3) Які річки бувають за характером течії?

4) Які джерела живлення річок вам відомі?

5) Назвіть і покажіть на карті найбільші річки України.

6) За яким типовим планом характеризують річки?

 Експрес-тести.

1) Річка з усіма своїми притоками утворює:

а) повінь; б) річкову систему; в) річковий басейн.

2) Початок річки називають:

а) гирло; б) межень; в) витік.

3) За характером течії більшість річок України:

а) рівнинні; б) гірські; в) бурхливі.

4) Короткочасне підвищення рівня води після сильних дощів і зимових відлиг називають:

а) паводок; б) межень; в) повінь.

Практична робота № 4 «Позначення на контурній карті річок, озер водосховищ, каналів, боліт. Аналіз забезпеченості водними ресурсами різних територій України».

1.Позначте на контурній карті найбільші річки України та межі їхніх басейнів.(Учні використовують фізичну карту України та карту поверхневих вод.)

Географічний практикум.

Визначте похил річок Південний Буг і Псел, якщо їх довжина ста­новить відповідно   806 і 717 км.

VI. Підсумок уроку

Заключне слово.

  • Поверхневі води України — це її річки, озера, болота, штучні водойми. Разом із підземними водами вони складають водні ресурси України;
  • більшість великих річок України є рівнинними та мають пере­важно снігове живлення;
  • характеристика річок складається з багатьох показників, знан­ня яких сприяє раціональному використанню їх водних запасів.

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Опрацювати відповідний параграф підручника.

2.Дізнатися про походження назв річок України з топонімічного: словника.

3.Об'єднатися в групи (чотири-п'ять учнів), обрати одну з вели­ких річок України та скласти кросворд з п'ять-шість запитань, пов'язаних з цією річкою.

 

 

docx
Додано
4 лютого 2020
Переглядів
2449
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку